Γιατί οι κοιλιακοί δεν καίνε το λίπος της κοιλιάς;

Έρευνες εξηγούν ότι είναι μύθος το τοπικό αδύνατισμα και κυρίως το λίπος στην κοιλιά. #Sorry

sit_ups_woman istock

Αν αφιερώσεις λίγο χρόνο κάνοντας scroll στα social media σίγουρα θα πέσεις σε κάποιο άρθρο ή διαφήμιση που υπόσχεται να σε βοηθήσει να κάψεις το λίπος στην κοιλιά. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι μπορείς να κάψεις λίπος σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σου με ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις ή προπονήσεις.

Αν και δεν θέλουμε να σε στεναχωρήσουμε οφείλουμε να σου πούμε ότι το τοπικό αδυνάτισμα είναι ένας ακόμη μύθος που έχει σχέση με την απώλεια βάρους. Να γιατί.

1. Το σώμα σου έχει πρόσβαση στις αποθήκες λίπους για να παίρνει ενέργεια

Για να καταλάβεις γιατί η μείωση του κοιλιακού λίπους είναι μύθος, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται το σωματικό λίπος. Το λίπος που αποθηκεύεται στο σώμα μας παίρνει τη μορφή τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι ένας τύπος λιπιδίων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για ενέργεια.

Περίπου το 95% των διαιτητικών λιπών που καταναλώνουμε είναι τριγλυκερίδια και όταν τρώμε, το σώμα μας μετατρέπει επίσης οποιαδήποτε αχρησιμοποίητη ενέργεια που καταναλώνεται σε τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια αποθηκεύονται σε ειδικά κύτταρα που ονομάζονται λιποκύτταρα, και απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματός μας και μεταφέρονται στον λιπώδη ιστό, που συνηθέστερα αποκαλούμε σωματικό λίπος.

Αυτό το σωματικό λίπος βρίσκεται σε όλο το σώμα μας, αλλά αποθηκεύεται κυρίως ως υποδόριο λίπος κάτω από το δέρμα μας και ως σπλαχνικό λίπος γύρω από τα εσωτερικά μας όργανα. Αυτά τα αποθέματα λίπους χρησιμεύουν ως ζωτικό ενεργειακό απόθεμα, με το σώμα μας να κινητοποιείται για να έχει πρόσβαση στα αποθηκευμένα τριγλυκερίδια για να παρέχει ενέργεια σε περιόδους παρατεταμένης άσκησης. Επίσης, αντλούμε από αυτά τα αποθέματα όταν κάνουμε δίαιτα ή νηστεύουμε.

 Αντίθετα οι μύες μας δεν μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση και να κάψουν συγκεκριμένες περιοχές λίπους όταν ασκούμαστε. Αντίθετα, χρησιμοποιούν μια διαδικασία που ονομάζεται λιπόλυση για να μετατρέψουν τα τριγλυκερίδια σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και σε μια ένωση που ονομάζεται γλυκερόλη, η οποία στη συνέχεια ταξιδεύει στους μυς μας μέσω της κυκλοφορίας του αίματός μας. Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα λίπους που χρησιμοποιούμε για ενέργεια όταν ασκούμαστε προέρχονται από παντού στο σώμα μας, όχι μόνο από τις περιοχές που στοχεύουμε για απώλεια λίπους.

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η μείωση του κοιλιακού λίπους μόνο είναι μύθος.

Επιπλέον, μια μετα-ανάλυση του 2021 δεκατριών μελετών που περιελάμβαναν περισσότερους από 1.100 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η τοπική προπόνηση των μυών δεν είχε καμία επίδραση στις αποθέσεις τοπικού λίπους. Δηλαδή, η άσκηση ενός συγκεκριμένου σημείου του σώματος δεν μείωσε το λίπος σε αυτό το σημείο του σώματος.

2. Το σώμα σου αποφασίζει πού αποθηκεύεις λίπος και από πού το χάνεις

Παράγοντες εκτός του ελέγχου μας επηρεάζουν τις περιοχές και τη σειρά με την οποία το σώμα μας αποθηκεύει και χάνει λίπος, και συγκεκριμένα:

  • Τα γονίδιά μας. Όπως ακριβώς το DNA ορίζει αν είμαστε κοντοί ή ψηλοί, η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο διαχείρισης των αποθεμάτων λίπους μας. Η έρευνα δείχνει ότι τα γονίδιά μας αντιπροσωπεύουν το 60% του λίπους που κατανέμεται. Έτσι, αν η μαμά σου τείνει να αποθηκεύει και να χάνει βάρος από το πρόσωπό της πρώτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το χάνεις και εσύ έτσι.
  • Το φύλο μας. Το σώμα μας, από τη φύση του, έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά αποθήκευσης λίπους που ορίζονται από το φύλο, οι γυναίκες έχουν περισσότερη μάζα λίπους από τους άντρες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το γυναικείο σώμα είναι σχεδιασμένο να συγκρατεί αποθέματα λίπους για την υποστήριξη της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, με τις γυναίκες να τείνουν να χάνουν βάρος από το πρόσωπο, τις γάμπες και τα χέρια τους πρώτα επειδή επηρεάζουν λιγότερο την τεκνοποίηση, ενώ συγκρατούν το λίπος που είναι αποθηκευμένο γύρω από τους γοφούς, τους μηρούς και τους γλουτούς.
  • Η ηλικία μας. Η διαδικασία γήρανσης πυροδοτεί αλλαγές στη μυϊκή μάζα, το μεταβολισμό και τα επίπεδα ορμονών, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν πού και πόσο γρήγορα χάνεται το λίπος. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και οι μεσήλικες άντρες τείνουν να αποθηκεύουν σπλαχνικό λίπος γύρω από τη μέση και την κοιλιά.

3. Τα χάπια αδυνατίσματος δεν είναι αποτελεσματικά στην απώλεια λίπους

Οι περισσότερες διαφημίσεις για τα χάπια ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματα του προϊόντος τους υποστηρίζονται από "κλινικές δοκιμές" και "επιστημονικά στοιχεία". Αλλά τελικά είναι μια σειρά από ανεξάρτητες μελέτες που δεν υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Αυτό περιλαμβάνει δύο πρόσφατες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ που εξέτασαν δεδομένα από περισσότερες από 120 ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο (placebo) δοκιμές φυτικών συμπληρωμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής. Κανένα από τα συμπληρώματα που εξετάστηκαν δεν παρείχε κλινικά σημαντική μείωση του σωματικού βάρους μεταξύ υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i