4 healthy υδατάνθρακες για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Το φετινό εορταστικό τραπέζι θα αφήσει όλους τους καλεσμένους σου ευχαριστημένους.

υδατανθρακες_γιορτες Istock

Οι υδατάνθρακες έχουν συνδεθεί με την αύξηση του βάρους και θεωρούνται από πολλούς μία " απαγορευμένη" τροφή. Η αλήθεια, όμως, για αυτή την διατροφική ομάδα βρίσκεται κάπου στη μέση, αφενός γιατί οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού, αφετέρου γιατί τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά συνήθως στερούνται σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. 

Για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, οι υδατάνθρακες έχουν επίτιμη θέση, αφού λειτουργούν εξαιρετικά ως συνοδευτικά, αλλά και ως extra υλικά στις σαλάτες. Φοβάσαι, ωστόσο, ότι θα αποτελέσουν την αιτία για το ενοχλητικό φούσκωμα μετά το δείπνο και τα παραπανίσια κιλά μετά το πέρας των εορτών.

Βρήκαμε, λοιπόν, τους τέσσερις healthy υδατάνθρακες που πρέπει να βάλεις στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σου, χωρίς να σε καταβάλλουν οι ενοχές. Παρακάτω θα βρεις τις πιο υγιεινές προτάσεις σε υδατάνθρακες για τις φετινές γιορτές, ώστε να προσφέρεις σε εσένα και τους αγαπημένους σου ένα λουκούλλειογεύμα χωρίς στερήσεις. 

Extra σημείωση: Έχουν και πολλαπλά οφέλη για την συνολική υγεία του οργανισμού σου.

Διάβασε επίσης: Με τι γλυκαντικά να φτιάξεις τα γλυκά σου; Plus τα γλυκαντικά που δεν αυξάνουν το σάκχαρό σου

4 healthy υδατάνθρακες που πρέπει να έχεις στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

υδατανθρακες_χριστουγεννα
Istock

1. Kινόα

Η κινόα είναι ένας θρεπτικός σπόρος που έχει γίνει απίστευτα δημοφιλής στους καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους. Η μαγειρεμένη κινόα περιέχει 70% υδατάνθρακες, καθιστώντας την τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Aξίζει μία θέση στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σου γιατί είναι υγιεινή, χορταστική και ταιριάζει με πολλά πιάτα ( σαλάτες, συνοδευτικό, κυρίως).  Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που το καθιστά μια δημοφιλή εναλλακτική λύση στο σιτάρι για όσους ακολουθούν μία δίαιτα χωρίς γλουτένη. 

κινοα_χριστουγεννα
Istock

2. Γλυκοπατάτα

Στην Ελλάδα, η γλυκοπατάτα δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σου. Μισό φλιτζάνι (100 γραμμάρια) πουρέ, μαγειρεμένης γλυκοπατάτας με τη φλούδα περιέχει περίπου 20,7 γραμμάρια υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούνται από άμυλο, ζάχαρη και φυτικές ίνες. Αντί, λοιπόν, να μαγειρέψεις την κλασσική πατάτα, μπορείς να επιλέξεις αυτή την λαχταριστή πρόταση με το πορτοκαλί χρώμα και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου.

 Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και καλίου, ενώ είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στα κύτταρα.

γλυκοπατατα_γιορτες
Istock

3. Ρεβίθια

Τα μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχουν 27,4 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, μαζί με σχεδόν 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Μπορείς να τα μαγειρέψεις σε κατσαρόλα και φούρνο και να δημιουργήσεις λαχταριστά πιάτα για την οικογένειά σου. Mάλιστα, τα ρεβίθια φαίνεται ότι προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα να μπορείς να ελέγξεις το βάρος σου κατά την περίοδο των εορτών.

ρεβιθια_γιορτες
Istock

4. Κόκκινα φασόλια

Τα φασόλια είναι ένα μέλος της οικογένειας των οσπρίων και μια ποικιλία του κοινού φασολιού. Τα μαγειρεμένα φασόλια περιέχουν περίπου 21,5 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά 100 γραμμάρια, με τη μορφή αμύλου και φυτικών ινών. Επιπλέον, τα φασόλια είναι μια καλή πηγή πολλών βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ενώσεων. Βελτιώνουν την ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να μην προκαλούν έντονα σκαμπανεβάσματα, που οδηγούν σε λιγούρες.

φασολια_γιορτες
Istock

Διάβασε επίσης: Το χριστουγεννιάτικο έθιμο των royals με τη ζυγαριά πριν και μετά το δείπνο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i