Πρόσθεσε αυτά τα 2 συστατικά στα αυγά | Ενισχύουν τη μνήμη, σύμφωνα με νευροεπιστήμονα

Η προσθήκη αυτών των δύο συστατικών στα αυγά σου μπορεί να μειώσει την ομίχλη του εγκεφάλου και να οξύνει τη μνήμη σου, αν είσαι άνω των 40.

eggs istock

Καθώς μεγαλώνεις ο κίνδυνος για γνωστικά προβλήματα αυξάνεται. Μπορείς να κάνεις αρκετά πράγματα για να διατηρήσεις την καλή λειτουργία του εγκεφάλου σου. Ένα από αυτά είναι να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή και να προσθέσεις κάποιες τροφές στα αυγά σου το πρωί.

Η νευροεπιστήμονας Patricia Granek, Ph.D., συνιστά δύο συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο: το μπρόκολο και τους σπόρους chia

brocolli

1. Μπρόκολο στα αυγά για την υγεία του εγκεφάλου

Αυτό το πράσινο λαχανικό αποτελεί διατροφική δύναμη, με μια σειρά από βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Κ. Σύμφωνα με τη δρ. Granek, "Τα αντιοξειδωτικά έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με μείωση των γνωστικών ικανοτήτων καθώς μεγαλώνουμε." Αυτά τα αντιοξειδωτικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που συμβάλουν στη γνωστική έκπτωση.

Επιπλέον, η βιταμίνη Κ, η οποία είναι άφθονη στο μπρόκολο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και της γνωστικής λειτουργίας. Η δρ Granek σημειώνει ότι η βιταμίνη Κ εμπλέκεται στο σχηματισμό σφιγγολιπιδίων, ενός τύπου λίπους που συσσωρεύεται στα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι η προσθήκη του μπρόκολου στη διατροφή σου μπορεί να ενισχύσει τη δομική ακεραιότητα των εγκεφαλικών κυττάρων και να υποστηρίξει τη γνωστική σου ευεξία.

5 σημαντικά και όχι τόσο γνωστά οφέλη της βιταμίνης Κ στον οργανισμό

chia
istock

2. Σπόροι chia στα αυγά για ενίσχυση της μνήμης

Οι σπόροι Chia, που συχνά αναφέρονται και ως υπερτροφή, προσφέρουν μια πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα του άλφα-λινολενικού οξέος (ALA). η δ ρ. Granek υπογραμμίζει τη σημασία των ωμέγα-3 για την υγεία του εγκεφάλου, ειδικά καθώς γερνάμε. "Τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου, με μελέτες που υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ των επιπέδων ωμέγα-3 και της βελτιωμένης μνήμης και γνωστικής απόδοσης στους ηλικιωμένους".

Η προσθήκη των σπόρων chia στη διατροφή σου μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη πηγή αυτών των απαραίτητων λιπαρών οξέων, βοηθώντας ενδεχομένως στη διατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων και στη βελτίωση της μνήμης. Και ως πρόσθετο πλεονέκτημα, αυτοί οι μικροί αλλά δυνατοί σπόροι είναι επίσης ένα υπέροχο μυστικό όπλο για απώλεια βάρους.

Πώς θα τα προσθέσεις στα αυγά σου |Συνταγή

broccoli
istock

  • Άχνισε το μπρόκολο ελαφρά για να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά του και μετά ψιλόκοψέ το.
  • Οι σπόροι chia είναι πιο βιοδιαθέσιμοι όταν αλέθονται ελαφρώς, ενισχύοντας τα θρεπτικά τους οφέλη.
  • Για να προετοιμάσεις αυτό το γεύμα που τονώνει τον εγκέφαλο, σπάσε τα αυγά σε ένα μπολ.
  • Πρόσθεσε το μπρόκολο ψιλοκομμένο και τους αλεσμένους σπόρους chia.
  • Ρίξε λίγο αλάτι ή ρίγανη και χτύπησε καλά το μείγμα.
  • Στη συνέχεια ψήσε σε μέτρια φωτιά, είτε ως ομελέτα φούρνου είτε ως ομελέτα στο τηγάνι.

Αυτή η μαγειρική μέθοδος όχι μόνο προσθέτει στο πιάτο πλούσια υφή και γεύση, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι τα θρεπτικά συστατικά των συστατικών που τονώνουν τον εγκέφαλο ενσωματώνονται αποτελεσματικά σε ένα θρεπτικό γεύμα. Κάνοντας αυτή την απλή προσθήκη στο πρωινό σου, θα έχεις καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και πιο έντονη μνήμη.

Δες και αυτό: Πόσα αυγά κάνει να τρώμε τελικά μέσα στην εβδομάδα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i