Τα καλύτερα και χειρότερα υποκατάστατα κρέατος για την υγεία σύμφωνα με νέα έρευνα

Και όχι μόνο με βάση την υγεία, αλλά και το περιβάλλον και το πορτοφόλι σου.

Υποκατάστατα κρέατος iStock

Όλοι ξέρουμε ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν σημαντική επίδραση στο περιβάλλον και την κλιματική κρίση. Όμως, τι μπορείς να βάλεις στη θέση του κρέατος και του γάλακτος στη διατροφή σου; Ποιο υποκατάστατο είναι καλύτερο για την υγεία σου, το περιβάλλον και το πορτοφόλι σου; Μια νέα έρευνα του Marco Springmann, Ερευνητή στον Τομέα του Περιβάλλοντος και της Υγείας, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έρχεται να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Η έρευνα που ανατρέπει τα δεδομένα

Η έρευνα του Springmann συγκρίνει διάφορα υποκατάστατα κρέατος και γάλακτος, εστιάζοντας σε τέσσερις βασικές παραμέτρους: τη διατροφική αξία, τα οφέλη για την υγεία, την περιβαλλοντική επίπτωση και το κόστος. Ανάμεσα στις εναλλακτικές λύσεις βρίσκουμε παραδοσιακά προϊόντα όπως το τοφού και το τέμπε, επεξεργασμένα προϊόντα όπως τα μπιφτέκια από λαχανικά και τα φυτικά γάλατα, αλλά και πιο καινοτόμες λύσεις όπως το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο.

Τόφου, κιμάς σόγιας και όλα τα νηστίσιμα υποκατάστατα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ειδικού

Νικητές: Ακατέργαστα φυτικά τρόφιμα

Όταν συγκρίθηκαν οι διαφορετικές εναλλακτικές, τα ακατέργαστα φυτικά τρόφιμα, όπως τα φασόλια, οι φακές και η σόγια, κατέκτησαν την πρώτη θέση. Οι λόγοι είναι απλοί και συνδυάζουν θρεπτική αξία, οικονομία και θετική επίδραση στο περιβάλλον. Ο Springmann τονίζει ότι "η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να μειώσει τις διατροφικές ανισότητες, διότι παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς τις επιπτώσεις που έχει η υπερβολική κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών". Συγκεκριμένα, η στροφή προς τα όσπρια θα μπορούσε να μειώσει κατά 10% τους θανάτους που σχετίζονται με διατροφικές παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Επιπλέον, η παραγωγή αυτών των τροφών απαιτεί λιγότερη γη και νερό, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται δραστικά σε σχέση με την παραγωγή κρέατος και γάλακτος. Το πιο ενδιαφέρον; Είναι και οικονομικά πιο προσιτά. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση αυτών των προϊόντων θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της διατροφής σου κατά πάνω από 30%.

Δεύτερη θέση: Επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα

Τα επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα, όπως τα μπιφτέκια από λαχανικά και τα φυτικά γάλατα, αποδεικνύονται επίσης καλή εναλλακτική λύση. Αν και έχουν αρκετά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον, δεν προσφέρουν τα ίδια αποτελέσματα με τα ακατέργαστα όσπρια. Οι εκπομπές CO2 και το κόστος τους είναι 20%-30% πιο υψηλά από τα ακατέργαστα φυτικά τρόφιμα, ενώ η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες (που είναι σημαντική για την καλή υγεία) είναι επίσης χαμηλότερη.

Επομένως, αν θέλεις μια γρήγορη λύση για να μειώσεις την κατανάλωση κρέατος και γάλακτος χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον πολύ, τα φυτικά μπιφτέκια και τα φυτικά γάλατα είναι μια καλή επιλογή, αν και όχι η καλύτερη.

Προϊόντα με σόγια για τη νηστεία; Μύθος ή αλήθεια τα προβλήματα υγείας που προκαλούν

Ο μεγάλος ηττημένος: Κρέας από το εργαστήριο

Αν και το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο ακούγεται σαν την απόλυτη καινοτομία, η έρευνα δείχνει ότι δεν είναι έτοιμο να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα υποκατάστατα κρέατος. Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, η παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας και έχει εκπομπές CO2 που είναι συγκρίσιμες με αυτές των παραδοσιακών μπιφτεκιών. Επιπλέον, το κόστος του είναι έως και 40.000 φορές υψηλότερο από εκείνο του παραδοσιακού κρέατος.

Ο Springmann τονίζει ότι, παρά τις ελπίδες για μείωση του κόστους στο μέλλον, η τεχνολογία αυτή βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις φθηνότερες και πιο περιβαλλοντικά βιώσιμες επιλογές, όπως τα όσπρια.

Τι να κάνεις; 

Αν θέλεις να μειώσεις τις αρνητικές επιπτώσεις της διατροφής σου, ξεκίνησε με μια στροφή προς τα όσπρια: φασόλια, φακές, σόγια και άλλα. Μπορείς να τα προσθέσεις σε σαλάτες, σούπες, κάρυ ή ακόμη και να φτιάξεις σπιτικά μπιφτέκια με φακές. Ούτως ή άλλως, η αλλαγή στη διατροφή σου δεν αφορά μόνο τα μεμονωμένα τρόφιμα, αλλά και τα πλήρη γεύματα. Για παράδειγμα, μπορείς να αντικαταστήσεις ένα γεύμα fast food με ένα υγιεινό πιάτο από όσπρια, λαχανικά και ολόκληρους σπόρους, το οποίο είναι όχι μόνο υγιεινό, αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον και το πορτοφόλι σου.

Τόφου sticks: Ένα χορταστικό και νηστίσιμο σνακ πλούσιο σε ω-3

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

LIFE Παρ, 05 Σεπ 2025

Maracuja Magic | Το έλαιο που θα αλλάξει την επιδερμίδα και τα μαλλιά σου

Από τις τροπικές φυτείες της Βραζιλίας κατευθείαν στο νεσεσέρ σου, το έλαιο μαρακούγια είναι το νέο skin & hair - care μυστικό που αγαπούν οι beauty insiders. Ελαφρύ, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και γεμάτο βιταμίνες, υπόσχεται να χαρίσει λάμψη, θρέψη και ισορροπία – χωρίς να βαραίνει.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i