Ποια είναι η καλύτερη ώρα για προπόνηση; Και τι οφέλη προσφέρει;

Η ώρα που επιλέγεις για προπόνηση επηρεάζει περισσότερο την υγεία σου απ' ότι πίστευες.

gym_training iStock

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η ώρα της ημέρας που επιλέγεις να γυμναστείς μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή στην υγεία σου απ' ό,τι πίστευες μέχρι σήμερα.

Όταν πρόκειται για γυμναστική, υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο.

  • Εκείνοι που πετάγονται από το κρεβάτι, βάζουν τα αθλητικά τους ρούχα που έχουν προετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ και βγαίνουν να γυμναστούν πριν βγει ο ήλιος
  • Εκείνοι που προτιμούν να πηγαίνουν στο γυμναστήριο μετά τη δουλειά για μια νυχτερινή προπόνηση

gym_train
iStock

Ενώ και οι δύο τύποι φαίνεται να έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ποια ώρα τελικά είναι η καλύτερη;

Όπως υποδεικνύει νέα έρευνα, θα μπορούσες να αποκομίζεις πολύ περισσότερα από τις προπονήσεις σου κάθε μέρα, αν τις ευθυγραμμίζεις σύμφωνα με τον χρονοτύπο σου, καθώς και με το φύλο και τους ατομικούς σου στόχους

"Γνωρίζουμε πλέον ότι η εσωτερική μας φυσιολογία αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς τα επίπεδα χημικών ουσιών, ορμονών και πρωτεϊνών αυξάνονται και μειώνονται", λέει στους Times ο επιστήμονας ύπνου Dr Michael Breus. "Οι έρευνες δείχνουν ότι η αθλητική απόδοση ενός ατόμου μπορεί να διαφέρει έως και 26% ανάλογα με την ώρα της ημέρας που γυμνάζεται". Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η πιο άνετη ώρα ύπνου και αφύπνισης είναι οι μεγαλύτεροι δείκτες για το πότε πρέπει να πας στο γυμναστήριο. 

Οι νυχτερινοί τύποι

Αν είσαι κάποιος που προτιμά προπονήσεις με βάση τη δύναμη, όπως η άρση βαρών ή οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος, το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο το βράδυ μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο για τους μακροπρόθεσμους στόχους της φυσικής σου κατάστασης. 

night_training
iStock

"Μελέτες έχουν επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η βραδινή προπόνηση με βάρη κάνει τους μυς μεγαλύτερους, ιδιαίτερα στους άνδρες", λέει στους Times η personal trainer Shona Vertue, προσθέτοντας ότι οι γιόγκι πρέπει να γνωρίζουν ότι η θερμοκρασία του σώματός τους κορυφώνεται γύρω στις 6 μ.μ., πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πιο ευέλικτοι κατά τη διάρκεια μιας βραδινής προπόνησης

Γιατί οι κοιλιακοί δεν καίνε το λίπος της κοιλιάς;

Για τους άνδρες, οι βραδινές προπονήσεις ενθαρρύνονται επίσης για μια σειρά από λόγους υγείας, με μελέτες που συνδέουν τις προπονήσεις με μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του σωματικού λίπους και του αισθήματος κόπωσης

"Η άσκηση μετά τη δουλειά προσφέρει ένα κύμα ενδορφινών που καταστέλλουν την όρεξη - ακριβώς την ώρα που πολλοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς στην υπερκατανάλωση τροφής", λέει ο Personal Trainer Nick Finney.

Προσοχή όμως!

Ο Finney προειδοποιεί να μην αφήνεις την προπόνησή σου μέχρι πολύ αργά το βράδυ, καθώς η άσκηση μεταξύ των ωρών από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι πρωινοί τύποι

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventative Cardiology, οι πρωινές προπονήσεις (μεταξύ 8 π.μ. και 11 π.μ.) ευνοούν περισσότερο την αποτροπή καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων

Αλλά τα καλά νέα δεν τελειώνουν εδώ - ειδικά για τις γυναίκες. "Παλαιότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που γυμνάζονταν το πρωί έχαναν περισσότερο κοιλιακό λίπος από ότι οι γυναίκες που γυμνάζονταν αργότερα μέσα στην ημέρα", προσθέτει ο Breus. Αλλά η πρωινή άσκηση συνοδεύεται από μερικούς κανόνες, λέει ο personal trainer Finney.

train_morning
iStock

"Πρώτα απ' όλα το πρωί είσαι αφυδατωμένος/η και χρειάζεσαι τροφή για να αποδώσεις", λέει ο Finney. "Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σου είναι επίσης χαμηλότερη κατά το πρώτο ξύπνημα, οπότε είσαι πιο ευάλωτος/η σε τραυματισμούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν μια πιο αποτελεσματική προπόνηση μετά από τουλάχιστον ένα γεύμα και το να κάνεις προθέρμανση είναι ακόμα πιο σημαντικό αν γυμνάζεσαι αμέσως μόλις ξυπνήσεις, για να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς".

Ο Finney επισημαίνει επίσης το ψυχολογικό όφελος μιας πρωινής προπόνησης: "Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια πρωινή προπόνηση είναι πιο πιθανό να εμπεδωθεί ως συνήθεια και μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας", λέει, προσθέτοντας ότι η πρωινή άσκηση βελτιώνει τον ύπνο σου. 

Τι συμβαίνει με τη μεσημεριανή προπόνηση;

Δεν έχεις όρεξη να βάλεις το ξυπνητήρι στις 6 το πρωί να πας για τρέξιμο στο διάδρομο μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο; Δεν πειράζει. Υπάρχουν πολλά οφέλη και από μια μεσημεριανή προπόνηση. 

"Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι γυμνάζονταν μεταξύ 11 π.μ. και 5 μ.μ. ή κατένειμαν την άσκηση σε όλη τη διάρκεια της ημέρας είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από καρδιακές παθήσεις ή άλλες αιτίες από εκείνους που ασκούνταν εκτός αυτών των ωρών", προσθέτει ο Dr Breus. 

"Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στους άνδρες και τους ηλικιωμένους, ένας λόγος είναι ότι αυτό το απογευματινό χρονικό πλαίσιο συμπίπτει με την ώρα της ημέρας κατά την οποία, στατιστικά, οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή" ολοκληρώνει.

Οι 3 ασκήσεις που τονώνουν τη σώστη στάση σώματος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i