Πρωτότυπο κέικ με κουρκουμά (μπορεί να γίνει και νηστήσιμο)

Ένα λαχταριστό κέικ με κουρκουμά (γνωστό και ως sfouf) με το οποίο μπορείς να συνοδεύσεις και τον καφέ σου και να το κάνεις και νηστήσιμο.

23.02.2018

Γράφει: Κατερίνα Πατούλια

εχεις διαβασει

Πρωτότυπο κέικ με κουρκουμά (μπορεί να γίνει και νηστήσιμο)

Τώρα στη Σαρακοστή το υλικό που έχει την τιμητική του είναι το ταχίνι κι εμείς το συνδυάσαμε με κουρκουμά.

Και βέβαια είναι μια υπερτροφή, που ίσως λίγοι το γνωρίζουν και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με πολλούς τρόπους στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, αρκεί να προσέξεις να είναι καλής ποιότητας.

Στη συνταγή βέβαια που μας προτείνει η foodblogger Lena’s Fusion, το ταχίνι είναι βοηθητικό αφού μπαίνει στον πάτο του ταψιού και όχι μέσα στο κέικ. Bέβαια, παρ’ότι βοηθητικό είναι απαραίτητο.

Η συνταγή είναι ιδανικά εύκολη σε όσους αρέσουν τα μικρά κεκάκια μαζί με τον καφέ τους και πρόκειται για το κέικ με κουρκουμά ή όπως είναι πιο γνωστό turmeric. Αρκεί να σας αρέσει αυτή η ιδιαίτερη γεύση του που για κάποιους είναι εθιστική και το λατρεύουν σε φαγητά και γλυκά. Είναι ένα μπαχαρικό ινδικό με έντονο κίτρινο χρώμα και πολλά καλά στοιχεία για τον οργανισμό.

Κάνε το κέικ σε μικρό ταψάκι 18εκ., γίνονται 9 τετράγωνα κομμάτια, πολύ χορταστικά για ένα καλό πρωινό.

Υλικά για το κέικ με κουρκουμά
  • 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πολύ γεμάτη κούπα ψιλή ζάχαρη – θα τρίψετε την κρυσταλλική ζάχαρη στο μπλέντερ
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα γάλα εβαπορέ
  • 1 μεγάλη κουταλιά κουρκουμά- turmeric
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια υγρή
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • 1-2 κουταλιές της σούπας σουσάμι για πασπάλισμα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο από την Αργυρώ

Διαδικασία

Κοσκινίζετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι μαζί. Ρίχνετε τη ζάχαρη, το γάλα, το turmeric, τη βανίλια, ανακατώνετε με την κουτάλα και χτυπάτε 1,5 λεπτά στο μίξερ, στη μεσαία σκάλα.

Αλείφετε με πινέλο το ταχίνι στο ταψάκι σας στον πάτο και γύρω στα πλάγια. Ρίχνετε μέσα το μίγμα. Ισιώνετε την επιφάνεια. Πασπαλίζετε με σουσάμι.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C για 30-35 περίπου λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο του κέικ.

Το κέικ με κουρκουμά είναι λιβανέζικης καταγωγής και λέγεται sfouf . Είναι εύγευστο και έχει μια πολύ λεπτή ευχάριστη μυρωδιά. Αν το φτιάξεις με γάλα αμυγδάλου γίνεται νηστήσιμο.

Για περισσότερες συνταγές, κάνε κλικ LenaFusion.gr

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

#shapegreece

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.