Η πιο εύκολη μελιτζανόπιτα με πιπεριές - χωρίς φύλλο

Από τον σεφ Σταύρο Βαρθαλίτη

μελιτζανόπιτα stavros varthalitis

Αν ψάχνεις έναν έξυπνο, καλοκαιρινό τρόπο να αξιοποιήσεις τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σου, τότε αυτή η μελιτζανόπιτα με πιπεριές χωρίς φύλλο από τον σεφ Σταύρο Βαρθαλίτη, είναι ό,τι πρέπει για σένα. Είναι από εκείνα τα φαγητά που τα φτιάχνεις μία φορά και μετά τα εντάσσεις στο μόνιμο διατροφικό σου πρόγραμμα.

Δεν χρειάζεσαι φύλλο, δεν χρειάζεσαι ζύμωμα – μόνο λίγα υλικά, ένα μπολ και όρεξη για νοστιμιά. Είναι ζουμερή, μυρωδάτη και γεμάτη μεσογειακή γεύση. Τη σερβίρεις είτε σαν κυρίως, είτε σαν συνοδευτικό, και ταιριάζει τέλεια με γιαούρτι ή δροσερή σαλάτα. Φτιάξ’ τη μια φορά και θα γίνει η νέα σου καλοκαιρινή συνήθεια!

Μελιτζανόπιτα με πιπεριές χωρίς φύλλο

Υλικά:

Για τη γέμιση

  • 4 Μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 Ξερά κρεμμύδια μεγάλα, κόκκινα
  • 2 Κόκκινες πιπεριές
  • 1/2 Ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
  • 100 γρ. Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
  • Σιμιγδάλι για το πασπάλισμα

Για τον χυλό

  • 3 κ.σ. Αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 κ.σ. Βούτυρο
  • 360 γρ. Φρέσκο γάλα 3,5% λιπαρά ( 2 1/2 νεροπότηρα)
  • 1 Φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
  • 1 Φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 1 Αυγό

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση

1) Προθέρμανε τον φούρνο στον αέρα, στους 190°C.

2) Κόψε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και χάραξε σταυρωτά την κομμένη επιφάνειά τους.

3) Πασπάλισε τα σημεία που χάραξες με 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

4) Τοποθέτησε τις μελιτζάνες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα ταψί 30x40 εκ.

5) Ψήσε τις μελιτζάνες στη μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

6) Μόλις είναι έτοιμες, αφαίρεσε την ψίχα με ένα μεγάλο κουτάλι και βάλε τη σε ένα μπολ να κρυώσει.

7) Ζέστανε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.

8) Ψιλόκοψε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και σοτάρισέ τα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα (περίπου 6 λεπτά).

9) Μετάφερε τα λαχανικά σε σκεύος με απορροφητικό χαρτί και άφησέ τα στην άκρη.

Για τον χυλό

1) Λιώσε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα με φαρδιά βάση, σε μέτρια φωτιά.

2) Πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτεψε με σύρμα χειρός μέχρι να καβουρδιστεί.

3) Ρίξε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.

4) Μόλις αρχίσει να βράζει και εμφανιστούν φυσαλίδες, βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

5) Πρόσθεσε τα τριμμένα τυριά, το αυγό, το μείγμα με τα λαχανικά, τη σάρκα από τις μελιτζάνες και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακάτεψε καλά.

6) Άλειψε με λίγο ελαιόλαδο τα τοιχώματα και τη βάση ενός ταψιού 30x40 εκ., πασπάλισε με σιμιγδάλι και τίναξε το περιττό.

7) Ρίξε το μείγμα στο ταψί και άπλωσέ το ομοιόμορφα.

8) Ψήσε στη μεσαία θέση του φούρνου στους 180°C για 45 λεπτά.

9) Άφησε την πίτα να κρυώσει για 10 λεπτά.

10) Κόψε σε κομμάτια και σέρβιρε.

Διάβασε επίσης:

Νηστίσιμες και θρεπτικές μελιτζάνες παπουτσάκια - με εναλλακτικό κιμά

Φαλαφοτυρόπιτα έχεις δοκιμάσει; H καλύτερη συνταγή χωρίς γλουτένη

Φτιάξε με 3 βήματα την πιο γευστική τυρόπιτα - χωρίς φύλλο, με γιαούρτι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i