Χαλάκι γιόγκα: Οι κίνδυνοι υγείας που κρύβει, σύμφωνα με δερματολόγο και μικροβιολόγο

Μιλήσαμε με έναν μικροβιολόγο και έναν δερματολόγο για να μάθουμε πώς να προστατέψουμε την υγεία μας καθαρίζοντας σωστά το χαλάκι γιόγκα.

mat_yoga istock

Το καταλαβαίνουμε: Το να καθαρίσεις το χαλάκι γιόγκα μετά από κάθε χρήση μπορεί να φαίνεται σαν μια άλλη αγγαρεία για την οποία δεν έχεις χρόνο, ειδικά εκείνες τις μέρες που είναι δύσκολο να βρεις εξαρχής χρόνο για άσκηση.

Αλλά το να να είναι καθαρό το χαλάκι γιόγκα και έτοιμο για την επόμενη φορά δεν είναι μόνο μια καλή συνήθεια υγιεινής, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη δερματικών μολύνσεων και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του χαλιού σου. (Και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να καθαριστεί.)

Βρήκαμε 8 φανταστικά στρώματα γυμναστικής για yoga και άσκηση!

Οι κίνδυνοι που κρύβει το χαλάκι γιόγκα

Το δέρμα σoy φιλοξενεί μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, μύκητες, ιούς, ακόμη και μικροσκοπικά ακάρεα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι κακό για την υγεία σου. Αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι συνήθως αβλαβείς, εξηγεί ο δερματολόγος dr Χρήστος Στάμου. Είναι, ωστόσο, ικανά να μεταφερθούν στο χαλάκι.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, πέφτουν επίσης κύτταρα του δέρματος (συνήθως μεταξύ 30.000 και 40.000 ημερησίως), παράγεις σμήγμα και λιπαρότητα και εκκρίνεις ιδρώτα, τα οποία μπορούν να εισχωρήσουν στο χαλάκι γιόγκα κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου. 

Η πιθανότητα ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού μικροοργανισμών αυξάνεται κάθε μέρα που δεν καθαρίζεις το χαλάκι γιόγκα. Επειδή τα μικρόβια γενικά ευδοκιμούν στην υγρασία, αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν το χαλάκι εκτίθεται σε υγρά περιβάλλοντα, όπως σε ένα στούντιο γιόγκα με ατμό 

"Τα βακτήρια, οι ιοί και η μούχλα/μύκητες μπορούν να συσσωρευτούν στα χαλάκια γιόγκα και να αυξήσουν τον κίνδυνο για μολύνσεις του δέρματος", εξηγεί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος όπως θυλακίτιδα (που μοιάζει με φλεγμονώδεις βλατίδες και φλύκταινες παρόμοιες με την ακμή).
  • Μολυσματικό κηρίο: επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος που προκαλεί ερυθρότητα, κυστίδια, φλύκταινες και κρούστα.
  • Κονδυλώματα
  • Μυρμηγκιές
  • Πόδι του αθλητή
  • Μυκητιασικές λοιμώξεις όπως η δακτυλίτιδα.

Όπως πιθανώς να μάντεψες, αυτός ο κίνδυνος είναι αυξημένος εάν χρησιμοποιείς κοινόχρηστο χαλάκι γιόγκα.

Αυτού του είδους οι λοιμώξεις είναι συχνά το αποτέλεσμα οργανισμών που εισχωρούν σε μικρές τομές στο δέρμα, λέει ο Δρ. Στάμου, επομένως οι πιθανότητες εμφάνισης είναι πολύ υψηλότερες και λόγω της τριβής του δέρματος με το χαλί. Οι πιθανότητες αυτού του τύπου λοίμωξης είναι υψηλότερες σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, εξηγεί ο ειδικός.

Ο μικροβιολόγος Δημήτρης Παίσης επισημαίνει ότι μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ των λοιμώξεων από MRSA (λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο) και του βρώμικου εξοπλισμού γυμναστικής, συμπεριλαμβανομένων των χαλιών γιόγκα. Αυτό το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις που, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, επισημαίνει. Αλλά μην πανικοβάλλεσαι: Άλλες έρευνες δείχνουν ότι αυτό είναι σπάνιο.

Εκτός από τον έλεγχο της υγείας σου, ο τακτικός καθαρισμός είναι καλός και για την υγεία του χαλιού σου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες ομάδες βακτηρίων μπορούν να υποβαθμίσουν τα προϊόντα από καουτσούκ, επομένως το να μην καθαρίζεις τακτικά το χαλάκι σου μπορεί να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου.

Και φυσικά, ένα καθαρό χαλάκι γιόγκα δημιουργεί ένα καλύτερο περιβάλλον για να κάνεις γιόγκα, επειδή ποιος θέλει να αναπνέει τη μυρωδιά του χθεσινού ιδρώτα όταν κάνει Savasana;

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις ένα χαλάκι γιόγκα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να καθαρίζεις το χαλάκι γιόγκα μετά από κάθε φορά που το χρησιμοποιείς. Ο Δρ Στάμου θεωρεί ότι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο εάν το χαλάκι μοιράζεται με άλλους.

Εάν ιδρώνεις πολύ και το χρησιμοποιείς συχνά, είναι καλή ιδέα να κάνεις βαθύτερο καθαρισμό μία φορά την εβδομάδα. "Όσο περισσότερο ιδρώνεις τόσα περισσότερα βακτήρια και βρωμιά συσσωρεύονται στο χαλάκι και τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μολύνσεις", εξηγεί.

Η καθημερινή συντήρηση διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, ενώ ένας βαθύς καθαρισμός μπορεί να σου πάρει 10–15 λεπτά. 

Τι χρειάζεσαι για να το καθαρίσεις;

Αυτό που θα χρησιμοποίησεις για να καθαρίσεις το χαλάκι γιόγκα εξαρτάται από τον τύπο του χαλιού που έχεις. Θα πρέπει πάντα να ανατρέχεις στις συστάσεις του κατασκευαστή γιατί εάν χρησιμοποιήσεις λάθος καθαριστικό, μπορεί ενδεχομένως να το καταστρέψεις.

Ωστόσο μπορείς να αγοράσεις ένα ειδικό καθαριστικό για το χαλάκι (από καταστήματα αθλητικών ειδών ή στο διαδίκτυο) ή να το καθαρίσεις με ένα ήπιο απορρυπαντικό πιάτων και ένα μαλακό πανί και να το στεγνώσεις με μια πετσέτα.

Απολυμαντικά μαντηλάκια για να καθαρίσεις την επιφάνεια αλλά έλεγξε αν κάνουν για χρήση στο χαλί σου.

DIY καθαριστικό για χαλάκια γιόγκα

Φτιάξε το δικό σου καθαριστικό με 1 μέρος ξίδι με 20 μέρη νερό, συν μερικές σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου (το οποίο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες) και βάλτο σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψέκασε, σκούπισε, τέλειωσες! τόσο απλά!

Τέλος, επειδή τα μικρόβια, τα βακτήρια και οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα, μην τυλίγεις το χαλάκι σου εάν δεν είναι στεγνό. Αέρισέ το πρώτα και μετά αποθήκευσέ το.

Δες και αυτό: Στάσεις γιόγκα που θα διώξουν το άγχος και την ένταση

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i