Συνταγή για μακαρόνια με κεφτεδάκια vegan και μη γαλακτοκομικό «τυρί»

Αυτός ίσως να είναι ο καλύτερος τρόπος να φας φασόλια!

05.07.2019

Γράφει: Κωνσταντίνα Μερκούρη

εχεις διαβασει

Συνταγή για μακαρόνια με κεφτεδάκια

Από τη διατροφολόγο Σταυρούλα Κρίκη (stavroulacooking.com)

Τα όσπρια είναι γενικά εύκολα στην παρασκευή τους όταν σερβίρονται σαν σούπα. Και κάθε βδομάδα οι περισσότερες νοικοκυρές τα φτιάχνουν τουλάχιστον μία φορά. Είτε είναι φακές, είτε είναι ρεβίθια, είτε είναι φασόλια αλλά γίνονται λίγο βαρετά. Στο τέλος τα τρώμε επειδή πρέπει και ξέρουμε ότι κάνουν καλό στην υγεία και όχι επειδή τα λατρεύουμε. Ωστόσο, αυτά τα τα εκπληκτικά χορτοφαγικα κεφτεδακια χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για να γίνουν και έρχονται για να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα. Δοκίμασε την πιο νόστιμη συνταγή για μακαρόνια με κεφτεδάκια vegan και μη γαλακτοκομικό «τυρί».

Διάβασε επίσης: Ψητά μανιτάρια πορτομπέλο γεμιστά με τυρί

Συνταγή για μακαρόνια με κεφτεδάκια vegan και μη γαλακτοκομικό «τυρί»

Μερίδες: 2-3

Υλικά 

Για τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια:
  • Μία κονσέρβα φασόλια (400 γραμμάρια)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο (μοιρασμένη στα 2)
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. βασιλικό
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. σάλτσα σόγιας
  • ½ φλιτζάνι βρώμη
  • ⅓ φλιτζάνι ηλιόσποροι (καθαρισμένοι)
  • μία πρέζα αλάτι
  • πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας και λαχανικών:
  • ½ κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ¼ φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια (400 γραμμάρια)
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • Φύλλα φρέσκου βασιλικού, κομμένα σε κομματάκια (ή ½ κ.γ. ξερό βασιλικό)
  • μία πρέζα αλάτι
  • πιπέρι
Για τα μακαρόνια:
  • 250 γραμμάρια μακαρόνια ολικής άλεσης ή ζέας ή ντίνκελ
Για τη χορτοφαγική παρμεζάνα:
  • ½ φλιτζάνι ανάλατα κάσιους
  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά
  • ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • μία πρέζα αλάτι

 Εκτέλεση

  1. Φτιάξε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο.
  2. Φτιάξε τα κεφτεδάκια: Στράγγιξε και ξέπλυνε τα κόκκινα φασόλια. Βάλε τα σε ένα μεσαίο μπολ και με ένα πιρούνι λιώσε τες καλά να γίνουν σαν πουρέ.
  3. Σε ένα μεσαίο τηγάνι, ζέστανε το ελαιόλαδο και σώταρε το κρεμμύδι για 3 λεπτά σε μεσαία φωτιά. Πρόσθεσε το σκόρδο και μαγείρεψε για άλλο ένα λεπτό.
  4. Πρόσθεσε το σωταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο στα λιωμένα φασόλια μαζί με τον πελτέ ντομάτας, τα μπαχαρικά, τη σάλτσα σόγιας και τη βρώμη.
  5. Βάλε τον ηλιόσπορο σε ένα πολυμίξερ και χτύπησε μέχρι να γίνει σκόνη. Πρόσθεσε το στο μείγμα από τα φασόλια και ζύμωσε καλά. Αλατοπιπέρωσε και σχημάτισε 12-15 κεφτεδάκια.
  6. Σε ένα μεσαίο τηγανάκι ζέστανε λίγο ελαιόλαδο και σε μεσαία φωτιά ψήσε λιγάκι τα κεφτεδάκια μέχρι να ροδίσουν, περίπου 4 λεπτά.
  7. Φτιάξε τη σάλτσα ντομάτας και λαχανικών: Σε ένα μεσαίο τηγανάκι ζέστανε το ελαιόλαδο σε μεσαία φωτιά. Σώταρε το κρεμμύδι για 3 λεπτά και στη συνέχεια πρόσθεσε το σκόρδο και το καρότο. Μαγείρεψε για άλλα 2-3 λεπτά. Πρόσθεσε το πελτέ ντομάτας και συνέχισε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά. Σβήσε με το κόκκινο κρασί και άφησε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Πρόσθεσε τα ντοματάκια κονσέρβας και σιγόβρασε για περίπου 10 λεπτά. Πρόσθεσε τη ρίγανη και το αλατοπίπερο. Πριν σερβίρεις πρόσθεσε και τα φύλλα βασιλικού.
  8. Φτιάξε το χορτοφαγικό τυρί: Βάλε τα κάσιους, τη διατροφική μαγιά, το αλάτι και τη σκόνη σκόρδου σε ένα πολυμίξερ και χτύπησε μέχρι να γίνουν όλα σκόνη.
  9. Σέρβιρε τα μακαρόνια με τη σάλτσα ντομάτας και τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια και πασπάλισε με το χορτοφαγικό τυρί και φρέσκα φύλλα βασιλικού.

Διάβασε επίσης: Μπάρες ενέργειας με κουνουπίδι και καρότο

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

#shapegreece