RadioTaiso: Η 5λεπτη άσκηση που κάνουν οι Ιάπωνες κάθε μέρα - και φτάνουν στα 100!

Tο μυστικό για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή βρίσκεται στην Ιαπωνία!

radio_taiso istock

Η διατροφή, οι υγιείς σχέσεις και η θετική στάση είναι όλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία, αλλά το ελιξίριο για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή δεν είναι πλήρες χωρίς σωματική δραστηριότητα.

Αποδεικνύεται ότι έχει κάποια αξία να μάθουμε περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κινούν το σώμα τους κάθε μέρα, αυτό ακριβώς που έκαναν ο Héctor García και ο Francesc Miralles.

Οι συγγραφείς του "Ικιγκάι. Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή", μίλησαν με περισσότερους από 100 από τους γηραιότερους ανθρώπους στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, μια μπλε ζώνη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αιωνόβιων στον κόσμο.

Ο García και ο Miralles γνώριζαν για την καθημερινή συμπεριφορά των αιωνόβιων της Οκινάουα, και τον τρόπο με τον οποίο κινούσαν το σώμα τους. "Δεν χρειάζεται να πηγαίνεις στο γυμναστήριο για μια ώρα κάθε μέρα ή να τρέχεις μαραθώνιους", έγραψαν οι García και Miralles.

"Όπως μας δείχνουν οι αιωνόβιοι Ιάπωνες, το μόνο που χρειάζεσαι είναι να προσθέσεις κίνηση στη μέρα σου".


Σχεδόν όλοι όσοι μίλησαν με τον García και τον Miralles είπαν ότι εξασκούν το Radio Taiso, αυτή τη δημοφιλή ιαπωνική άσκηση που υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

"Ακόμη και οι κάτοικοι του γηροκομείου που επισκεφτήκαμε αφιέρωναν τουλάχιστον πέντε λεπτά κάθε μέρα σε αυτή την άσκηση, και κάποιοι έκαναν τις ασκήσεις από τα αναπηρικά τους καροτσάκια", έγραψαν οι συγγραφείς.

Από το ραδιόφωνο στο γυμναστήριο

Το Rajio taisō, που μεταφράζεται σε "ασκήσεις ραδιοφώνου", πήρε το όνομά του επειδή οι οδηγίες για τις κινήσεις μεταδόθηκαν στο ραδιόφωνο το 1929. Σήμερα, το Radio Taiso εξακολουθεί να προβάλλεται καθημερινά στις 6:30 π.μ. σε έναν από τους παλαιότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ιαπωνίας, τον NHK Radio 1.
Οι κινήσεις είναι χαμηλής έντασης, μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου και χρειάζονται μόνο τρία λεπτά για να ολοκληρωθούν.

Ένας βασικός στόχος στο Radio Taiso είναι ότι προωθεί ένα πνεύμα ενότητας μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι ασκήσεις γίνονται συνήθως σε ομαδικά γκρουπ, όπως στα σχολεία πριν τη διδασκαλία και στις επιχειρήσεις πριν από την εργασία.

Κανονικά, εκτελείται στις 6:30 το πρωί (για να τονώνει το σώμα), πάντα μετά μουσικής και διαρκεί μόλις 3 έως 10 λεπτά. Το διάστημα αυτό είναι αρκετό για να δεις το σώμα σου ενεργοποιημένο, ζωντανό και ακμαίο, έτοιμο να αδράξει τη μέρα.

Όπως είχε διαπιστώσει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology, ακολουθώντας τούτη την ολιγόλεπτη ρουτίνα καθημερινά, έχεις κερδίσει καύση λίπους που αντιστοιχεί σε 60 λεπτά cardio!

Μία από τις πιο εμβληματικές ασκήσεις Radio Taiso συνίσταται στο να σηκώνεις απλά τα χέρια σου πάνω από το κεφάλι σου και στη συνέχεια να τα κατεβάζεις με κυκλική κίνηση. Μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά στη σύγχρονη ζωή  μπορούμε να περάσουμε μέρες χωρίς να σηκώσουμε τα χέρια μας πάνω από το κεφάλι μας.

Η γιόγκα και το τάι τσι ήταν επίσης κοινές πρακτικές μεταξύ των ηλικιωμένων στην Ιαπωνία. Αλλά αν δεν σου αρέσουν, μη διστάσεις να επιλέξεις μια πρακτική που αγαπάς και που σε κάνει να κινείσαι.

Δες ακόμη: Μετά τα 50: Είναι το Tai Chi η άσκηση-κλειδί για καλή σωματική και ψυχική υγεία;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i