Ποια είναι τα καλά λιπαρά και που τα συναντάμε στη διατροφή μας;

H ειδικός στο αδυνάτισμα, Δρ Μαρία Ψωμά, μας εξηγεί τα πάντα για τα καλά λιπαρά.

λιπαρά

Της Μαρίας Αθ. Ψωμά, M.D., Ph.D., DU, ιατρού-βιοπαθολόγου, Ιατρική της Παχυσαρκίας, διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI), www.psoma.gr 

Tα λιπαρά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

1. Κορεσμένα (ζωικής προέλευσης):

Τα συναντάμε στο κρέας, στο βούτυρο, στη μαργαρίνη και στα πλήρη γαλακτοκομικά. Συνδέονται με αύξηση της LDL χοληστερίνης, που είναι γνωστή και ως «κακή» χοληστερίνη, η οποία ενοχοποιείται για καρδιαγγειακές ασθένειες.

2. Ακόρεστα (φυτικής προέλευσης):

Χωρίζονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Στα πολυακόρεστα λιπαρά ανήκουν τα Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι το άλφα λινολενικό οξύ και το βρίσκουμε στο λινέλαιο και το κραμβέλαιο. Ακόμα, στα Ω3 βρίσκεται το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) κυρίως στα ιχθυέλαια, στο σολομό, στις σαρδέλες και στον μπακαλιάρο, και το εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ (DHA), το οποίο βρίσκεται κυρίως στα ιχθυέλαια.

Τα Ω6 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα φυτικά έλαια και η πρόσληψή τους γίνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες σε σχέση με τα Ω3. Στα Ω6 ανήκει το λινελαϊκό οξύ, το οποίο βρίσκεται κατά βάση στο λινέλαιο, και το γάμα λινολενικό οξύ, που βρίσκεται σε μικρότερες ποσότητες στο ηλιέλαιο.

Ορισμένες μορφές ακόρεστων λιπαρών οξέων θεωρούνται επιβλαβείς για την υγεία, όπως τα γνωστά trans λιπαρά οξέα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i