Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σε μια εβδομάδα; Η διαιτολόγος απαντάει

Ποιο είναι το μάξιμουμ κιλών που μπορείς να χάσεις σε 7 ημέρες (για να είναι υγιές);

κιλά iStock

Ευχαριστούμε την Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικό Διαιτολόγο -Διατροφολόγο Χαροκοπείου πανεπιστημίου Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό πανεπιστήμιο (ΚΕΚ) www.coachmydiet.wordpress.com

Για να χάσεις ένα κιλό θα πρέπει οι θερμίδες που θα προσλάβεις σε σχέση με τις θερμίδες που θα καταναλώσεις ("κάψεις”) να είναι κατά 7000 λιγότερες. Δυνητικά δηλαδή, αν γινόταν να κάψεις 7000 θερμίδες σε μια ημέρα θα μπορούσες να χάσεις και ένα κιλό. Επειδή όμως, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, συνήθως ο στόχος σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους είναι το μισό με ένα κιλό ανά εβδομάδα.

Κατά μέσο όρο μια γυναίκα καταναλώνει 1800 θερμίδες ημερησίως, δηλαδή 1800*7= 12.600 θερμίδες. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως αν αυτή η μέση γυναίκα δεν έτρωγε τίποτα για μια εβδομάδα, θα έχανε 1,8 κιλά (12.600/7.000). Ο οργανισμός όμως, δε λειτουργεί με κομπιουτεράκι και για να λειτουργήσει σωστά ο μεταβολισμός, καλό είναι να μην υποσιτίζεσαι και να μην προσλαμβάνεις θερμίδες πολύ λιγότερες από το βασικό μεταβολισμό σου (τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός σου για τις βασικές λειτουργίες του, χωρίς δραστηριότητα).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν θες να χάσεις κιλά για πάντα, υιοθέτησε αυτές τις 10 συνήθειες!

Όσες θερμίδες μειώνεις ανά ημέρα τόσα περίπου γραμμάρια θα χάσεις την εβδομάδα. Αν πχ. η μέση γυναίκα που λέγαμε κάνει ένα πρόγραμμα 1300 θερμίδων, θα χάνει 500 γρ. την εβδομάδα. Σε μια υποθετική κατάσταση στην οποία η κάθε μέρα θα ήταν ακριβώς η ίδια τόσο από άποψη διατροφής όσο και δραστηριότητας, θα έπρεπε και η απώλεια να είναι μοιρασμένη στις 7 μέρες της εβδομάδας, δηλαδή 500/7 ανά ημέρα. Καλό είναι μια γυναίκα να μην προσλαμβάνει λιγότερες από 1200 (ή 1000 θερμίδες σε ορισμένες περιπτώσεις).

Με αυτό το δεδομένο, όσες περισσότερες καύσεις κάνεις τόσο περισσότερο μπορείς να χάνεις την εβδομάδα. Ακόμα και αν ο μεταβολισμός σου δε σε βοηθάει, μπορείς να τον ενισχύσεις αυξάνοντας τη φυσική σου δραστηριότητα. Πάντα πρέπει να έχεις κατά νου, ότι δεν έχει νόημα να εξαντλήσεις τον οργανισμό σου κάνοντας υπερβολές και χάνοντας γρήγορα κιλά, γιατί το πιο πιθανό είναι να τα ξαναβάλεις. Σημασία δεν έχει η ταχύτητα αλλά ο σωστός τρόπος απώλειας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i