Σίδηρος: 7 τρόποι για να καταλάβεις ότι σου λείπει

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να επηρεάσει την συνολική υγεία του οργανισμού σου. Μάθε για τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις.

σιδηρος_ανεπαρκεια istock

Έχεις διακρίνει μερικές διαφορές στην ποιότητα του ύπνου σου ή στην εμφάνιση των νυχιών σου. Εάν έχεις κάποιο από τα παρακάτω 7 συμπτώματα, μπορεί να είναι σημάδι ότι πρέπει να κάνεις μια εξέταση αίματος για να προσδιορίσεις τα αποθέματα σιδήρου.

Εάν, έχεις ένα από τα παρακάτω συμπτώματα, ο γιατρός σου θα σε βοηθήσει να επαναφέρεις τα επίπεδα σιδήρου σε ένα υγιές επίπεδο, ώστε να νιώσεις καλύτερα.

Διαβάστε επίσης: 5 αναπάντεχες τροφές που περιέχουν σίδηρο - θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την κόπωση

7 ύπουλα συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου

  1. Κρυώνεις συνεχώς
  2. Έχεις εύθραυστα νύχια
  3. Κουράζεσαι εύκολα
  4. Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς
  5. Δεν κοιμάσαι καλά
  6. Έχεις άγχος και στρες
  7. Τρως παγάκια ή ...χώμα!

ανεπαρκεια_σιδηρου
istock

1. Κρυώνεις συνεχώς

Ένα ενδεικτικό σημάδι έλλειψης σιδήρου είναι η αυξημένη ευαισθησία στις χαμηλές θερμοκρασίες. Άτομα με ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου μπορεί να αισθάνονται ότι κρυώνουν ή να έχουν κρύα χέρια και πόδια, ακόμη και σε σχετικά ζεστά περιβάλλοντα.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο σίδηρος παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα, επηρεάζοντας την εσωτερική ρύθμιση της θερμοκρασίας.

2. Έχεις εύθραυστα νύχια

Ένα ενδεικτικό σημάδι έλλειψης σιδήρου είναι η εμφάνιση κοιλονυχίας που αναφέρεται σε νύχια που είναι λεπτά και μαλακά και αποκτούν το σχήμα ενός μικρού κουταλιού. 

Αυτό το σύμπτωμα αντικατοπτρίζει κάτι περισσότερο από μια απλή αισθητική ανησυχία, καθώς μπορεί να υποδεικνύει ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου στο σώμα, επηρεάζοντας την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και τη γενική υγεία.

3. Κουράζεσαι εύκολα

Ένα ενδεικτικό σημάδι έλλειψης σιδήρου είναι η ασυνήθιστη κούραση ή έντονη κόπωση και εμφανίζεται επειδή ο οργανισμός σου βασίζεται στον σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

Όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, το σώμα μπορεί να δυσκολευτεί να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανά, οδηγώντας σε ένα επίμονο αίσθημα εξάντλησης.

4. Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς

Για τα παιδιά, η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εκδηλωθεί ως κακή επίδοση στο σχολείο. Σε μια μελέτη, οι μέσες βαθμολογίες στα μαθηματικά ήταν χαμηλότερες για τα παιδιά με έλλειψη σιδήρου σε σύγκριση με τα παιδιά με φυσιολογική κατάσταση σιδήρου.

Μια συστηματική ανασκόπηση πενήντα μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Nutrients πρότεινε ότι τα αποθέματα σιδήρου και η αναιμία μπορεί να σχετίζονται με την σχολική επίδοση σε ορισμένα πλαίσια και ότι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου κατά την εφηβεία μπορεί να βελτιώσει τη σχολική απόδοση, την προσοχή και τη συγκέντρωση.

5. Δεν κοιμάσαι καλά

Τα επαρκή επίπεδα σιδήρου βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης, που είναι νευροδιαβιβαστές απαραίτητοι για τη ρύθμιση των κύκλων ύπνου. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η έλλειψη σιδήρου συνδέεται με χαμηλότερη ποιότητα ύπνου, διαταραχές ύπνου στην αναπνοή και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον ύπνο.

6. Έχεις άγχος και στρες

Το άγχος μπορεί να προέρχεται από πολλές διαφορετικές πηγές, όπως γενετικοί παράγοντες ή βιώματα. Λιγότερη γνωστή πηγή άγχους είναι ότι η ανεπάρκεια σιδήρου συνδέεται με αυξημένο άγχος. Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

7. Τρως παγάκια ή... χώμα!

Ένα ενδιαφέρον σημάδι έλλειψης σιδήρου είναι μια κατάσταση γνωστή ως pica. Το Pica χαρακτηρίζεται από λαχτάρα για ουσίες που δεν έχουν θρεπτική αξία, όπως πάγος, βρωμιά, χώμα ή άμυλο και ονομάζεται, επίσης, αλλοτριοφαγία.

Αυτή η ασυνήθιστη διατροφική συμπεριφορά είναι ο τρόπος του σώματος να επικοινωνήσει την έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος. Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά στην προεφηβεία διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλοτριοφαγίας.

Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα διατροφής για χαμηλό σίδηρο: Ποιες τροφές να βάλεις σε κάθε γεύμα ή σνακ σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i