Γυμνάζεσαι αλλά κόβεται η αναπνοή σου όταν ανεβαίνεις σκάλες; Μάθε το γιατί

Σε όλους συμβαίνει: να χρειαστεί να πας από τις σκάλες και στον τρίτο όροφο να νιώθεις "φούσκωμα" στο στήθος. Τι μπορεί να συμβαίνει;

stairs istock

Ακόμη και αν μπορείς να τρέξεις εύκολα 5 χλμ αυτή η σκάλα που πρέπει να ανεβείς μπορεί να σε κάνει να αμφιβάλλεις για την καλή φυσική σου κατάσταση.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείς: Το να νιώθεις ότι κόβεται η αναπνοή σου και λαχανιάζεις όταν ανεβαίνεις σκάλες είναι ένα φαινόμενο πολύ πιο συνηθισμένο από όσο νομίζεις και στηνουσία είναι NBD (no big deal).

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής των ΣΕΦΑA Ειρήνη Τουπογιάννη, personal trainer και aerobic instructor, υπεύθυνη του Studio 53-athens μας εξηγεί τους λόγους που λαχανιάζεις όταν ανεβαίνεις τις σκάλες.

1. Δεν υπήρξε προθέρμανση

Είναι λογικό όταν ανεβαίνεις τις σκάλες να μην έχεις κάνεις προθέρμανση (σκάλες ανεβαίνεις, δεν προετοιμάζεσαι για προπόνηση!). Το όλο νόημα μιας προθέρμανσης είναι ότι ζεσταίνεις ολόκληρο το σώμα, τους μυς, την καρδιά και τους πνεύμονες, για την άσκηση που θα ακολουθήσει. Όταν ανεβαίνεις τις σκάλες και δεν έχεις κάνει κανένα είδος προθέρμανσης, είναι μια πολύ ξαφνική αλλαγή στις ανάγκες του σώματός σου σε οξυγόνο. Σε τελική ανάλυση, οξυγόνο χρειάζεται για αυτήν την επιπλέον ενέργεια.

Αυτό όμως αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τον ρυθμό της αναπνοής. Πηγαίνεις κυριολεκτικά από το μηδέν στο εκατό χωρίς προετοιμασία. Είναι το ίδιο σαν να ξεκινούσες με σπριντ αντί με ένα ήπιο τρέξιμο.

Έτσι, αν παρατηρείς ότι το να ανεβαίνεις σκάλες αφού έχεις περπατήσει μερικά τετράγωνα είναι πιο εύκολο σε σχέση με το να σηκωθείς από τον καναπέ και να ανέβεις σκάλες, ίσως αυτός είναι ο λόγος.

2. Κάποιοι μυς παίζουν ρόλο στην... ανηφόρα

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέρη του σώματός σου που συνεργάζονται για να σε ανεβάσουν τις σκάλες. Το ανέβασμα εμπλέκει τους μεγαλύτερους μυς όπως γλουτούς, τετρακέφαλους και γαστροκνήμιους καθώς και τους μυς του πυρήνα.

Και όσο πιο απότομες είναι οι σκάλες, τόσο πιο σκληρά θα πρέπει να δουλέψουν αυτοί οι μύες, αφού για μεγαλύτερα βήματα απαιτείται να εμπλέξεις μεγαλύτερο αριθμό μυϊκών ινών. 

3.  Οι δυο μυϊκές ίνες που κάνουν τη διαφορά

Μιλώντας για μυϊκές ίνες: Όταν κάνεις κάποια εύκολη αερόβια δραστηριότητα, όπως το να περπατάς σε ίσιο έδαφος, σε βοηθούν οι ίνες τύπου 1 ή οι βραδείας συστολής που βασίζονται στην αντοχή. Οι ίνες τύπου Ι παράγουν λιγότερη δύναμη, έχουν πιο αργή παραγωγή μέγιστης έντασης.

Όταν ξεκινάς να ανεβαίνεις σκάλες, εμπλέκεις τις ίνες τύπου ΙΙ, ταχείας συστολής,  έχουν μικρότερη ανοχή στην κόπωση ενώ έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και παράγουν γρηγορότερα μεγαλύτερη δύναμη, ένα σημαντικό θέμα για τις δραστηριότητες δύναμης που υποστηρίζουν κινήσεις όπως η άρση μεγάλων βαρών ή το σπριντ.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση ιόντων υδρογόνου και διοξειδίου του άνθρακα στους μυς και το αίμα σου. Χρειάζεσαι οξυγόνο για να το καθαρίσεις για να σταματήσεις το λαχάνιασμα και την κούραση. Αυτή η υψηλότερη ζήτηση αναγκάζει το σώμα σου να ανταποκριθεί αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και τον ρυθμό της αναπνοής, γι' αυτό μπορεί να φτάσεις στην κορυφή της σκάλας φυσώντας και ξεφυσώντας.

