Το χριστουγεννιάτικο έθιμο των royals με τη ζυγαριά πριν και μετά το δείπνο

Το διατροφικό έθιμο που προκαλούσε δυσαρέσκεια στην πριγκίπισσα Νταϊάνα.

βασιλικη_οικογενεια Splash News/ Ideal Image

Κάθε οικογένεια τηρεί τις δικές της παραδόσεις και έθιμα κατά την περίοδο των εορτών, και η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην ταινία "Spencer"  βασισμένη στην ιστορία της πριγκίπισσας Νταϊάνα με πρωταγωνίστρια την Κίρστεν Στιούαρτ, αποκαλύφθηκε μία παράξενη χριστουγεννιάτικη τελετουργία των royals.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασιλική οικογένεια ξεκίνησε από τις αρχές του 1900 ένα έθιμο που θέλει οι επισκέπτες να ζυγίζονται πριν και μετά το χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ξεκινώντας από τον Εδουάρδο VII, οι επισκέπτες υπό την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ ζυγίζονταν κατά την άφιξή τους σε αντίκες ζυγαριές, πριν κάνουν το ίδιο στο τέλος του χρόνου τους στο Σάντρινγκχαμ. Το τελετουργικό ζύγισης σχεδιάστηκε από τον Εδουαρδιανό βασιλιά ως μια συμβολική επίδειξη της απόλαυσης.

Διάβασε επίσης: Πώς το στρες των γιορτών επιβαρύνει τον εγκέφαλό σου | Τι να κάνεις συμφωνα με νευροεπιστήμονα

Η αντίδραση της Νταϊάνας στο χριστουγεννιάτικο έθιμο 

Το νόημα της παράδοσης ξεκίνησε για να δουν κατά πόσο απόλαυσαν όλοι το φαγητό τους και να βεβαιωθούν ότι όλοι οι καλεσμένοι είχαν αρκετό φαγητό. Η ιδέα ήταν ότι αν είχαν τραφεί καλά, θα είχαν βάλει μερικά κιλά. Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β' ήταν ένθερμος υποστηρικτής του εορταστικού πρωτοκόλλου, επομένως κατά την περίοδο της βασιλείας ήταν σχεδόν υποχρεωτικό.  

Όπως είναι λογικό, δεν ήταν όλα τα μέλη του βασιλικού οίκου θαυμαστές αυτής της ιδιαίτερης χριστουγεννιάτικης παράδοσης. Όπως αποκαλύφθηκε στη βιογραφική ταινία του 2021, "Spencer", η Νταϊάνα η αείμνηστη πριγκίπισσα της Ουαλίας φοβόταν αυτή τη συγκεκριμένη πτυχή των οικογενειακών γιορτών. Eίναι γνωστή η μάχη της αγαπητής πριγκίπισσας με τις διατροφικές διαταραχές με την ίδια να αποκαλύπτει πότε ξεκίνησαν. "Η βουλιμία ξεκίνησε την εβδομάδα αφότου αρραβωνιαστήκαμε και θα χρειαζόταν σχεδόν μια δεκαετία για να ξεπεραστεί", λέει πριγκίπισσα σε ηχογράφησή της. "Ο σύζυγός μου έβαλε το χέρι του στη μέση μου και είπε: Ω, λίγο παχουλή εδώ, έτσι δεν είναι;" και αυτό πυροδότησε κάτι μέσα μου", εξήγησε η Νταϊάνα.

Παρά το γεγονός ότι η παράδοση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, συνεχίζει να αποτελεί μέρος της γαστρονομικής εμπειρίας των royals ως φόρος τιμής στο παρελθόν και στα έθιμά τους.

Γιατί παίρνεις βάρος τα Χριστούγεννα 

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 50-90% της αύξησης βάρους των Αμερικανών κατά τη διάρκεια της ζωής τους κερδίζεται τους τελευταίους δύο μήνες του έτους (aka τα Χριστούγεννα). Και κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι δεν χάνουν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του -εορταστικού- βάρους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, το βάρος αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1,35% και δεν αντισταθμίστηκε πλήρως τους επόμενους μήνες. 

Βέβαια, δεν είναι αναπόφευκτο αυτό το χριστουγεννιάτικο extra βάρος, αφού μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω tips που θα σε σώσουν - χωρίς να πρέπει να ακολουθήσεις το έθιμο των royals.

  • Μην παραλείπεις γεύματα: Αν ξέρεις ότι έχεις ένα μεγάλο δείπνο με πολλά δελεαστικά φαγητά, ίσως σου φαίνεται καλή ιδέα να παραλείψεις το μεσημεριανό γεύμα σου. Μη το κάνεις! Η παράλειψη ενός γεύματος πιθανόν να σε οδηγήσει σε απότομες λιγούρες, επομένως συνέχισε να τρως όλη μέρα αλλά με ένα μέτρο.
  • Άκουσε το σώμα σου: Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων θα βρεθείς μπροστά από πολλά λαχταριστά πιάτα. Λίγο πριν επιλέξεις το επόμενο γεύμα σου κάνε την εξής ερώτηση: "Τώρα πεινάω ή τρώω για ικανοποίηση".
  • Ξεκίνησε με λαχανικά: Εννοείται ότι αξίζει να απολαύσεις τα μελομακάρονα και την γεμιστή γαλοπούλα, αλλά μπορείς να ξεκινήσεις πρώτα με τις σαλάτες και τα λαχανικά του δείπνου, ώστε να είσαι χορτασμένη και να μην υποκύψεις σε υπερβολές.

Διάβασε επίσης: Η διατροφική υγιεινή ρουτίνα μου πριν από τις γιορτές

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i