
Πόσες φορές έχεις ξεκινήσει να απολαύσεις ένα κομμάτι σοκολάτας και συνειδητοποιείς ότι λίγο αργότερα έχεις καταβροχθίσει όλο το κουτί; Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το κόλπο για να φας λιγότερο είναι η αυστηρή δίαιτα ή το να περιορίσεις τις ποσότητες, η αλήθεια είναι ότι η λύση μπορεί να είναι πολύ πιο απλή. Επιστήμονες στην Κίνα ανακάλυψαν έναν απλό και έξυπνο τρόπο για να φας λιγότερο χωρίς να το καταλάβεις. Πρόκειται για το κόλπο της διάταξης του φαγητού σε μικρά κομμάτια, το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να περιορίσεις την υπερκατανάλωση και να χάσεις βάρος. Διάβασε παρακάτω πώς ακριβώς λειτουργεί.
Το φρούτο που λειτουργεί όπως το Ozempic - Και το έχεις ήδη στην κουζίνα σου
Το κόλπο με τα κομμάτια που σε βοηθά να φας λιγότερο
Η έρευνα από το Shaanxi Normal University στην Κίνα αποκαλύπτει πως αν κόψεις το φαγητό σε μικρότερα κομμάτια και τα απλώσεις στο πιάτο, το μάτι σου θα τα θεωρήσει ως μεγαλύτερη ποσότητα, ακόμα κι αν το βάρος παραμένει το ίδιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το φαινόμενο συνδέεται με την αντίληψη της μερίδας και την "ολοκλήρωση περιγράμματος" (contour integration), μια ψυχολογική διαδικασία που μας κάνει να βλέπουμε το κενό γύρω από τα κομμάτια φαγητού ως μέρος της μερίδας.
Πώς επηρεάζει την όρεξη η διάταξη του φαγητού;
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έβλεπαν φωτογραφίες της ίδιας ποσότητας σοκολάτας, είτε σε κομμάτια είτε σε ένα ενιαίο μπλοκ. Όταν η σοκολάτα ήταν κομμένη σε μικρά κομμάτια με κενά μεταξύ τους, οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι υπήρχε περισσότερη σοκολάτα, παρόλο που το βάρος ήταν το ίδιο. Αυτό αποδεικνύει ότι η αντίληψη του αριθμού των κομματιών μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική μας συμπεριφορά και πως, τελικά, η ρήση "Πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι", έχει και κάποια επιστημονική βάση.
Σύνδεση με το "κόκκινο πιάτο"
Αυτό το φαινόμενο συνδέεται με την αντίληψη του μεγέθους της μερίδας, κάτι που έχουμε ξαναδεί στο γνωστό "κόκκινο πιάτο". Σύμφωνα με τον Δρ. Charles Spence από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το κόκκινο πιάτο έχει την ιδιότητα να μειώνει την όρεξη, επειδή το χρώμα του προκαλεί έναν υποσυνείδητο σήμα κινδύνου. Παρόμοια, το να κάνουμε το φαγητό να φαίνεται μεγαλύτερο μέσω της διάταξής του σε μικρότερα κομμάτια μπορεί να βοηθήσει να φάμε λιγότερο χωρίς να το καταλάβουμε.
Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Shaanxi Normal University στην Κίνα και δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι κρίνουν τη μερίδα όχι με βάση το βάρος, αλλά με βάση τον αριθμό των κομματιών που βλέπουν. Όταν το φαγητό είναι κομμένο σε μικρότερα κομμάτια, η μερίδα φαίνεται μεγαλύτερη και το αίσθημα της πληρότητας έρχεται γρηγορότερα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr