
Οι ετικέτες τροφίμων μάς βομβαρδίζουν με όρους όπως "χωρίς πρόσθετα", "φυσικά" και "χωρίς συντηρητικά", ενώ οι διατροφικές τάσεις μάς παρακινούν να επιλέγουμε προϊόντα με λιγότερα συστατικά, υποτίθεται για να τρεφόμαστε πιο υγιεινά. Αλλά είναι αυτή η επιλογή πάντα η καλύτερη; Στην πραγματικότητα, η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Η ιδέα ότι τα τρόφιμα με λίγα συστατικά είναι και πιο υγιεινά είναι ένας μύθος που έχει πολλές πλευρές. Ας δούμε λοιπόν τι κρύβεται πίσω από αυτήν την πεποίθηση, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ποια είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;
Η αλήθεια πίσω από τις ετικέτες τροφίμων
Όταν κοιτάς μια ετικέτα, η λίστα των συστατικών σε βοηθάει να καταλάβεις τι περιέχει το προϊόν που κρατάς στα χέρια σου. Οι ετικέτες τροφίμων ακολουθούν συγκεκριμένους κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους τα συστατικά πρέπει να αναφέρονται κατά σειρά ποσότητας, από το πιο πολύ στο πιο λίγο. Έτσι, αν το πρώτο συστατικό είναι ζάχαρη ή έλαιο, αυτό δείχνει ότι το προϊόν περιέχει σε μεγαλύτερη ποσότητα αυτά τα συστατικά.
Η καθηγήτρια Margaret Murray, διατροφολόγος από το Πανεπιστήμιο Swinburne της Αυστραλίας, εξηγεί στο The Conversation ότι τα τρόφιμα με λίγα συστατικά μπορεί να φαίνονται πιο φυσικά, αλλά δεν σημαίνει πάντα ότι είναι και καλύτερα για την υγεία σου. "Η λιτότητα στην ετικέτα δεν εξασφαλίζει πάντα την ποιότητα ή την διατροφική αξία του προϊόντος", λέει η ίδια. "Αν η λίστα συστατικών περιλαμβάνει μόνο ζάχαρη ή λάδι, ακόμα και αν είναι λίγα συστατικά, το προϊόν δεν είναι το ιδανικό για καθημερινή κατανάλωση".
Οι "προειδοποιήσεις" των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία και συνήθως περιλαμβάνουν πρόσθετα, χημικά, αρώματα και χρωστικές ουσίες. Η μεγάλη λίστα συστατικών σε αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να σε αποπροσανατολίζει. Αντίθετα, η μικρότερη λίστα συστατικών μπορεί να είναι ένας θετικός παράγοντας για τα προϊόντα που δεν έχουν υποστεί βαριά επεξεργασία, όπως τα φρέσκα λαχανικά ή τα κατεψυγμένα λαχανικά, που συνήθως περιέχουν ελάχιστα συστατικά και είναι πιο κοντά στην αρχική τους μορφή.
Αντίθετα, τα προϊόντα που περιλαμβάνουν πολλές χημικές ουσίες ή τροποποιημένα συστατικά συνήθως κατατάσσονται στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα έτοιμα γεύματα, τα ενεργειακά ποτά ή τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Και ναι, συχνά περιέχουν μια τεράστια λίστα συστατικών που δείχνει το αντίθετο από αυτό που φαντάζεσαι ως "υγιεινό".
Τι πρέπει να προσέχεις στις ετικέτες τροφίμων;
Εκτός από τη λίστα συστατικών, το επόμενο βήμα είναι να κοιτάξεις το πίνακα διατροφικής αξίας. Ο πίνακας αυτός δείχνει τη θρεπτική αξία του προϊόντος, π.χ. τις θερμίδες, τη ζάχαρη, το λίπος και τα αλάτια που περιέχει. Οι ειδικοί συνιστούν να ελέγχεις πάντα την ποσότητα της ζάχαρης και των κορεσμένων λιπαρών, ειδικά όταν αυτά αναφέρονται ψηλά στη λίστα των συστατικών.
Η Murray επισημαίνει ότι το να έχεις λίγα συστατικά δεν εγγυάται ότι το τρόφιμο είναι πραγματικά υγιεινό, γιατί μπορεί να έχει πολλά λιπαρά ή ζάχαρη, πράγμα που πρέπει να προσέξεις. Κάποια προϊόντα με λίγα συστατικά, όπως οι σοκολάτες ή τα πατατάκια, μπορεί να περιέχουν πολλές θερμίδες και να μην προσφέρουν κανένα πραγματικό θρεπτικό όφελος.
Αυτό είναι το τρόφιμο που σε κάνει να δείχνεις μεγαλύτερη από την ηλικία σου!
Ποιότητα, όχι ποσότητα
Έτσι, η επιλογή των τροφίμων με λιγότερα συστατικά μπορεί να είναι χρήσιμη αν χρησιμοποιείται σωστά, αλλά δεν πρέπει να είναι η μόνη σου παράμετρος στην επιλογή τροφίμων. Η πραγματική δυσκολία είναι να γνωρίζεις τι ακριβώς περιλαμβάνει το προϊόν και αν αυτά τα συστατικά είναι όντως θρεπτικά ή όχι. Ακόμα και αν ένα τρόφιμο έχει μόνο λίγα συστατικά, μπορεί να είναι γεμάτο με ζάχαρη, αλάτι ή λιπαρά. Για να κάνεις την καλύτερη επιλογή για την υγεία σου, θα πρέπει να έχεις υπόψη και την ποιότητα των συστατικών, όχι μόνο την ποσότητά τους.
Εσωτερικό μηρών: Οι τροφές που συνδέονται με περισσότερο με λίπος στην περιοχή
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr