Σπόροι chia: Τα 4 άγνωστα οφέλη από την κατανάλωσή τους

Τα μεγάλα οφέλη των μικροσκοπικών σπόρων chia για την ευεξία και την υγεία μας - κάθε μέρα!

chia πρωινό σπόροι istock

Ακόμα κι αν τους αγόρασες γιατί τους είδες να τους χρησιμοποιούν στο vegan μαγαζί που λατρεύεις ή επειδή έχουν γίνει trend στo TikTok, οι σπόροι chia ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσες να κάνεις σε ό,τι αφορά τη διατροφή σου.

Αιώνες νωρίτερα, οι φυλές των Μάγια και των Αζτέκων θεωρούσαν τους σπόρους chia πηγή υπερδυνάμεων. Σήμερα έρευνες έχουν δείξει πως οι μικροσκοπικοί μεν, θρεπτικοί δε, σπόροι προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό, από την απώλεια βάρους μέχρι τη χαμηλή χοληστερόλη. Συνεπώς, είτε τους επέλεξες για να ομορφύνεις στο breakfast bowl σου ή για να δώσεις υφή στη σαλάτα σου, συνέχισε να το κάνεις. 

Πιο αναλυτικά, οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και ίνες, που βοηθούν στο στομάχι. Παράλληλα, είναι πηγή ωμέγα-3 λιπαρών, που δρουν κατά των φλεγμονών και υπέρ της καρδιάς. 

Τα οφέλη των σπόρων chia

Απώλεια βάρους

Σύμφωνα με μία έρευνα του 2017, παρατηρήθηκε πως οι σπόροι chia συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, 30 άτομα που κατανάλωναν καθημερινά για 6 μήνες δύο κουταλιές της σούπας σπόρους, μείωσαν την περιφέρεια τους κατά 3,5 εκατοστά από εκείνους που η διατροφή τους περιείχε βρώμη. 

Έλεγχος χοληστερόλης και λιπιδίων

Χάρη στα λιπαρά που προσφέρουν, οι σπόροι chia έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τις τιμές στα τριγλυκερίδια σταθερές, αλλά και να αυξήσουν την HDL χοληστερόλη. Πριν απορήσετε, η HDL είναι η "καλή" χοληστερόλη, που βοηθά να καθαρίσουν οι αρτηρίες για καλύτερη ροή του αίματος, συνεπώς οφείλουν τα επίπεδα αυτής να είναι υψηλά. Σε αντίθεση με την LDL, που πρέπει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που επίσης κάνουν οι σπόροι chia, χάρη στον τύπο ινών που περιλαμβάνουν. 

Έλεγχος σακχάρου στο αίμα

Εκτός από τη χοληστερόλη, οι σπόροι chia πιθανώς να βοηθούν και στη διατήρηση του σακχάρου, όπως έδειξε μία δημοσίευση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα, παρατηρήθηκε πως η τιμή του σακχάρου στους συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει ψωμί με σπόρους chia, έμεινε σταθερή για 2 ώρες. 

Αντιοξειδωτική δράση

Όσο κι αν μοιάζει απίστευτο εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους, μία έρευνα από το 2014 κατέληξε πως η αντιοξειδωτική τους δράση είναι σχεδόν διπλάσια από αυτό που πίστευαν μέχρι πρότινος. Ιδιαίτερα, οι σπόροι chia είναι γνωστοί για την αντιγηραντική τους δράση, όσο και για εκείνη κατά του καρκίνου. 

How to: σπόροι chia 

Κι αν τους αγόρασες και δεν ξέρεις πώς μπορείς να τους αξιοποιήσεις, θυμήσου να τους προσθέτεις στους χυμούς και στα smoothies σου. Επίσης, χαρίζουν το κάτι παραπάνω στις σαλάτες, στο γιαούρτι και στο πόριτζ σου το πρωί. Αλλά μπορείς να τους καταναλώσεις και σκέτους, μαζί με άλλους ξηρούς καρπούς ως snack ή να τους προσθέσεις στις DIY μπάρες δημητριακών. 

Good to know

28 γραμμάρια σπόρων chia ισούνται με:

138 θερμίδες

5 γρ. πρωτεΐνη

9 γρ. λιπαρά

12 γρ. υδρατάνθρακες

10 γρ. ίνες

179 mg ασβέστιο 

2.2 mg σίδηρο

5 γρ. ωμέγα-3

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i