Το αντιοξειδωτικό που μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σου και την απόδοση στην άσκηση

Νέα μελέτη δείχνει ότι η ασταξανθίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά, μπορεί να συμβάλει στην υγεία της καρδιάς σου.

vitamins-supplements-picture-id921950686 wildpixel

Η ασταξανθίνη είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή και σύμφωνα με έρευνες έχει έως και 1000 φορές υψηλότερη δράση από πολλά άλλα αντιοξειδωτικά. Και ενώ αυτό είναι ήδη γνωστό, νέα μελέτη για τα συμπληρώματα ασταξανθίνης βρήκε πως το αντιοξειδωτικό αυτό δεν μειώνει μόνο το οξειδωτικό στρες αλλά ωφελεί στην καρδιαγγειακή υγεία και στην απόδοση στην άσκηση.

Η σχέση του οξειδωτικού στρες με την υγεία της καρδιάς

Είναι γνωστό ότι το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με προβλήματα καρδιαγγειακής υγείας, αυξάνει τη γήρανση και τις πιθανότητες για εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. Η πληθώρα των ελευθέρων ριζών συσχετίζεται με την χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να βλάψει τις πρωτεΐνες του σώματος και το DNA, δημιουργώντας καταστάσεις που με τη σειρά τους συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Μάλιστα, μελέτη του 2018  προσδιορίζει το οξειδωτικό στρες ως έναν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη και εξέλιξη της καρδιακής ανεπάρκειας.

Και καθώς γνωρίζουμε ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλουν στη σταθεροποίηση των ελευθέρων ριζών, οι επιστήμονες θέλησαν να ερευνήσουν πώς η ασταξανθίνη θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.

Κατά την πιλοτική αυτή μελέτη, 16 ασθενείς με διάγνωση για καρδιακή ανεπάρκεια έλαβαν συμπλήρωμα διατροφής με 12 mg ασταξανθίνη για διάστημα 3 μηνών. Μετά το διάστημα αυτό, οι ερευνητές μέτρησαν τους δείκτες οξειδωτικού στρες στο αίμα τους, καθώς και την απόσταση που μπορούσαν να διανύσουν περπατώντας για 6 λεπτά. Το αποτέλεσμα, οι δείκτες για το οξειδωτικό στρες είχαν βελτιωθεί σημαντικά, καθώς και η καρδιακή τους απόδοση. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν αυξημένη αντοχή στην άσκηση - που σημαίνει ότι μέσα στα 6 λεπτά διένυσαν μεγαλύτερη απόσταση.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Γνωρίζουμε πως τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, η μελέτη αυτή όμως δείχνει πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για συγκεκριμένα θέματα υγείας. «Συγκεκριμένα, η ασταξανθίνη μπορεί να έχει μια πολλά υποσχόμενη επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα». Έχει όμως και μια επιπλέον επίδραση: Όπως έδειξε η μελέτη, η λήψη ασταξανθίνης αύξησε την αντοχή στους συμμετέχοντες στη μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να αυξήσει την απόδοσή σου κατά την προπόνηση.

Το πιο βασικό όμως που πρέπει να κρατήσουμε όλοι από τη μελέτη είναι πως το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό μειώνει τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες. Και αυτό επηρεάζει ένα σωρό διαδικασίες στον οργανισμό μας, από τη γήρανση μέχρι την εγκεφαλική υγεία.

Διάβασε επίσης: Συμπλήρωμα μαγνησίου: Πώς βελτιώνει τον ύπνο και τι ώρα να το παίρνουμε

Διάβασε επίσης: Ιπποφαές: Τα οφέλη του σούπερ αντιοξειδωτικού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i