Long Covid | Γιατί η άσκηση επιδεινώνει και εμφανίζει νέα συμπτώματα;

Υπολογίζεται ότι ένα 3% εμφανίζουν Long Covid​​​​​​​ με επίμονα, μακροχρόνια συμπτώματα μετά από λοίμωξη COVID-19. Τώρα επηρεάζει και την άσκηση.

koposi istock

Η Long Covid περιλαμβάνει μια σειρά προβλημάτων υγείας που μπορεί να ξεκινήσουν μετά από μια ήπια λοίμωξη από COVID. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική κόπωση, δύσπνοια, μυϊκούς πόνους και απώλεια όσφρησης.

Για περίπου το 50% των πασχόντων από Long Covid, τα συμπτώματά τους ταιριάζουν επίσης με τη μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης ή ΜΕ), ενός νευροάνοσου νοσήματος, που χαρακτηρίζεται από εξάντληση ενέργειας, μυϊκή αδυναμία και πόνο, γνωστική δυσλειτουργία και δυσαυτονομία (που επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και την καρδιά).

Διάβασε ακόμη: Παρατηρήθηκε ένα πολύ περίεργο σύμπτωμα long covid στη Βρετανία

Αδιαθεσία μετά την άσκηση

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του ΜΕ είναι η "αδιαθεσία μετά την άσκηση" (PEM). Αυτό αναφέρεται σε επιδείνωση των συμπτωμάτων μετα από 24-48 ώρες από οποιαδήποτε μορφή άσκησης – είτε αυτή είναι σωματική, γνωστική ή συναισθηματική. Το PEM μπορεί να χρειαστεί ημέρες ή εβδομάδες για να υποχωρήσει.

Το PEM παραμένει ένα από τα πιο εξουθενωτικά αλλά λιγότερο κατανοητά χαρακτηριστικά τόσο του ME όσο και του Long Covid. Ωστόσο, νέα έρευνα υποδεικνύει μια πιθανή εξήγηση γιατί η σωματική δραστηριότητα επιδεινώνει  τα συμπτώματα του Long Covid. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με Long Covid εμφανίζουν αλλοιώσεις στη μυϊκή δομή τους.

Τι έδειξε η μελέτη για το Long Covid

Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν βιοψίες μυών και δείγματα πλάσματος αίματος που ελήφθησαν από 25 άτομα με Long Covid και 21 άτομα που είχαν Long Covid αλλά δεν είχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα COVID. Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες ήταν περίπου 41 ετών, κατά μέσο όρο. Υπήρχε ένας διαχωρισμός 48% έως 52% μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Τα δείγματα αίματος και μυών ελήφθησαν πριν και μετά από μια δοκιμή ελεγχόμενης ποδηλασίας. Οι συμμετέχοντες έκαναν ποδήλατο για περίπου 15 λεπτά, ξεκινώντας αργά και σταδιακά αυξάνοντας την ένταση.

Κατά τη διάρκεια του τεστ ποδηλασίας, εκείνοι με Long Covid εμφάνισαν φτωχότερη μυϊκή δύναμη και είχαν χαμηλότερη πρόσληψη οξυγόνου σε σύγκριση με τους υγιείς συμμετέχοντες – παρά την ίδια προσπάθεια. Αυτά τα αποτελέσματα απηχούν τα ευρήματα προηγούμενων μελετών, υποδηλώνοντας ότι τα άτομα με Long Covid έχουν σημαντικά μειωμένη ικανότητα άσκησης.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα μυών των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν Long Covid είχαν υψηλότερο ποσοστό γλυκολυτικών μυϊκών ινών ταχείας συστολής.

Αυτές οι μυϊκές ίνες μπορούν να λειτουργήσουν σε υψηλή ένταση σε σύντομες εκρήξεις, αλλά είναι ιδιαίτερα κουραστικές επειδή έχουν λιγότερα μιτοχόνδρια (οργανίδια που παρέχουν στα κύτταρα την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά).

