Η νο 1 τροφή που καταστρέφει την υγεία του εντέρου

Προκαλεί σοβαρές βλάβες στη λειτουργία του εντέρου.

υγεια_εντερου Istock

Η καλή υγεία του εντέρου είναι βασική προϋπόθεση για ένα υγιές σώμα, αλλά και για μια ισορροπημένη ψυχολογική κατάσταση. Οι πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία του εντέρου, τα οφέλη και πώς μπορείς να το ενισχύσεις ποικίλλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα πράγμα, όμως, που μένει σταθερό σχετικά με τον λειτουργία του εντέρου είναι ότι η φλεγμονή είναι η βασική πηγή πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας. 

Ορισμένα τρόφιμα προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα (και είναι πολλά), αλλά υπάρχει ένα συγκεκριμένο που έχει μεγαλύτερη απόκριση από τα περισσότερα: η ζάχαρη.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο παχύ έντερο. Έρευνα που διεξήχθη από την Κυτταρική και Μοριακή Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία επιβεβαιώνει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη προκαλούν εντερικές βλάβες και μακροχρόνια προβλήματα.

Διάβασε επίσης: Πόσο υγιές είναι το έντερό σου; Κάνε αυτό το διατροφικό τεστ και μάθε περισσότερα

Η νο1 τροφή που καταστρέφει την υγεία του εντέρου και είναι σε όλα τα super markets

υγεια_εντερου
Istock

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη δεν είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό, ενώ προκαλεί μάλιστα πολλά προβλήματα. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι είναι η νο1 τροφή για πρόκληση φλεγμονής στο έντερο.

Σύμφωνα με την παραπάνω επιστημονική έρευνα, η οποία είχε ως σημείο μελέτης την σύνδεση μεταξύ της ζάχαρης και του παχέους εντέρου, αποδείχθηκε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη προκαλούν φλεγμονή στο παχύ έντερο και αναστέλλουν άμεσα τη λειτουργία των κυττάρων, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, οδηγεί σε ανεπανόρθωτη βλάβη.

Η ζάχαρη έχει, επίσης, αρνητικές επιπτώσεις στον μεταβολισμό, την καρδιαγγειακή υγεία και την ψυχική υγεία. Η μελέτη εξηγεί αυτούς τους μηχανισμούς που κάνουν τη ζάχαρη τόσο επιζήμια για την υγεία μας και αξίζει να την λάβεις υπόψιν. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη τροφοδοτούσαν βακτήρια στο έντερο που αυτά με την σειρά τους προκαλούσαν ανισορροπία στο μικροβίωμα.

Επιπλέον, η μελέτη αναγνώρισε ότι η ζάχαρη έχει επιδράσεις στο ανοσοποιητικό  σύστημα, και μπορεί να δημιουργήσει γενικά προβλήματα στο έντερο. Αλλά το κύριο εύρημα της μελέτης ήταν ο τρόπος με τον οποίο η ζάχαρη είχε την ικανότητα να βλάπτει μόνιμα την ανάπτυξη του κολονοειδούς. Όλα αυτά συνδέονται με τις κυτταρικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τη ζάχαρη όταν δεν καταναλώνεται με μέτρο.

Πώς να βελτιώσεις την υγεία του εντέρου

Αύξησε τις φυτικές ίνες

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ζάχαρη στο έντερό σου, αυτό είναι να τροφοδοτήσεις τα καλά βακτήρια και τα καλά βακτήρια αγαπούν τις φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, αλλά συγκεκριμένα στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα μήλα και το αβοκάντο.

Μείωσε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση τροφών που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους υποστήριξης της λειτουργίας του εντέρου. Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο μερικές φορές να προμηθευτείς τρόφιμα χωρίς καθόλου επεξεργασία, προσπάθησε να καταναλώνεις τρόφιμα που είναι όσο το δυνατόν ελάχιστα επεξεργασμένα. Αυτά τα τρόφιμα είναι που διατηρούν όλη τη διατροφική τους αξία, χωρίς τα πρόσθετα συστατικά που προκαλούν προβλήματα στο έντερο.

Κατανάλωσε αρκετό νερό

Το νερό είναι ο απόλυτος σύμμαχος στη διάσπαση των τροφών, έτσι ώστε το σώμα σου να μπορεί να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Η διασφάλιση ότι διατηρείς υψηλή πρόσληψη h20 σημαίνει επίσης ότι τα καλά βακτήρια στο έντερό σου είναι πολλά και δεν κατακλύζονται από τα ανθυγιεινά βακτήρια.

Διάβασε επίσης: Αντιμετώπισε το φούσκωμα στην κοιλιά με αυτόν τον οδηγό μασάζ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i