Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε κατσικίσιο τυρί;

Το κατσικίσιο τυρί έχει πολλά οφέλη για την υγεία αλλά έχει και παρενέργειες. Δες ποιες είναι αυτές

goat istock

Το κατσικίσιο τυρί είναι ένα από τα πιο θρεπτικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Πιστεύεται ότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν η πρώτη που το χρησιμοποίησε, ακολουθούμενη από την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν βέβαια και επιπλέον σημαντικές ποικιλίες τυριού (εκτός από τη φέτα), αλλά οι πιο γνωστές παγκοσμίως είναι η μοτσαρέλα, το τσένταρ και η παρμεζάνα.

Ωστόσο, το κατσικίσιο τυρί έχει πιο απαλή γεύση από το αγελαδινό τυρί. Έχει επίσης λιγότερη λακτόζη, βιταμίνη D και ριβοφλαβίνη και είναι συνήθως ελαφρώς λιγότερο σε λιπαρά και μέταλλα. 

Κατσικίσιο τυρί και οφέλη

Το να το έχεις στην καθημερινή σου διατροφή προσφέρει πολλά οφέλη, όπως

1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: Είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου και φωσφόρου.
2. Βοηθά στην απώλεια βάρους: Με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά από το παραδοσιακό αγελαδινό τυρί, το κατσικίσιο τυρί γίνεται ιδανική επιλογή για τη διαχείριση του βάρους. Τα καλά λιπαρά που περιέχει, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων μεσαίας αλύσου, ενισχύουν τον κορεσμό, χορταίνοντας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και βοηθώντας σας να χάσετε βάρος.
3. Υποστηρίζει την υγεία των οστών: Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β υποστηρίζει τον ενεργειακό μεταβολισμό και τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου συμβάλλουν στην υγεία των οστών. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή σεληνίου, μαγνησίου και νιασίνης (βιταμίνη Β3), ενώ παρέχει 6 γραμμάρια  πρωτεΐνης, που είναι σημαντική για υγιή οστά.
4. Κάνει καλό στην υγεία: Η παρουσία βιοδραστικών ενώσεων ενισχύει τη θρεπτική του αξία, προάγοντας τη συνολική ευεξία.

Πέρα από την απολαυστική του γεύση, ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα αυτού του τυριού έγκειται στην καταλληλότητά του για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Δες και αυτό: Τυριά και θερμίδες: Ο απόλυτος οδηγός με ΟΛΑ ΤΑ ΤΥΡΙΑ και θρεπτικά στοιχεία (Διάλεξε σωστά και στη δίαιτα!)

Είναι το κατσικίσιο τυρί πιο υγιεινό από το αγελαδινό τυρί;

Το κατσικίσιο τυρί αναδεικνύεται ως μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με το αγελαδινό τυρί, χάρη στο μοναδικό διατροφικό του προφίλ. Ιδιαίτερα χαμηλότερο σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, είναι μια φιλική επιλογή για την καρδιά. Για όσους έχουν ευαισθησία στη λακτόζη ή πεπτικά προβλήματα είναι καλό λόγω των υψηλότερων επιπέδων λιπαρών οξέων μέσης αλύσου, βοηθητικά στην πέψη. Η διαδικασία ζύμωσης κατά την παρασκευή του μειώνει τη λακτόζη, καθιστώντας την εύκολα εύπεπτη.

Μια μερίδα κατσικίσιο τυρί παρέχει:

Θερμίδες: 102
Πρωτεΐνη: 6 γρ
Λίπος: 8 γρ
Βιταμίνη Α: 8% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας (ΣΗΠ)
Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2): 11% της ΣΗΠ
Ασβέστιο: 8% της ΣΗΠ
Φώσφορος: 10% της ΣΗΠ
Χαλκός: 8% της ΣΗΠ
Σίδηρος: 3% της ΣΗΠ

Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση του κατσικίσιου τυριού;

Έχει κοινο αλλεργιογόνο το γάλα: Ενώ το κατσικίσιο τυρί είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα ή ήπια πεπτική δυσφορία εάν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι περιέχει πρωτεΐνες βήτα-καζεΐνης Α2, οι οποίες μπορεί να είναι λιγότερο αλλεργιογόνες από τις πρωτεΐνες Α1 που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα. Αλλά, οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο αγελαδινό γάλα και τυρί είναι επίσης αλλεργικοί και στο κατσικίσιο. 

Έχει αρκετό αλάτι: Εάν πρέπει να διατηρήσεις την πρόσληψη νατρίου χαμηλή για λόγους υγείας, πρόσεχε τα μεγέθη της μερίδας. 

Παρακολούθησε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σου όταν τρως κατσικίσιο τυρί και η κατανάλωση με μέτρο θα βοηθήσει στον μετριασμό τυχόν πιθανών παρενεργειών.

Δες και αυτό: Tα καλύτερα τυριά με χαμηλά λιπαρά

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i