Πόριτζ: Γιατί ο χυλός βρώμης είναι το απόλυτο superfood πρωινό και ποια είναι η ιδανική μερίδα;

Όλοι οι λόγοι που αξίζει να συμπεριλάβεις το χυλό βρώμης στις επιλογές πρωινού σου.

Πόριτζ iStock

Aπό την Βίρνα Σκουλίδη, διαιτολόγο - διατροφολόγο, Facebook: Dietliciousgr, Instagram: dietlicious.gr

Το porridge ή αλλιώς κρέμα ή χυλός βρώμης είναι μία εύκολη και γρήγορη επιλογή για πρωινό, στην οποία μπορείς να προσθέσεις οτιδήποτε, κυριολεκτικά, επιθυμείς αφού είναι γευστικά ευμετάβλητο με την δυνατότητα να γίνει γλυκό ή ακόμα κι αλμυρό. Ο κλασικός τρόπος παρασκευής του είναι το βράσιμο δημητριακών όπως βρώμη, σιτάρι, φαγόπυρο, αμάρανθος, κινόα, κριθάρι, ρύζι, κεχρί, καλαμπόκι, κ.α. σε νερό ή γάλα ή συνδυασμό και των δύο. Μπορεί να συνοδευτεί ή και να μαγειρευτεί με μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς για την γλυκιά εκδοχή του ή με λαχανικά, μυρωδικά και αυγό για αλμυρό porridge. Σερβίρεται ζεστό σε μπολ.

Αν και πρόκειται για ένα γεύμα, που χρονολογείται δεκάδες χρόνια πίσω, το οποίο χρησιμοποιούταν πολύ συχνά ως το φαγητό για τους κρατούμενους στις φυλακές της Αγγλίας ("doing porridge" = ποινή φυλάκισης - αργκό), το γνωστό πια, σε όλους porridge έχει μπει τα τελευταία χρόνια στην καθημερινή διατροφή πολλών ως πρωινό.

Γιατί να επιλέξεις το χυλό βρώμης για πρωινό;

Διάβασε επίσης: Πώς θα κάνεις overnight oats με τις 3 πιο γνωστές εκδοχές για βρώμη από το βράδυ

1. Αποτελεί ένα εύκολο και ισορροπημένο πρωινό

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη βρώμη μεριέχει περίπου 150 θερμίδες, 4 γραμμάρια φυτικών ινών (σε αναλογία 1 προ1 διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών) και 6 γραμμάρια πρωτεϊνης.

2. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βελτιώνει την διαδικασία της πέψης, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, αλλά και τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και αιμορροϊδες. Οι φυτικές ίνες που περιέχει είναι τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες: Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προάγουν την κινητικότητα του εντέρου βοηθώντας στη δυσκοιλιότητα, ενώ οι διαλυτές βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης και της χοληστερόλης του αίματος. Μισό φλιτζάνι porridge περιέχει 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών.

3. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινήσεις την ημέρα σου

Η βρώμη όπως και τα υπόλοιπα δημητριακά ολικής άλεσης που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του porridge, είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, δίνοντας έτσι ενέργεια μακράς διάρκειας καθ’ όλη τη διάρκεια των πρωινών ωρών.

4. Παρέχει σημαντικά μέταλλα για τον οργανισμό

Το porridge περιέχει πρωτεϊνη, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιατμίνη Ε και φυτοχημικές ενέωσεις. Αυτό το "πακέτο" από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση φλεγμονής στο σώμα.

5. Αποτλεί φυσικά ελεύθερο γλουτένης γεύμα

Πλεόν στο εμπόριο μπορείς να βρεις βρώμη χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, και τα άλλα πολύ δημοφιλή δημητριακά που χρησιμοποιούνται, συνήθως, για την παρασκευή του porridge, όπως το κινόα και το φαγόπυρο είναι ψευτοδημητριακά, φυσικά, ελεύθερα γλουτένης.

6. Βοηθά στον έλεγχο του βάρους

Τα γεύματα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως και το porridge, δεν βοηθούν μόνο στην διαδιακσία της πέψης, αλλά και στη μείωση του βάρους και τη διατήρηση του, καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε κορεσμό. Αυτό βοηθά στο να διατηρείται υψηλά το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, καταναλώνοντας porridge για πρωινό, βελτιώνεται ο μεταβολισμός ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και τα επίπεδα ενέργειας σου.

Ποια είναι η ιδανική μερίδα porridge;

Για την παρασκευή μίας μερίδας είναι μισό φλιτζάνι βρώμης (ή άλλου δημητριακού) και 200ml νερό ή γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο ή φυτικό), ή και από τα δύο. Αυτό το μέγεθος μερίδας είναι ιδανικό για μία ισορροπημένη διατροφή και ένα χορταστικό πρωινό. Για να φτάσεις τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, μπορείς να το σερβίρεις με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις διαφορετικά μπαχαρικά, όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο. Για να ενισχύσεις ακόμα περισσότερο την πρόσληψη φυτικών ινών και καλού διαιτητικού λίπους, μπορείς να το σερβίρεις ακόμα και με λιναρόσπορο, σπόρους chia ή ανάλατους ξηρούς καρπούς και αλείμματα από αυτούς.

Διάβασε επίσης: Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις διαταραγμένη σχέση με το φαγητό

Μερικοί συνδυασμοί για να δοκιμάσεις το porridge: 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i