Ποιες τροφές ρίχνουν το ανοσοποιητικό σου;

Αν θέλεις να διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου ακμαίο βγάλε από τη διατροφή σου αυτές τις τροφές

immune istock

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή παίζει το Α και το Ω στην άψογη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ξέρεις όμως ποιες τροφές μπορεί να το καταστρέψουν; Η ζάχαρη, τα τηγανητά τρόφιμα και το κρέας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν και "υγιεινές" τροφές που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο ανοσοποιητικό σου. Δες ποιες.

Διάβασε: Τι είναι η φλεγμονή και πώς σχετίζεται με τον τρόπο διατροφής μας;

1. Αλλαντικά και καπνιστά


Τα αλλαντικά και τα καπνιστά κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε AGEs. Μελέτη που ανέλυσε το περιεχόμενο σε AGEs 549 τροφίμων διαπίστωσε ότι το τηγανητό μπέικον, τα ψητά χοτ ντογκ, τα ψητά μπούτια κοτόπουλου με πέτσα και η ψητή μπριζόλα είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε AGE.

Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και χαμηλές σε ακόρεστα λίπη μπορεί να συμβάλλουν στη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να συμβάλλουν στη συστηματική φλεγμονή και να βλάψουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων και καπνιστού κρέατος έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

2. Τηγανητές τροφές

Εκτός του ότι είναι γεμάτα από λίπη που μπορούν να αυξήσουν την "κακή" χοληστερόλη, τα τηγανητά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μείωση της ανοσίας. Τα τηγανητά περιέχουν ακρυλαμίδιο, μια επικίνδυνη καρκινογόνο ουσία.

Η εν λόγω χημική ουσία παράγεται εκ φύσεως στα αμυλούχα τρόφιμα κατά το καθημερινό μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Τροφές όπως οι τηγανητές πατάτες περιέχουν υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου και όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τους, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του.

Μελέτη δείχνει ότι εάν αποφεύγεις τα τηγανητά τρόφιμα θα συμβάλλεις στην αποκατάσταση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την κατάσταση της υγείας σου.


3. Αναψυκτικά 

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη οδηγεί σε απότομη αύξηση της ινσουλίνης και αυτό με τη σειρά του αυξάνει την κορτιζόλη, η οποία επηρεάζει το ανοσοποιητικό. Επίσης, στερούνται θρεπτικών συστατικών κι αν τα καταναλώνεις καθημερινά είναι λιγότερο πιθανό να πάρεις αρκετή βιταμίνη Α, ασβέστιο και μαγνήσιο, που είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Και, αν αυτό δεν σε πείθει, το φωσφορικό οξύ (που περιέχεται στα αναψυκτικά) μπορεί επίσης να εμποδίσει την απορρόφηση του ασβέστιου και του μαγνησίου από τον οργανισμό. 


4. Γλυκά 

Κάποια επεξεργασμένα σάκχαρα είναι ό,τι χειρότερο για το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτη δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης αποδυναμώνει την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να απομακρύνουν και να προστατεύσουν τον οργανισμό από τους ιούς και τα μικρόβια. 

5. Επεξεργασμένες τροφές

Μία από τις πιο επικίνδυνες τροφές για την υγεία του ανοσοποιητικού είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα: φυτικά έλαια, επεξεργασμένα άλευρα, σάκχαρα και άλλες επιβλαβείς ουσίες, είναι υπεύθυνα για την χρόνια φλεγμονή, η οποία έχει συσχετιστεί με νευρολογικά προβλήματα, άνοια, καρδιοπάθειες και καρκίνο.

Επιπλέον, τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν χάσει τα ένζυμα τους, τις φυσικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους και καταστρέφουν την ευεργετική εντερική χλωρίδα, κάνοντας το πεπτικό σύστημα ευάλωτο σε λοιμώξεις.

6. Τροφές με πρόσθετα


Πολλά τρόφιμα, ειδικά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα, περιέχουν πρόσθετα για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής, της υφής και της γεύσης. Μερικά από αυτά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανοσολογική σου απόκριση.

Για παράδειγμα, ορισμένοι γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι προστίθενται σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να βελτιώσουν την υφή και τη διάρκεια ζωής, μπορούν να αλλάξουν τα βακτήρια του εντέρου, να βλάψουν τον βλεννογόνο του εντέρου και να προκαλέσουν φλεγμονή, οδηγώντας σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (CMC) και το πολυσορβικό-80 (P80) είναι γαλακτωματοποιητές που χρησιμοποιούνται συνήθως και έχουν συνδεθεί με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε μελέτες τρωκτικών.

Ομοίως, μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν δείξει ότι το κοινό πρόσθετο καραγενάνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του εντέρου και να αναστείλει την ανοσολογική απόκριση, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση αυτών των επιπτώσεων.

Τέλος, το σιρόπι καλαμποκιού, το αλάτι, τα τεχνητά γλυκαντικά και το φυσικό πρόσθετο τροφίμων κιτρικό μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

7. Αλμυρές τροφές

Τα αλμυρά τρόφιμα όπως τα πατατάκια, τα κατεψυγμένα φαγητά και το γρήγορο φαγητό μπορεί να βλάψουν το ανοσοποιητικό σου, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ενεργοποιεί τη φλεγμονή των ιστών και αυξάνει τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων.

Σε μελέτη φάνηκε ότι η διατροφή που ήταν πλούσια σε αλάτι οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται μονοκύτταρα και φλεγμονώδεις δείκτες IL-23 και IL-6. Είχαν επίσης χαμηλότερη αντιφλεγμονώδη πρωτεΐνη IL-10, υποδεικνύοντας υπερβολική ανοσολογική απόκριση.

Το αλάτι μπορεί επίσης να αναστείλει την κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού, να καταστείλλει την αντιφλεγμονώδη απόκριση, να μεταβάλλει τα βακτήρια του εντέρου και να προάγει τη δημιουργία ανοσοκυττάρων που εμπλέκονται στην παθογένεση αυτοάνοσων ασθενειών.

Επιπλέον, η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει υπάρχουσες αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος. Επομένως, η μείωση της πρόσληψης επιτραπέζιου αλατιού και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να ωφελήσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου.

Διάβασε ακόμη: 7 αυτοάνοσα νοσήματα που "προτιμούν" τις γυναίκες

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i