Συνταγή για λαγάνα και 5 ακόμα νηστίσιμες συνταγές (γλυκά, μηλόπιτα, ριζότο…)

Η Καθαρά Δευτέρα δεν μπορεί να γιορταστεί χωρίς λαγάνα. Στην επίσημη έναρξη της Σαρακοστής, φτιάχνουμε νόστιμες λαγάνες και ακόμα 5 νηστίσιμες συνταγές.

08.03.2019

Γράφει: Τάνια Ζερβού

εχεις διαβασει

Τι να φάω την Καθαρά Δευτέρα; Δες πώς θα γεμίσεις το πιάτο σου με τις συμβουλές της διαιτολόγου

Αν η Καθαρά Δευτέρα σε βρει σπίτι με προετοιμασίες για το σαρακοστιανό τραπέζι, δεν έχεις παρά να πάρεις έμπνευση από τις νηστίσιμες συνταγές που σου προτείνουμε. Φυσικά, έχουμε την αγαπημένη μας συνταγή για λαγάνα κι ακόμη πέντε νηστίσιμες συνταγές που είναι εύκολες και νόστιμες.

Συνταγή για λαγάνα

H συνταγή για τη λαγάνα είναι από το food blogger Γαβριήλ Νικολαϊδη (www.coolartisan.gr).

Υλικά
750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
2 κ.σ. σουσάμι
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 κ.γλ. γλυκάνισο (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήσουμε γλυκάνισο, το βράζουμε με το νερό για 4΄-5΄, σουρώνουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Πετάμε το γλυκάνισο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης. Τέλος πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5΄-6΄. Τη βάζουμε στη λεκάνη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα.

Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο. Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα. Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο.

Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σε αυτό το σημείο μπορείς να προσθέσεις ότι topping θέλεις και να το αλείψεις με λίγο λάδι για να μην καεί.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

Ακόμη πέντε νηστίσιμες συνταγές:

1. Ταμπουλέ: μια νόστιμη συνταγή για εσένα που νηστεύεις, αλλά λατρεύεις το καλό φαγητό

2. Τα λαχανικά σου προσφέρουν βιταμίνες και στοιχεία που κάνουν τα μαλλιά σου λαμπερά, τα νύχια σου δυνατά και τα κόκαλα σου υγιή. Φτιάξε αυτή τη νηστίσιμη συνταγή σήμερα.

3. Νηστίσιμα cupcakes με χαλβά για εσένα που θέλεις να προσφέρεις το χαλβά στους καλεσμένους σου εναλλακτικά

4. Η νηστεία της Καθαράς Δευτέρας δεν χρειάζεται να σε αφήσει με μια λιγούρα για γλυκό. Δοκίμασε αυτή την πειραγμένη μηλόπιτα και δεν θα χάσεις.

5. Αυτά τα μαλακά μπισκότα θέλουν μόλις 4 υλικά και φτιάχνονται σε 10 λεπτά. Χρειάζονται μόλις 10 λεπτά ψήσιμο και τρώγονται καλύτερα όταν είναι ζεστά.

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

#shapegreece

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.