Μια λύση για τις δύσκολες ώρες, που αισθάνεσαι έντονη πείνα το καλοκαίρι, είναι οι σουπίτσες λαχανικών που είναι χαμηλές σε θερμίδες, πλούσιες σε φυτικές ίνες και άρα βοηθούν στον κορεσμό.
Το μυστικό είναι ότι τρώγονται και κρύες (όποτε δεν υπάρχει και η εύκολη δικαιολογία ότι δεν μπορείς να τις κουβαλήσεις μαζί σου). Μπορείς να καταναλώσεις τις σούπες ανάμεσα στα γεύματα, πριν από αυτά σαν πρώτο πιάτο ή μετά από το κυρίως γεύμα σου αν νιώθεις πως δεν έχεις χορτάσει. Παράλληλα, θα σε ενυδατώσουν όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.
Καλοκαιρινά φαγητά: 3 κρύες σούπες για δίαιτα από τη διατροφολόγο
1.Σούπα αβοκάντο χωρίς ψήσιμο
Υλικά για 4 μερίδες:
- ½ αγγούρι (αν έχει πολλά σποράκια τα αφαιρούμε)
- 1 μέτριο αβοκάντο (ώριμο, ξεφλουδισμένο και χωρίς το κουκούτσι)
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 2 κουτ. της σούπας άπαχο γιαούρτι
- 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
- 1 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
- ¼ κουτ. του γλυκού κύμινο
- 1 ραπανάκι
- αλάτι, πιπέρι σύμφωνα με τις γευστικές προτιμήσεις
Εκτέλεση: τα βάζουμε όλα στο μπλέντερ με ένα ποτήρι νερό και τα λιώνουμε. Τρώγεται είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε παγωμένη από το ψυγείο
Θρεπτική αξία ανά μερίδα: 90 θερμίδες, 8 γρ. λιπαρά (εκ των οποίων 1 γρ. κορεσμένα), 8 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. πρωτεΐνες, 2 γρ. φυτικές ίνες
2.Σούπα από πιπεριές Φλωρίνης, χωρίς ψήσιμο
Υλικά για 5 μερίδες:
- 1 κιλό πιπεριές φλωρίνης ψημένες (2 βαζάκια του μισού κιλού στραγγισμένα)
- ½ κιλό ντομάτες καθαρισμένες
- 2 κουτ. της σούπας μπαλσάμικο ξύδι
- 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ½ κουτ. του γλυκού πάπρικα
- 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένα αμύγδαλα
- λίγο σχοινόπρασσο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το σχοινόπρασσο και τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε νερό αν θέλουμε το αποτέλεσμα περισσότερο αραιό. Σερβίρουμε προσθέτοντας τα αμύγδαλα και το σχοινόπρασσο.
Θρεπτική αξία ανά μερίδα: 120 θερμίδες, 5,6 γρ. λιπαρά (εκ των οποίων 0,8 γρ. κορεσμένα), 16 γρ. υδατάνθρακες, 3,2 γρ. πρωτεΐνες, 5,6 γρ. φυτικές ίνες
3.Κολοκυθόσουπα κρύα ή ζεστή
Υλικά για 4 μερίδες:
- 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. του γλυκού θυμάρι
- 4 κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 ποτήρια νερό (ή περισσότερο ανάλογα την υφή που θέλουμε να πετύχουμε)
- 1 κουτ. της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι σύμφωνα με τις γευστικές προτιμήσεις
Εκτέλεση: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Στη συνέχεια βάζουμε τα κολοκυθάκια, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το 1 νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βασιλικό. Λιώνουμε όλα το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το ειδικό μίξερ ή το βάζουμε σε μπλέντερ.
Θρεπτική αξία ανά μερίδα: 45,5 θερμίδες, 3,7 γρ. λιπαρά (εκ των οποίων 0,4 γρ. κορεσμένα), 2,5 γρ. υδατάνθρακες, 0,5 γρ. πρωτεΐνες, 0,5 γρ. φυτικές ίνες
Mερικές ακόμα συνταγές για κρύες σούπες:
Ταϊλανδέζικη σούπα με κάρυ, καρύδα και κολοκύθα για να πάρεις μαζί σου
Περσική κρύα σούπα με γιαούρτι: Η πιο δροσερή καλοκαιρινή σούπα
Η συνταγή για κρύα ντοματόσουπα (χωρίς βράσιμο) στο μπλέντερ θα σου αλλάξει τη ζωή!
Σούπα με γάλα καρύδας, γαρίδες και γλυκομπίζελα με κόλιαντρο, βασιλικό και άνηθο
Κρύα σούπα φρέσκων λαχανικών ή γκασπάτσιο δοκίμασες;
Ευχαριστούμε την Δημητριάδου Κλειώ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία Life Coaching Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Κ.Ε.Κ.) www.coachmydiet.wordpress.com
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr