Κάνε αυτό το τεστ μακροζωίας και μάθε πόσο θα ζήσεις

Έρευνες έδειξαν πόσο σημαντικό είναι να κάνεις αυτό το απλό τεστ μακροζωίας που δείχνει εάν έχεις χρόνια μπροστά σου!

balance istock

Εάν θέλεις να μάθεις τη φυσική σου κατάσταση αυτό το τεστ μακροζωίας θα σε βοηθήσει!

Το να μπορείς να στέκεσαι για 10 δευτερόλεπτα στο ένα πόδι δεν είναι καθόλου απλό. Μάλιστα όσοι δεν μπορούν είναι πιο πιθανό να πεθάνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία σε σχέση με τους συνομήλικους τους. Η βελτίωση της ισορροπίας και η μείωση του κινδύνου πτώσεων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εισαγωγών στο νοσοκομείο και μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η αποκατάσταση ισχίου.

Δες και αυτό: Η δίαιτα του Harvard για εγγυημένη μακροζωία

Το τεστ μακροζωίας

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκτελέσουν την απλή άσκηση, η οποία ήταν να τοποθετήσουν το πόδι τους πίσω στη γάμπα του άλλου ποδιού τους και να έχουν τα χέρια τους στο πλάι. Όσοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν τη θέση για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πιο γρήγορα σε σύγκριση με εκείνους που μπορούσαν. Εκτιμάται ότι 684,00 άνθρωποι πεθαίνουν από πτώσεις κάθε χρόνο παγκοσμίως, με πολλούς άλλους να υποφέρουν από επιπλοκές μετά από πτώσεις που τελικά καταλήγουν σε θάνατο.

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr Claudio Gil Araujo, από το CLINIMEX στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, δήλωσε: "Η μελέτη, μας δείχνει ότι η αδυναμία ολοκλήρωσης μιας στάσης με ένα πόδι 10 δευτερολέπτων σε μεσήλικες και ηλικιωμένους σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και μικρότερο προσδόκιμο ζωής". 

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.702 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 51 έως 75 ετών. Από αυτούς, οι 348 δεν μπορούσαν να σταθούν με επιτυχία στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα, κυρίως οι άνω των 70 ετών και όσοι ήταν υπέρβαροι ή είχαν διαβήτη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν κάθε άτομο για κατά μέσο όρο επτά χρόνια μεταξύ 2008 και 2020. Συνολικά, 123 άνθρωποι πέθαναν, με 4,6% των θανάτων ήταν τα άτομα που μπόρεσαν να ισορροπήσουν και 17,5 % που δεν μπόρεσαν.

Πώς να ζήσεις περισσότερο

Ακόμη και αν υπολογίσουμε την ηλικία, το φύλο, την παχυσαρκία και άλλες καταστάσεις υγείας, η θνησιμότητα είναι ακόμη υψηλότερη. Οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος ήταν οι πιο συχνές αιτίες θανάτου, ακολουθούμενες από τα αναπνευστικά προβλήματα και την Covid-19.

Η γήρανση σχετίζεται με τη μείωση της φυσικής κατάστασης, της μυϊκής δύναμης, της δύναμης, της ευελιξίας, της ισορροπίας και της σύστασης του σώματος. Επίσης οι πτώσεις είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων λόγω ακούσιων τραυματισμών παγκοσμίως ενώ σε αντίθεση με την αερόβια φυσική κατάσταση, τη μυϊκή δύναμη και την ισορροπία τα άτομα που τα διαθέτουν τα διατηρούν μέχρι την έκτη δεκαετία της ζωής τους, όπου μετά αρχίζει να μειώνεται.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το "εξαιρετικά ασφαλές" τεστ στο ένα πόδι θα εισαχθεί ως μέρος των ελέγχων υγείας και θα βοηθήσει στην πρόβλεψη της επιβίωσης ενός ασθενούς.

Ο Δρ Araujo, η μελέτη του οποίου δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, είπε: "Ενώ είναι γνωστό ότι τα καλά επίπεδα ισορροπίας σχετίζονται με πολλές καθημερινές δραστηριότητες της ζωής, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η απώλεια ισορροπίας είναι βλαβερή για την υγεία και αν κάποιος ασκείται τακτικά τακτική μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία του".

Δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς επιρροή μπορεί να έχει η προπόνηση ισορροπίας στις πιθανότητές για πρόωρο θάνατο, αλλά υπάρχουν ορισμένες εγκεκριμένες από τους ειδικούς ασκήσεις που μπορείς να δοκιμάσεις για να μειώσεις τις πιθανότητες:

  • Κάνε ένα βήμα προς τα πίσω 15 φορές για κάθε πόδι.
  • Μείνε ακίνητη με κλειστά μάτια για 10 δευτερόλεπτα.
  • Εξασκήσου στο να στέκεσαι στο ένα πόδι όσο περισσότερο μπορείς για λίγα λεπτά κάθε μέρα.
  • Κάνε γιόγκα.

Βάλε την άσκηση στην καθημερινότητά σου και θα δεις τη διαφορά σε μόλις δύο εβδομάδες και αν συνεχίσεις να γυμνάζεσαι για αρκετό καιρό θα δεις καλύτερα αποτελέσματα. 

Δες ακόμη: Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i