Από την Κλειώ Χούπη, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, ΜSc, MCs Παθολογία της Κύησης, Instagram: @kleiochoupi
Η σχέση σου με τις θερμίδες: άλλες φορές δύσκολη, άλλες φορές πειθαρχημένη και άλλες… άστα να πάνε! Όμως, πόσες θερμίδες χρειάζεσαι τελικά για να παραμείνεις στο βάρος σου ή να χάσεις μερικά κιλά;
Πόσες θερμίδες πρέπει να παίρνεις καθημερινά;
Οι ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες υπολογίζονται είτε μέσω υψηλής τεχνολογίας συσκευών έμμεσης θερμιδομετρίας, που μπορούν να μετρήσουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας εξατομικευμένα, είτε βάσει ειδικών πινάκων και εξισώσεων. Βέβαια και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει απόκλιση από την πραγματικότητα, λόγω των διαφορετικών σωματικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικών συνθηκών από μέρα σε μέρα.
Για να υπολογίσεις ακριβώς τη "θερμιδική πρόσληψη", πρέπει να λάβεις υπόψη σου:
1. Την ενεργειακή κατανάλωση , δηλαδή τις ενέργειες που ξοδεύουμε ημερησίως (βασικός μεταβολισμός).
2. Την τροφογενή θερμογένεση, δηλαδή την ενέργεια που δαπανάται για την πέψη και την απορρόφηση της προσλαμβανόμενης τροφής. 3. Την θερμογένεση λόγω άσκησης, δηλαδή την ενεργειακή κατανάλωση που προκύπτει λόγω σωματικής δραστηριότητας.
Διάβασε επίσης: 6 συνήθειες για να κάνεις στ'αλήθεια ισορροπημένη διατροφή
Πόσες θερμίδες χρειάζεσαι για να παραμείνεις στο βάρος σου ή να αδυνατίσεις;
Το ενεργειακό ισοζύγιο είναι το "κλειδί". Τι σημαίνει αυτό; Ενεργειακό ισοζύγιο ορίζεται η σχέση μεταξύ της ενεργειακής πρόσληψης και της ενεργειακής δαπάνης. Για να παραμείνεις, λοιπόν, στα κιλά σου οι θερμίδες που θα λαμβάνεις καθημερινά δεν πρέπει να ξεπερνούν τον αριθμό αυτών που προέκυψαν από τις δραστηριότητες που έκανες. Αυτό είναι το μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας.
Για να αδυνατίσεις θα πρέπει να πετύχεις αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή η ενεργειακή πρόσληψη να είναι μικρότερη από την ενεργειακή δαπάνη. Χρειάζεται λοιπόν να συνδυάσεις τη μείωση της καθημερινής πρόσληψης θερμίδων σε σχέση με αυτές που χρειάζεσαι για διατήρηση, μέσω της διατροφής και τηw αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.
Διάβασε επίσης: 5 διατροφικά λάθη που ευνοούν την αύξηση βάρους και δεν το καταλαβαίνεις
Αν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι χρειάζεσαι 2000 θερμίδες ημερησίως για τη διατήρησή σου, θα πρέπει να καταναλώσεις λιγότερες από αυτές για να πετύχεις απώλεια βάρους. Για να χάσεις περίπου 0,5 kg / εβδομάδα θα πρέπει να αφαιρέσεις περίπου 500 kcal από τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες που προκύπτουν. Για παράδειγμα ένα άτομο που χρειάζεται 2000 kcal ημερησίως, θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα 1200-1300 kcal για απώλεια 3-3,5 kg / μήνα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να χάνεις 0,5 με 1 κιλό την εβδομάδα είναι ασφαλές για την υγεία σου. Προσοχή όμως! Δεν συστήνεται η πρόσληψη κάτω από 1200 θερμίδες/ ημέρα, καθώς ένα τέτοιο διατροφικό πρόγραμμα δεν καλύπτει τις βασικές διατροφικές ανάγκες και μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία ενός ατόμου.
Τέλος, το θετικό ισοζύγιο ενέργειας είναι και αυτό που θα σε οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση του βάρους σου, μιας και η ενεργειακή πρόσληψη είναι μεγαλύτερη από την ενεργειακή δαπάνη. Με αυτό τον τρόπο η περίσσεια ενέργεια αποθηκεύεται στις λιπαποθήκες του σώματος με αποτέλεσμα η ζυγαριά να μην είναι και ο καλύτερος σύμμαχος τη συγκεκριμένη περίοδο.
Διάβασε επίσης: 8 τρόποι για να τρως ελαφριά αλλά και νόστιμα το μεσημέρι
Πώς υπολογίζουμε μία μερίδα;
Μία "κανονική μερίδα" αντιστοιχεί στην κλασική του εστιατορίου, δηλαδή σε ποσότητα φαγητού που χωρά σε μέτριο πιάτο, π.χ., ζυμαρικά ή φιλέτο με λαχανικά ή λαδερά. Ωστόσο, χρειάζεται να δώσεις προσοχή στις μερίδες, γιατί οι σημερινές του εστιατορίου είναι μεγαλύτερες από τη διαιτολογικά νοούμενη "μερίδα εστιατορίου".
Ένας έξυπνος τρόπος για να υπολογίσεις μία σωστή μερίδα είναι να ακολουθήσεις τον κανόνα του Myplate , και να τοποθετήσεις στο ½ του πιάτου σου σαλάτα, στο ¼ πρωτεΐνη (π.χ. κρέας / κοτόπουλο / ψάρι κ.λπ.) και στο ¼ συνοδευτικό (π.χ. ρύζι / πατάτα κ.λπ.) Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η μερίδα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το ύψος, την καθημερινή δραστηριότητα, το ιατρικό ιστορικό, την ποσότητα λίπους που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των γευμάτων, καθώς και τις υπόλοιπες διατροφικές σου συνήθειες.
Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να απευθυνθείς σε ένα διαιτολόγο – διατροφολόγο με άδεια άσκησης επαγγέλματος, ώστε να υπολογιστεί εξατομικευμένα η ενεργειακή σου κατανάλωση και να προταθούν τρόποι αύξησή της.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr