Συνεργάστηκε η Μαργαρίτα Οκτωράτου, διαιτολόγος – διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Σύμβουλος Υγείας Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, επιστημονική υπεύθυνη Nutribalance.
Κινδυνεύεις από τροφική δηλητηρίαση περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Μάθε τι πρέπει να κάνεις αν πάθεις δηλητηρίαση στις διακοπές και πώς θα την αντιμετωπίσεις.
Διάβασε επίσης: Θαλασσινά στην εγκυμοσύνη; Τα ναι και τα όχι
Τι να κάνεις αν πάθεις δηλητηρίαση στις διακοπές
Στις διακοπές είσαι πολύ πιο ευάλωτη σε μια τροφική δηλητηρίαση (τρως διαρκώς έξω, δεν μπορείς πάντα να ελέγξεις την ποιότητα ή τις συνθήκες παρασκευής, συντήρησης και μεταφοράς του προσφερόμενου φαγητού, δεν έχεις πάντα πρόσβαση σε καθαρό νερό κ.ά.).
Στα πρώτα συμπτώματα μιας δηλητηρίασης αντιμετώπισέ την άμεσα με τις εξής βασικές κινήσεις:
‣ Πιες πολλά υγρά.
‣ Πάρε παρακεταμόλη.
‣ Κατανάλωσε φαγητά ήπια για το στομάχι, όπως ψωμί, κράκερ, ρύζι, σούπες και άλλα στυπτικά, όπως η μπανάνα και το μήλο, που σταματούν συμπτώματα όπως η διάρροια.
‣ Εάν ταξιδεύεις στο εξωτερικό ή σε νησιά της άγονης γραμμής, καλό είναι να έχεις μαζί σου φάρμακα που αντιμετωπίζουν την έντονη διάρροια, αλλά να τα πάρεις μετά από επικοινωνία με το γιατρό σου.
Πώς να προστατευτείς από αυτήν στο ταξίδι:
• Εξέταζε τα βασικά χαρακτηριστικά των τροφίμων πριν τα καταναλώσεις (χρώμα, οσμή, γεύση, συσκευασία και ημερομηνία λήξης). • Έλεγχε τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων.
• Μην παίρνεις προϊόντα ψύξης ή κατάψυξης για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δε συντηρούνται σωστά.
• Τα ψυγεία και οι καταψύκτες από όπου προμηθεύεσαι τα τρόφιμα δε θα πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
• Απόφυγε γενικά τρόφιμα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και σε εξωτερικούς χώρους χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις για έντομα, σκόνη κ.λπ.
• Να είσαι προσεκτική με τα χύμα παγωτά και τις σαλάτες των salad bars που θα πρέπει να συντηρούνται στην ψύξη και να είναι προστατευμένα από έντομα, σκόνη κ.λπ.
• Σε χώρες που δεν είσαι σίγουρη για την ποιότητα του νερού, απόφευγε την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, ιδιαίτερα από υπαίθρια μαγαζιά.
Πώς θα την αντιμετωπίσεις
Τις περισσότερες φορές η τροφική δηλητηρίαση περνά χωρίς να απαιτείται ιατρική υποστήριξη. Αρκεί να ξεκουράζεσαι, να πίνεις αρκετό νερό για να αντικαταστήσεις τα υγρά που χάνονται με τους εμετούς και τις διάρροιες και να ακολουθήσεις μια ελαφριά δίαιτα με περιορισμένα λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες.
‣ Πιες πολλά υγρά και συχνά, ακόμα κι αν στην αρχή μπορείς να πίνεις μόνο μικρές γουλιές, καθώς ο εμετός και η διάρροια μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.
‣ Όταν νιώσεις λίγο καλύτερα, μπορείς να προσθέσεις ψωμί, φρυγανιές ή κράκερ, ρύζι και μπανάνα! Η τελευταία περιέχει κάλιο, έναν από τους βασικούς ηλεκτρολύτες που χάνονται με τον εμετό και τη διάρροια.
‣ Αρχικά, απόφυγε τις πολλές φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά, καθώς αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου – κράτησε όμως την μπανάνα.
‣ Στην πορεία μπορείς να προσθέσεις νιφάδες βρόμης, πατάτες βραστές, κοτόπουλο χωρίς πέτσα και γαλοπούλα.
‣ Αν και αρχικά βοηθά το να αποφύγεις τα γαλακτοκομικά, στην πορεία και εφόσον νιώσεις καλύτερα καλό θα είναι προσθέσεις προϊόντα με προβιοτικά, όπως το κεφίρ και το γιαούρτι, ώστε να αποκατασταθεί η χλωρίδα του παχέος εντέρου.
‣ Συχνά βοηθά να αλατίζεις λίγο περισσότερο το φαγητό σου, καθώς το αλάτι περιέχει νάτριο, για αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάθηκαν.
‣ Απόφυγε την κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ, λιπαρών τροφίμων και μπαχαρικών.
‣ Σε έντονη διάρροια και εμετούς μπορεί να χρειαστείς συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών. Διάβασε επίσης: Η υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφών συνδέεται με καθυστερημένη ανάπτυξη των μικρών παιδιών
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr