4 λιπαρές τροφές που σου κάνουν καλό! Και σε αδυνατίζουν

Φοβάσαι τα λιπαρά και τις λιπαρές τροφές; Κι όμως, κάποιες κάνουν καλό στην υγεία σου.

fat istock

Ορισμένες λιπαρές τροφές περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σου. Πολλά περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βασικές βιταμίνες.

Αν και κάποτε το διατροφικό λίπος αποφεύγονταν και θεωρούνταν ότι συμβάλλει στις καρδιακές παθήσεις, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη.

Ωστόσο, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά ότι τα κορεσμένα λιπαρά πρέπει να περιορίζονται σε λιγότερο από το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, ωστόσο ορισμένα κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά, μπορεί να μην έχουν την ίδια αρνητική επίδραση με τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας.

Ωστόσο, τα τρόφιμα με πλήρη λιπαρά μπορεί να προσφέρουν οφέλη σε σχέση με τα αντίστοιχα με μειωμένα λιπαρά ή χωρίς λιπαρά. Συνήθως είναι λιγότερο επεξεργασμένα και χαμηλότερα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες.

5 τροφές με λιπαρά που σε αδυνατίζουν (Ναι η καρύδα είναι ανάμεσά τους!)

Τι λένε οι ειδικοί για τις λιπαρές τροφές και τα λιπαρά

Η κατανάλωση λιπαρών θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις. "Οι νεότερες έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση λιπαρών κλείνει το διακόπτη της πείνας στον εγκέφαλό σου και περιορίζει φυσικά την όρεξή σου ενώ ανεβάζει ταυτόχρονα το μεταβολισμό σου" λέει ο Mark Hyman, MD, διευθυντής του Κλινικού Κέντρου Λειτουργικής Ιατρικής του Κλίβελαντ και συγγραφέας του Eat Fat, Get Thin.

Αυτό σημαίνει πως οι παρακάτω τέσσερις λιπαρές τροφές δεν είναι απλώς επιτρεπτές σαν περιστασιακές απολαύσεις, αλλά σου κάνουν καλό.

1. Γιαούρτι πλήρες

Μελέτες δείχνουν πως άνθρωποι που επιλέγουν το πλήρες γιαούρτι είναι πιο αδύνατοι από εκείνους που προτιμούν τη χωρίς λιπαρά εκδοχή του. Τα λιπαρά βοηθούν, επίσης, τον οργανισμό σου να απορροφήσει τη βιταμίνη D από τα γαλακτοκομικά.

2. Βούτυρο

"Το βούτυρο τύπου Κερκύρας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά καθώς και σε συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, ένα είδος λιπαρού που ενισχύει το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σου σύστημα" εξηγεί ο Mark Hyman.

3. Κόκκινο κρέας

Είναι γεμάτο με βιταμίνες A, D και K2. Καλύτερα όμως να προτιμάς κρέας από ζώα βιολογικής εκτροφής: Σε νέα μελέτη στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition διαπιστώθηκε πως έχει κατά 50% περισσότερα υγιεινά για την καρδιά Ω3 λιπαρά οξέα από τα άλλα κρέατα.

4. Τυρί

Σε έρευνα συμπεραίνεται πως η κατανάλωσή του μπορεί να διεγείρει τα βακτήρια στο έντερό σου να παράξουν βουτυράτιο, ένα συστατικό που ενισχύει το μεταβολισμό.

Πώς θα χάσω λίπος; 19 τροφές που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i