Οι ερευνητές στη συνέχεια διεξήγαγαν περαιτέρω δοκιμές στα μιτοχόνδρια σε αυτές τις ίνες. Διαπίστωσαν ότι η άσκηση μείωσε τη μιτοχονδριακή λειτουργία στους μακροχρόνιους πάσχοντες από COVID - υποδεικνύοντας ότι εκτός από μειωμένη ικανότητα άσκησης, ο μυϊκός ιστός τους είχε αποκτήσει βλάβη κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας άσκησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία εμπλέκεται σε ασθένεια με PEM. Μάλιστα, αυτό προτάθηκε για πρώτη φορά ως ο υποκείμενος μηχανισμός στο ΜΕ πριν από περισσότερα από 40 χρόνια.

Εάν τα μιτοχόνδρια στους μυς είναι δυσλειτουργικά, αυτό σημαίνει ότι τα μυϊκά κύτταρα δεν παράγουν αρκετή ενέργεια για να καλύψουν τις απαιτήσεις του σώματος. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τα άτομα με Long Covid παρουσιάζουν χειρότερα συμπτώματα μετά την άσκηση.

Μυϊκοί "μικροθρόμβοι"

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς μελέτησαν εάν υπήρχαν συστάδες διπλωμένων πρωτεϊνών στα δείγματα μυών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι συστάδες, που ονομάζονται "μικροθρόμβοι", βρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα στο πλάσμα των ατόμων με Long Covid. Έχει προταθεί ότι οι μικροθρόμβοι μπορεί να μπλοκάρουν τα τριχοειδή αγγεία, προκαλώντας βλάβη καθώς το αίμα εισέρχεται ξανά στους ιστούς. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα μιτοχόνδρια.

Οι συγγραφείς έδειξαν ότι τα άτομα με μακρά COVID-19 είχαν πράγματι περισσότερους μικροθρόμβους στους μυς τους σε σύγκριση με τα δείγματα ελέγχου. Ο αριθμός των μικροθρόμβων αυξήθηκε επίσης μετά την άσκηση σε όλους τους συμμετέχοντες. Ωστόσο, δεν βρήκαν στοιχεία ότι εμπόδιζαν τα τριχοειδή αγγεία.

Τέλος, εξέτασαν ποια ανοσοκύτταρα υπήρχαν στον μυϊκό ιστό. Βρήκαν αυξημένους αριθμούς μακροφάγων και Τ-κυττάρων, που αμφότερα βοηθούν στην επισκευή των ιστών, στα δείγματα εκείνων με μακροχρόνιο COVID - ακόμη και πριν ασκηθούν.

Αυτό δείχνει ότι όσοι πάσχουν από Long Covid έχουν ενεργοποιήσει τοπικά ανοσοκύτταρα στον μυϊκό ιστό τους ως απόκριση στη βλάβη των ιστών.

Είναι γνωστό ότι τα μιτοχόνδρια μπορούν να προκαλέσουν αλλά και να καταστραφούν από φλεγμονή (η οποία μπορεί να προκληθεί από υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα). Αυτός μπορεί να είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο τα μιτοχόνδρια των μακροχρόνιων ασθενών με COVID είναι δυσλειτουργικά.

Στοχεύοντας τα μιτοχόνδρια

Αυτή η μελέτη υποστηρίζει έναν αυξανόμενο όγκο έρευνας που έχει εντοπίσει σημαντικές ανωμαλίες στη μεταβολική, μυϊκή και ανοσοποιητική λειτουργία των ατόμων με Long Covid (και, κατ' επέκταση, των ατόμων με ME). Υποδηλώνει επίσης ότι η στόχευση των μιτοχονδρίων θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Πολλές ενώσεις έχει ήδη αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά τη μιτοχονδριακή λειτουργία. Μερικά από αυτά είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως το συνένζυμο Q10 (το οποίο το σώμα μας παράγει φυσικά). Ωστόσο, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ελεγχόμενες δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν αυτές οι ενώσεις έχουν κάποια επίδραση στα συμπτώματα του Long Covid.

Δες και αυτό: Σύνδρομο Long COVID- 19: Τι είναι, τα συμπτώματα, η αντιμετώπιση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i