Εάν η προπόνησή σου είναι εστιασμένη στην αντοχή, όπως τρέξιμο, ποδηλασία, περπάτημα ή κολύμπι, που εκπαιδεύει τις μυϊκές ίνες τύπου 1, το σώμα σου μπορεί να μην είναι τόσο συνηθισμένο να εμπλέκει ίνες τύπου δύο όπως, για παράδειγμα, κάποιος που σηκώνει μεγάλα βάρη ή κάνει εκρηκτικές ασκήσεις όπως σπριντ ή πλειομετρικές ασκήσεις. Έτσι, όταν έρθει η ώρα να τις χρησιμοποιήσεις για να ανεβείς μια σκάλα, θα είναι πολύ πιο επιβαρυντικό για το σώμα σου.

4. Οι επιπτώσεις της βαρύτητας είναι πραγματικές

Το ανέβασμα σκάλας μπορεί να φαίνεται εύκολο αφού στην ουσία είναι απλώς περπάτημα, σωστά; Λοιπόν, η βασική διαφορά είναι η βαρύτητα. Όταν περπατάς σε επίπεδο έδαφος, προωθείς το σώμα σου προς τα εμπρός. Αλλά όταν ανεβαίνεις τις σκάλες, προχωράς μπροστά και πάνω.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν μεγαλύτερα βήματα και σηκώνουν τους γοφούς τους ψηλότερα, κάτι που εμπλέκει περισσότερες μυϊκές ίνες. Ταυτόχρονα, η βαρύτητα κάνει ό,τι μπορεί για να σε τραβήξει πίσω και οι μύες σου πρέπει να δουλέψουν υπερβολικά για να αντιμετωπίσουν αυτήν την αντίσταση.

Όλα αυτά αυξάνουν τον όγκο της δουλειάς που χρειάζεται να κάνει η καρδιά σου. Ο καρδιακός σου ρυθμός και ο ρυθμός της αναπνοής αυξάνονται για να τροφοδοτήσουν το σώμα σου με οξυγόνο για να ολοκληρώσεις αυτήν την επιπλέον εργασία.

5. Δεν είσαι εκπαιδευμένη

Υπάρχει μια αρχή στην άσκηση που ονομάζεται "εξειδίκευση", η οποία ουσιαστικά σημαίνει απλώς ότι το σώμα σου προσαρμόζεται στις πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις που του βάζεις. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλεις να γίνεις καλύτερη δρομέας, πρέπει να τρέχεις τακτικά. Το να αφιερώνεις ώρες σε άλλες μορφές άσκησης αντοχής, όπως η ποδηλασία ή η κολύμβηση, δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό.

Το ίδιο ισχύει και για το ανέβασμα σκαλοπατιών: Ακόμα κι αν κάνεις κινήσεις που εκπαιδεύουν αυτές τις μυϊκές ίνες τύπου δύο, όπως squats, άρσεις θανάτου και πιέσεις ποδιών, αυτές οι ασκήσεις εξακολουθούν να μην είναι οι σωστές για τις σκάλες. Έτσι, εκτός κι αν η προπόνηση ή η καθημερινότητά σου περιλαμβάνει το ανέβασμα μιας ολόκληρης σκάλας, δεν είναι περίεργο το να σου φαίνεται το δύσκολο και κουραστικό.

Πότε η δύσπνοια υποδηλώνει πρόβλημα;

Γενικά, το αίσθημα κόπωσης και δύσπνοιας όταν ανεβαίνεις μια σκάλα μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικό και να μην αποτελεί ένδειξη για οτιδήποτε ανησυχητικό. Αλλά υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες η κούραση δικαιολογεί έναν έλεγχο με το γιατρό σου:

  • Χρειάζεσαι χρόνο για να συνέλθεις: Αν χρειάζεσαι αρκετά λεπτά ανάπαυσης για να συνέλθεις, αυτό δεν είναι φυσιολογικό, καθώς θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα πιθανό καρδιακό πρόβλημα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή απόφραξη σε κάποια αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα την καρδιά.
  • Νιώθεις δυσφορία στο στήθος: Ποτέ δεν πρέπει να νιώθεις πόνο στο στήθος με την προσπάθεια. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι καρδιακών προβλημάτων.
  • Ξαφνικά σου είναι πολύ πιο δύσκολο: Αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε απότομη αλλαγή όταν ανεβαίνεις μια σκάλα, για παράδειγμα στην ένταση προσπάθειας, εκεί που το ανέβασμα για σένα ήταν 6 στα 10, ξαφνικά νιώθεις ότι η ένταση είναι 9 στα 10. Αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα που χρειάζεται να εξετάσεις με έναν γιατρό.

Διάβασε και αυτό: Μήπως η δυσκολία στην αναπνοή σου είναι δύσπνοια; Τα συμπτώματα και η θεραπεία

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i