Τα ιδιαίτερα βότανα και μυρωδικά της ταϊλανδέζικης κουζίνας δεν είναι μόνο αρωματικά και νόστιμα- έχουν μοναδικά οφέλη για την υγεία σου.
Τζίντζερ
Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το τζίντζερ καταπραΰνει τη ναυτία και ανακουφίζει από πόνους αρθρίτιδας και ημικρανίες. Ωστόσο, σε μελέτες έχει βρεθεί πως μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη, όπως να συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου (των πνευμόνων, του μαστού και της ουροδόχου κύστης). Παίζει, επίσης, ρόλο στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής μειώνοντας τη συσσώρευση πλάκας που φράσσει τις αρτηρίες, ενώ θεωρείται πως μειώνει την LDL ή "κακή" χοληστερίνη.
▶ Πρόσθεσέ το: Σε σούπες, smoothies, τσάτνεϊ και σούσι.
Αυτά τα οφέλη του τζίντζερ για την ομορφιά σου δεν τα ήξερες!
Κόλιαντρο
Το βότανο αυτό έχει διαπεραστικό άρωμα που παντρεύεται ευχάριστα με άλλα συστατικά της ταϊλανδέζικης κουζίνας, όπως ο κουρκουμάς και το σκόρδο. Οι θεραπευτές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής χρησιμοποιούν τους σπόρους για να καταπολεμήσουν τη δυσπεψία, τα αέρια και τη δυσκοιλιότητα. Μελέτες δείχνουν πως το κόλιαντρο συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερίνης και ανεβάζει την HDL ή "καλή" χοληστερίνη.
▶ Πρόσθεσέ το: Σε σαλάτες, πιάτα με όσπρια και πατάτες. Ταιριάζει αναπάντεχα καλά σε φρέσκες φρουτοσαλάτες.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Food trends: Οι 20 τάσεις στα φαγητά το 2018 στα εστιατόρια και στην κουζίνα μας!
Κάρδαμο
Αυτό το αρωματικό μπαχαρικό "δένει" εξαιρετικά με την κανέλα, το γαρίφαλο και το κύμινο. Το κάρδαμο έχει ένα έντονο, ξεχωριστό άρωμα και περιέχει πάνω από 25 πτητικά έλαια. Μελέτες δείχνουν πως είναι ευεργετικό για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, σταματά το σχηματισμό έλκους στο στομάχι και, χάρη στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές του ιδιότητες, ανακουφίζει από το άσθμα.
▶ Πρόσθεσέ το: Σε επιδόρπια, όπως κρέμες και πουτίγκες, αλλά και στον ελληνικό καφέ.
Πιπεριές τσίλι
Η έντονη καυτερή γεύση της πιπεριάς τσίλι προέρχεται από ένα αλκαλοειδές που περιέχει, την καψαϊκίνη, που της χαρίζει επίσης φυσικές παυσίπονες ιδιότητες. Όταν χρησιμοποιείται τοπικά σε μορφή αλοιφής, η καψαϊκίνη συμβάλλει στην ανακούφιση από τους πόνους της αρθρίτιδας αλλά και νευρικών. Στη διατροφή έχει αποδειχτεί πως αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο καίει το σώμα θερμίδες, ενώ μειώνει την όρεξη και φαίνεται να περιορίζει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και να βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης.
▶ Χρησιμοποίησέ τες: Οι τσίλι ανεβάζουν γευστικά πολλά πιάτα, από τηγανητά και σούπες μέχρι διάφορες σάλτσες και dip.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr