Αφαίρεση χολής | Τι να φας και τι όχι μετά την επέμβαση

Με τον όρο χολή εννοούμε τη χοληδόχο κύστη. Εάν ετοιμάζεσαι για χειρουργείο, είτε εσύ είτε κάποιος δικός σου, οι παρακάτω συμβουλές θα σου φανούν χρήσιμες.

Gallbladder istock

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα αχλαδιού που αποθηκεύει και συγκεντρώνει τη χολή που παράγεται από το ήπαρ. Η χολή είναι ένα υγρό που αποτελείται από διάφορα συστατικά όπως χοληστερόλη, χολικά άλατα, χολερυθρίνη και λεκιθίνη σε συγκεκριμένες αναλογίες μεταξύ τους. Παράγεται από το ήπαρ σε ποσότητα που φτάνει περίπου τα 750 ml το 24ωρο. Είναι απαραίτητη για την πέψη των λιπαρών στοιχείων της τροφής και την απορρόφηση κάποιων βιταμινών.

Σε περίπτωση λοίμωξης της χοληδόχου κύστης, σχηματισμού λίθων ή άλλων προβλημάτων, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αφαίρεση χολής, η λεγόμενη χολοκυστεκτομή.

Αν και μπορείς να ζήσεις χωρίς τη χοληδόχο κύστη σου, ενδέχεται μετά την επέμβαση να έχεις προβλήματα πέψης, ειδικά εάν δεν κάνεις ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σου. Λόγω της απουσίας χοληδόχου κύστης που συγκρατεί και ρυθμίζει την απελευθέρωση της χολής, η χολή ρέει ελεύθερα στο λεπτό έντερο. Αυτό δυσκολεύει την πέψη των λιπαρών τροφών οδηγώντας σε συμπτώματα όπως πόνος, μετεωρισμός, φούσκωμα και διάρροια.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την πέτρα στη χολή

Διατροφικές συμβουλές για μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης

Για να αναρρώσεις καλά μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης απευθυνθήκαμε στην κλινική διαιτολόγο - διατροφολόγο Shirley Patterson, BSc (Hons) RD:

  • Μην τρως στερεή τροφή μετά την επέμβαση για να επιτρέψεις στον οργανισμό σου να προσαρμοστεί.
  • Τρώγε μικρά, συχνά γεύματα και όχι μεγάλες ποσότητες για να αποτρέψεις τις στομαχικές διαταραχές.
  • Ασκήσου για να τονώσεις την πέψη, στοχεύοντας στα 150 λεπτά την εβδομάδα.
  • Δοκίμασε προβιοτικά τρόφιμα για να δημιουργήσεις ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου που χάνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όπως κεφίρ, ξινολάχανο ή τουρσί.
  • Κράτα ένα ημερολόγιο τροφίμων για να παρακολουθείς τα ερεθίσματα όταν νιώθεις ενοχλήσεις. 

Οι πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση είναι οι πιο δύσκολες, αλλά η ενόχληση συνήθως βελτιώνεται καθώς το σώμα σου προσαρμόζει τη ροή της χολής σε διάστημα 2-3 μηνών.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις μετά από τη χολοκυστεκτομή

Ακολουθούν ορισμένες τροφές που πρέπει να περιορίσεις ή να εξαλείψεις από τη διατροφή μετά από τη χειρουργική επέμβαση:

1. Λιπαρά κόκκινα κρέατα

Τα λιπαρά κομμάτια βοείου κρέατος, χοιρινού και αρνιού τείνουν να είναι τα πιο προβληματικά μετά την αφαίρεση της χολής. Αυτό περιλαμβάνει παϊδάκια, ψαρονέφρι, λουκάνικα, μπέικον, αλλαντικά, ακόμα και πιο άπαχο κιμά, που συχνά αναμειγνύεται με λίπος. Τα κορεσμένα ζωικά λίπη είναι δύσκολο να διασπαστούν χωρίς τη χοληδόχο κύστη και ενδέχεται να προκαλέσουν δυσφορία.

2. Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά

Το πλήρες γάλα, το παγωτό, το βούτυρο και τα μαλακά, κρεμώδη τυριά είναι καλό να τα αποφεύγεις, γιατί η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή επείγουσες κενώσεις του εντέρου καθώς η περίσσεια χολής ρέει ελεύθερα στο έντερο.
Περιόρισε τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και επίλεγε ποικιλίες άπαχου ή χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά.

3. Τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα λιπαρά τηγανητά τρόφιμα όπως οι τηγανιτές πατάτες, τα πατατάκια και το γρήγορο φαγητό όπως οι κοτομπουκιές ή τα fish sticks δεν μπορούν να αφομοιωθούν από τον οργανισμό μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.
Τα έλαια στα οποία μαγειρεύονται δημιουργούν αυτή την τραγανή υφή, αλλά παρέχουν κυρίως κενές θερμίδες και λίπος που καταπονούν υπερβολικά τον οργανισμό σου.
Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται αρτοσκευάσματα όπως ντόνατς, κράκερ και άλλα σνακ με trans-λιπαρά.

