Σπιτικές φαχίτας: Λαχταριστά fajita bowls με μπριζόλα, ρύζι και γκουακαμόλε

Λαχταριστά fajita bowls: Η συνταγή αυτή είναι ιδανική αν σου έχει περισσέψει ψητό κρέας και δεν ξέρεις τι να το κάνεις. Bonus: Το ρύζι με σκόρδο και λάιμ.

steak-fajita-bowls-with-garlic-lime-rice http://littlespicejar.com/steak-fajita-bowls/

Για 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 20 λεπτά

Υλικά

Για το ρύζι με σκόρδο και λάιμ

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 1/2 φλ. σπυρωτό ρύζι
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 2 3/4 φλ. ζεστό ζωμό κοτόπουλο με μειωμένο νάτριο
  • 1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
  • 3 κ.σ. χυμό λάιμ
  • 1/4 φλ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο (προαιρετικά)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Φτιάξε το δικό σου buddha bowl για αδυνάτισμα: Δοκίμασε μπολ σαλάτας με μαύρο ρύζι και ντρέσινγκ ταχίνι

Εκτέλεση

Για το ρύζι:

Ξέπλυνε το ρύζι σε ένα ψιλό στραγγιστήρι σε τρεχούμενο κρύο νερό για 2', χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σου για να τα τρίψεις ώστε να απομακρυνθεί το άμυλο. Άφησέ το στην άκρη.

Ζέστανε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το ξεπλυμμένο ρύζι και άφησέ το να τσιγαριστεί για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει και αρπάξει. Πρόσθεσε το σκόρδο, συνέχισε το μαγείρεμα για 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι να γίνει το σκόρδο διαφανές. Τώρα είναι η ώρα του ζωμού! Βάλε στο σκεύος το ζωμό, αλάτι, πιπέρι και το χυμό του λάιμ και όταν έρθουν σε βρασμό ανακάτεψε το ρύζι μόνο μία φορά για να σπάσουν οι σβόλοι. Σκέπασε, κατέβασε τη φωτιά στο χαμηλό και άφησε το ρύζι να μαγειρευτεί για 12-15 λεπτά ή μέχρι να σωθεί το νερό. Άφησέ το να σταθεί για 5 λεπτά, πρόσθεσε το κόλιανδρο και αφράτεψέ το με ένα πιρούνι.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ

Υλικά για τη μαρινάδα:

  • 1/3 φλ. χυμό λάιμ
  • 1/4 φλ. χυμό ανανά (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη)
  • 3 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο σκόρδο
  • από 2 κ.γ. τριμμένο κύμινο και σκόνη τσίλι
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. αλάτι και 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1/4 φλ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο
  • περίπου ένα κιλό flank steak (ή κόντρα μπριζόλα χωρίς κόκαλο)
  • 1 κ.σ. λάδι
  • 2 μέτρια λευκά κρεμμύδια σε φέτες
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά ελαφρώς καυτερή πιπεριά (poblano), σε χοντρά κομμάτια
  • 2-3 πιπεριές (όποιο χρώμα θέλεις)

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε όλα τα υλικά της μαρινάδας και πρόσθεσε το κρέας. Σκέπασε το μπολ με μεμβράνη και άφησέ το στο ψυγείο για 2-4 ώρες (ιδανικά όλη τη νύχτα) και ανακάτευέ το τακτικά. Βγάλε το από το ψυγείο 30 λεπτά πριν το μαγειρέψεις.

Θέρμανε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάλε το κρέας. Ψήσε από κάθε πλευρά για 3-5 λεπτά ή λίγο περισσότερο αν το θες πιο καλοψημένο. Αν χρειαστεί, χαμήλωσε τη θερμοκρασία.

Μετάφερε το κρέας σε μια πιατέλα και άφησέ το να κρυώσει σκεπασμένο με χαρτί φούρνου. Κόψε το σε λεπτές φέτες, κόντρα στις ίνες, και σέρβιρε.

Για το fajita bowls

ψητό καλαμπόκι, γκουακαμόλε, ψιλοκομμένη ντομάτα με κρεμμυδάκι και μυρωδικά, ψητά λαχανικά, sour cream ή γιαούρτι ανακατεμένο με λίγο λεμόνι και αλάτι, σπασμένα τσιπς τορτίγια, καυτερή σάλτσα, μαύρα φασόλια  και ό,τι άλλο σου αρέσει!

Για να σερβίρεις:

Βάλε το ρύζι και το κρέας σε ένα μπολ και άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη για τα toppings!

Σημείωση: Η συνταγή αυτή είναι ιδανική αν σου έχει περισσέψει ψητό κρέας και δεν ξέρεις τι να το κάνεις.

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i