Η συνταγή του διαιτολόγου: Ταρτάκια με κάστανο, γιαούρτι και ελάχιστη ζάχαρη!

Ο μύθος που θέλει τις γιορτινές συνταγές παχυντικές τώρα καταρρίπτεται!

tartakia

Για τις περισσότερους από εμάς η δίαιτα δεν είναι εφαρμόσιμη το χειμώνα, κι αυτό γιατί τόσο το κρύο όσο και οι ώρες που περνάμε στο σπίτι μας οδηγούν συχνότερα στην κουζίνα. Με τις γιορτές μάλιστα να πλησιάζουν, οι θερμίδες αρχίζουν να κάνουν το δικό τους πάρτυ, αφήνοντάς μας όμως μετά με κάποια περιττά κιλά και τις ενοχές των ατασθαλιών.

Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Μάνος Δημητρούλης όμως έρχεται να καταρρίψει την κοινή πεποίθηση που θέλει τις γιορτινές συνταγές παχυντικές, προτείνοντας λαχταριστά και παράλληλα υγιεινά πιάτα μέσα από το καινούργιο του βιβλίο DIETSTORIES Cooking Edition. Τι θα έλεγες, λοιπόν, να κάνεις την αρχή με 3 ιδιαίτερες συνταγές που θα ικανοποιήσουν ακόμα και την επιθυμία σου για γλυκό;

Ταρτάκια με μασκαρπόνε και πουρέ κάστανο

Πολλές φορές στο απογευματινό γεύμα θέλουμε να καταναλώσουμε κάτι γλυκό. Αν αυτό είναι και σπιτικό, μπορεί κάλλιστα να είναι μια επιλογή σε ένα διαιτολόγιο υγιεινής διατροφής.

ενέργεια    υδατάνθρακες    πρωτεΐνη      λιπαρά    κορ/να λιπαρά       φυτικές ίνες

162 kcal      15.3 gr                  8.4 gr        8.6 gr            3.4gr                 2.3 gr

ΥΛΙΚΑ (για 12 μερίδες):

 Για τη ζύμη τάρτας

200 γρ. αλέυρι γ.ο.χ.

90 γρ. μαργαρίνη

1 αυγό

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

Για τη γέμιση

250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%

100 γρ. μασκαρπόνε

1 κούπα γάλα 1,5%

25 βρασμένα & καθαρισμένα κάστανα

80 γρ. άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για την τάρτα

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και τη μαργαρίνη κομμένη σε κυβάκια κατευθείαν από το ψυγείο. Με τα δάχτυλα μας τρίβουμε το αλεύρι και τη μαργαρίνη μαζί μέχρι και τα δύο υλικά να ενσωματωθούν και να αποκτήσουν σύσταση βρεγμένης άμμου. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το αυγό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο. Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μπαλάκια. Τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα και τα τοποθετούμε σε φορμάκια σιλικόνης. Τρυπάμε τη βάση από τα ταρτάκια με ένα πιρούνι αρκετές φορές, για να μη φουσκώσουν στο ψήσιμο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τα γεμίζουμε με όσπρια ή ρύζι (τα οποία αποθηκεύουμε και ξαναχρησιμοποιούμε την επόμενη φορά που φτιάχνουμε τάρτα). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα όσπρια ή το ρύζι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 5 λεπτά ώστε να φύγει η υγρασία.

Για τη γέμιση

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα κάστανα μέσα στο γάλα για περίπου 20 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Με ραβδομίξερ χειρός χτυπάμε τα κάστανα με την άχνη ζάχαρη και όσο γάλα χρειάζεται για να έχουμε την επιθυμητή σύσταση πουρέ. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μασκαρπόνε.

Σε κάθε ταρτάκι βάζουμε μείγμα γιαουρτιού μέχρι να γεμίσουν τα 3⁄4 του και στη συνέχεια προσθέτουμε τον πουρέ κάστανου με τη βοήθεια ενός κορνέ.

Diet tip:

Τα κάστανα βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προλαμβάνουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και βιταμίνης C.

Διάβασε κι άλλες συνταγές από τον diet expert Μάνο Δημητρούλη στο Madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i