4. Πλούσιες, κρεμώδεις σάλτσες και ντιπ

Οι σάλτσες με βάση την κρέμα ή το τυρί, οι πικάντικες σάλτσες και τα ντιπ επιβαρύνουν το σώμα. Προτίμησε ένα ελαφρύ ελαιόλαδο ή εναλλακτικές λύσεις με βάση το ξύδι. Οι σάλτσες ντομάτας, πέστο και κρασιού έχουν πιο πλούσια γεύση με λιγότερα λιπαρά.

5. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Αν και δεν συνδέονται άμεσα με την πέψη του λίπους, τα ζαχαρούχα τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά, τα σιρόπια και τα αρτοσκευάσματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό του εντέρου και υδαρή κόπρανα.

6. Αλκοόλ

Η χρήση αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς τις εβδομάδες μετά την επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, καθώς μπορεί να ερεθίσει σοβαρά το πεπτικό σύστημα.
Ακόμη κι όταν αναρρώσει, η ανοχή στο αλκοόλ συχνά μειώνεται χωρίς τη χοληδόχο κύστη, επομένως το μέτρο είναι το κλειδί.

Τροφές που μπορείς να φας μετά την επέμβαση

Αν και θα πρέπει να περιορίσεις τα λιπαρά τρόφιμα μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, υπάρχουν πολλά θρεπτικά, εύπεπτα τρόφιμα που πρέπει να συμπεριλάβεις στη δίαιτά σου μετά την επέμβαση:

1. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Είναι σημαντικές για την υγιή πέψη και τη ρύθμιση του εντέρου μετά την αφαίρεση της χολής. Οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και διευκολύνουν τη διέλευσή τους από το έντερο. Αύξησε αργά την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως:

  • Φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, μπανάνες, μούρα.
  • Λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι, καρότα, γλυκοπατάτες.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι, κριθάρι, βρώμη, ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  • Όσπρια, όπως φακές, φασόλια, μπιζέλια.
  • Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, καρύδια και σπόροι όπως λιναρόσπορος, chia κ.λπ.

Αύξησε την πρόσληψη φυτικών ινών σταδιακά σε διάστημα αρκετών εβδομάδων για να αποτρέψεις τα υπερβολικά αέρια ή το φούσκωμα καθώς το σώμα σου προσαρμόζεται. Φρόντιζε να είσαι καλά ενυδατωμένη ενώ καταναλώνεις μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

2. Τρόφιμα με άπαχη πρωτεΐνη: Χωρίς τη χοληδόχο κύστη, η διάσπαση των πρωτεϊνών γίνεται επίσης πιο δύσκολη. Δώσε έμφαση στις άπαχες πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά όπως:

  • Πουλερικά χωρίς πέτσα, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα. Όταν επιλέγεις κρέατα, επίλεξε πιο άπαχα κομμάτια με ελάχιστο λίπος για ευκολότερη πέψη. 
  • Ψάρια και θαλασσινά, όπως σολομός, τόνος, πέστροφα.
  • Φυτικές πρωτεΐνες από όσπρια ή άλλες πηγές.
  • Ασπράδια ή υποκατάστατα αυγών.
  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά όπως ή τυρί κότατζ.

3. Καλά λιπαρά: Ενώ τα διατροφικά λιπαρά πρέπει να είναι περιορισμένα, τα πιο υγιεινά ακόρεστα λιπαρά μπορούν να συμπεριληφθούν σε μικρές μερίδες. Οι  επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Αβοκάντο.
  • Ελαιόλαδο, έλαιο αβοκάντο.
  • Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, καρύδια ή πεκάν.
  • Βούτυρα ξηρών καρπών.
  • Σπόροι Chia, λιναρόσπορο ή κάνναβης.
  • Ελιές .

Χρησιμοποίησε ελαιόλαδο για ελαφρύ σοτάρισμα. Κατανάλωνε ξηρούς καρπούς και σπόρους με μέτρο, καθώς είναι πυκνοί σε θερμίδες.

4. Φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην επούλωση και παρέχουν πρεβιοτικά για τη διατροφή των υγιών βακτηρίων του εντέρου. Προσθέτουν επίσης φυτικές ίνες και νερό. Απόλαυσε:

  • Λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές, μπρόκολο, καρότα.
  • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως kale, σπανάκι, μαρούλι.
  • Αμυλούχα λαχανικά όπως γλυκοπατάτες, κολοκύθα, παντζάρια.
  • Εσπεριδοειδή.

5. Ενυδάτωση: Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική όταν αναρρώνεις από χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης, τόσο για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας όσο και για να βοηθήσεις τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στα κύτταρά σου. Οι επιλογές υγιεινών υγρών περιλαμβάνουν:

  • Νερό.
  • Τσάι από βότανα όπως χαμομήλι, τζίντζερ, μέντα.
  • Αραιωμένοι χυμοί φρούτων.
  • Χυμοί λαχανικών και smoothies.
  • Ζωμοί.

Διάβασε και αυτό: Πέτρα στη χολή και άλλα 4 πιθανά προβλήματα που πρέπει να γνωρίζεις

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i