Το τρικ που θα σε βοηθήσει να κόψεις το κρέας

Ένα απλό κόλπο θα μπορούσε να σε κάνει να ακολουθήσεις χορτοφαγική διατροφή.

christmas istock

Παρά τα επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία που υποδεικνύουν τα οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον της χορτοφαγικής διατροφής, οι ερευνητές αποκάλυψαν τι είναι αυτό που εμποδίζει πολλούς από εμάς να κόψουμε το κρέας και τα ζωικά προϊόντα.

Γιατί δεν κόβουμε το κρέας;

Σε πείραμα με περισσότερους από 7.300 συμμετέχοντες, τα άτομα ήταν πολύ πιο πιθανό να επιλέξουν την επιλογή χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά, αν δεν αναφερόταν ως vegan.

Οι ετικέτες που βασίζονταν σε λαχανικά δεν τα πήγαν πολύ καλύτερα. Το φαγητό με αυτή την ετικέτα επέλεξε το 27% των συμμετεχόντων, σε σύγκριση με το φαγητό με την ένδειξη vegan που επιλέχθηκε μόνο από το 20%.

"Το αποτέλεσμα της επισήμανσης ήταν πιο έντονο στα άτομα που κατανάλωναν κόκκινο κρέας", έγραψε η ομάδα στην εργασία της, η οποία παρουσιάστηκε στο Ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ανάλυσης Κινδύνων 2023.

Στους συμμετέχοντες της μελέτης παρουσιάστηκε στον καθένα η επιλογή μεταξύ δύο καλαθιών γκουρμέ τροφίμων, ένα με κρέας και γαλακτοκομικά και ένα χωρίς. Το καλάθι χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά ονομαζόταν vegan, φυτικό, υγιές, βιώσιμο ή υγιεινό και βιώσιμο.

Ανεξάρτητα από τις πειραματικές συνθήκες, το καλάθι με το κρέας και τα γαλακτοκομικά επιλέγονταν τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, στις ομάδες όπου το καλάθι χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά είχε χαρακτηριστεί "υγιεινό και βιώσιμο", η επιλογή για vegan επιλέχθηκε πολύ πιο συχνά (44%) από εκείνες που ονομάζονταν πραγματικά "vegan" (μόλις 20%).

Μην πυροβολείτε τον βιγκανισμό

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την πολιτιστική αντίσταση κατά του βιγκανισμού που παρατηρείται ευρέως. Μάλιστα η προκατάληψη κατά των βίγκαν είναι πολύ ισχυρή.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι τακτικοί καταναλωτές κρέατος υποστηρίζουν τις αρχές υγείας, περιβάλλοντος και ηθικής που κρύβονται πίσω από τον βιγκανισμό. Επιπλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία για τον πλούτο στοιχείων που δείχνουν σαφή οφέλη για την υγεία, όπως απώλεια βάρους, μειωμένη αρτηριακή πίεση, χαμηλότεροι κίνδυνοι για διαβήτη και για καρδιοπάθειες.

Οι ψυχολόγοι υποπτεύονται ότι αυτές οι παράλογες αντιφάσεις είναι συνέπεια της προσπάθειας να κατευνάσει τη γνωστική μας ασυμφωνία (όταν οι πεποιθήσεις μας δεν ευθυγραμμίζονται με τις πράξεις μας). Αυτή η συγκεκριμένη μορφή έχει ονομαστεί "ηθική σχιζοφρένεια", όπως η σύγκρουση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και της γνώσης ότι ο βιγκανισμός είναι πιο βιώσιμος.

Έτσι, οι vegans μας κάνουν να νιώθουμε άβολα συνειδητοποιώντας τις εσωτερικές μας αντιφάσεις. Ως συνέπεια αυτής της ευρέως διαδεδομένης αντι-βίγκαν μεροληψίας, ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι αντί να επικεντρώνονται στον σκληροπυρηνικό βιγκανισμό, η ευελιξία - η μείωση αλλά όχι η πλήρης εξάλειψη των ζωικών προϊόντων - είναι πιο εφικτός και βιώσιμος στόχος. Η απλή μείωση του κρέατος εξακολουθεί να έχει οφέλη για την υγεία χωρίς να απαιτείται να κόψεις εντελώς το κρέας.

"Οι ετικέτες είναι μια παρέμβαση χαμηλού κόστους για την προώθηση υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών επιλογών", καταλήγουν οι ερευνητές.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Society for Risk Analysis 2023 και έγινε αποδεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό Risk Analysis.

Διάβασε ακόμη: 7 κοινές παρανοήσεις για τους vegans και το βιγκανισμό μέσα από μια έρευνα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i