Ποιο είδος προπόνησης ταιριάζει στις αντοχές, στη δύναμη, στις επιθυμίες, στη ζωή σου;

Ένα crash test ανάμεσα σε έξι hot προπονητικά προγράμματα που θα συναντήσεις.

top-view-of-young-attractive-athletic-woman-speed-running-on-city-picture-id1158473465

Συνεργάστηκε ο Σωτήρης Κατσαρός, προπονητής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΤΕΦΑΑ. Αυτά είναι έξι από τα πιο hot προπονητικά προγράμματα που θα συναντήσεις. Ταιριάζουν όλα σε όλους; Ποιοι θα πρέπει να κάνουν την κάθε προπόνηση και ποιοι θα πρέπει να την αποφεύγουν; Μάθε επίσης ποια είναι τα δυνατά σημεία τους, αλλά και ποια τα τρωτά τους.

Μην το παρακάνεις

Στην άσκηση δεν ισχύει πάντα το "όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο". "Η έντονη άσκηση δεν καθιστά τους ανθρώπους υγιέστερους. Δε χρειάζεται σκληρή προπόνηση για να έχει η άσκηση θετική επίδραση στην υγεία μας", επισημαίνει ο Jacob Lewis Merrot, μέλος της ερευνητικής ομάδας του νοσοκομείου Frederiksberg της Κοπεγχάγης.

CrossFit

Είναι η προπόνηση που, αν την κάνεις σοβαρά και με πρόγραμμα, ακολουθώντας αυστηρά τις οδηγίες του προπονητή σου, θα σε βοηθήσει όχι μόνο να δεις σταδιακά ένα υγιές και δυνατό σώμα, αλλά και να αποβάλλεις σιγά σιγά τις κακές σου συνήθειες (πρόχειρο φαγητό, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ), αφού CrossFit και ατασθαλίες θα διαπιστώσεις ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Άρα, θα αρχίσεις να υιοθετείς ολοένα και πιο υγιεινές συνήθειες ζωής, που θα σε οδηγήσουν σε καλύτερη υγεία. ▪ Σε ποιους ταιριάζει: Σε όλους, θεωρητικά, ίσως λίγο περισσότερο στους νεότερους ανθρώπους. Παρ’ όλ’ αυτά, σε κάθε ηλικία μπορείς να κάνεις το πρόγραμμα, αφού οι ασκήσεις WOD (Workout Of the Day) μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε σώμα και κάθε ηλικία, π.χ. ως προς τις επαναλήψεις ή το εύρος κίνησης σε συνδυασμό με προβλήματα υγείας. ▪ Πότε αντενδείκνυται: Μόνο σε περίπτωση που προϋπάρχει τραυματισμός ή κάποιο πρόβλημα, όπως μια κήλη, όπου και πάλι θα μπορέσεις να ακολουθήσεις το πρόγραμμα, αλλά προσαρμοσμένο και με λιγότερα κιλά, που θα σου υποδείξει ο γυμναστής σου.

Κολύμβηση

Ενισχύει όχι μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και την ψυχική, καθώς το νερό χαλαρώνει, ανακουφίζει από το άγχος, βελτιώνει το μεταβολισμό, ομαλοποιεί τον ύπνο. Η ενέργεια του νερού εξισορροπεί το νευρικό σύστημα προσφέροντας αίσθηση ηρεμίας και αρμονίας. ▪ Σε ποιους ταιριάζει: Σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Προσφέρει οφέλη συνολικά στην υγεία, το σώμα λαμ- βάνει περισσότερο οξυγόνο, επιταχύνεται ο μεταβολισμός και αυτό οδηγεί σε καύση υποδόριου λίπους, ενώ βελτιώνει την πέψη και ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Στο νερό ο κολυμβητής κάνει κινήσεις με τις οποίες ενεργοποιούνται σχεδόν όλες οι μυϊκές ομά- δες. Όταν κολυμπάς, υπάρχει ελάχιστο φορτίο στις αρθρώσεις και έτσι βελτιώνονται η στάση και η αντοχή του σώματος. ▪ Πότε αντενδείκνυται: Δεν υπάρχουν πολλές αντενδείξεις, αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι το κολύμπι καλό είναι να αποφεύγεται σε περιπτώσεις κρυολογημάτων, οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, γρίπη, πνευμονία, συγγενείς σοβαρές καρδιακές παθήσεις, επιληψία, δερματικές λοιμώξεις και αλλεργικές αντιδράσεις στο χλώριο. Επίσης, κάποια στυλ κολύμβησης είναι ίσως επιβαρυντικά σε ανθρώπους με λόρδωση της σπονδυλικής στήλης.

Τρέξιμο

Έχει γίνει "μανία", "πάθος" και λατρεία για πολλούς. Γιατί, πέρα από άσκηση, που μας βοηθά να έχουμε καλή υγεία, είναι και εκτόνωση και προσπάθεια να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. ▪ Σε ποιους ταιριάζει: Σε όσους θέλουν να τονώσουν το καρδιοαναπνευστικό τους σύστημα, να εντατικοποιήσουν τη λειτουργία του μεταβολισμού τους, άρα και την καύση θερμίδων, να βελτιώσουν τη συνολικότερη υγεία και την καθημερινότητά τους. ▪ Πότε αντενδείκνυται: Εάν δεν έχεις γυμναστεί για πολλά χρόνια, αν λαχανιάζεις εύκολα λόγω κάποιου αναπνευστικού προβλήματος, π.χ. χρόνια βρογχιολίτιδα, ΧΑΠ, άσθμα κ.λπ., τότε δεν είναι η καλύτερη άσκηση για σένα, υπό την έννοια ότι θα ταλαιπωρηθείς πολύ και θα απογοητευτείς εύκολα. Επίσης, αντενδείκνυται για υπέρβαρα άτομα, άτομα με επιπλοκές υγείας, άτομα με καρδιοπάθειες, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, οστεοπόρωση, ορθοπεδικά προβλήματα, στις έγκυες γυναίκες

Hot yoga

Σίγουρα είναι πολύ ξεχωριστή μορφή yoga, αφού γίνεται στους 30°C, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στην ουσία, πολύ ιδρώτα. Κάτι που από τους περισσότερους μεταφράζεται σε σημαντικό πλεονέκτημα, αφού βοηθά να φύγουν από το σώμα οι τοξίνες, αλλά για τους ειδικούς δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Daria Long Gillespie, κλινικός βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί και αντιπρόεδρος κλινικής στρατηγικής στο ShareCare, μια διαδικτυακή βάση δεδομένων υγείας, εξηγεί. "Μεταβολίζουμε τοξίνες στο σώμα μας μέσω του συκωτιού, των νεφρών και των εντέρων, όχι με τον ιδρώτα". Η αλήθεια είναι ότι το σώμα απομακρύνει τις τοξίνες μόνο του και με τον ιδρώτα φεύγει μόνο νερό και αλάτι. ▪ Σε ποιους ταιριάζει: Για όσους θέλουν μέσω του ιδρώτα να ενισχύσουν τις καύσεις τους, αλλά και να πετύχουν ευλυγισία των μυών τους, κάτι που θα οδηγήσει σε αποφυγή τραυματισμών. ▪ Πότε αντενδείκνυται: Αν υποφέρεις από καρδιοαναπνευστικές παθήσεις, δεν είναι κατάλληλη άσκηση. Ένα ακόμα αρνητικό είναι ότι στο χώρο όπου εκτελούνται οι ασκήσεις δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον ανάπτυξης και μετάδοσης μικροβίων εξαιτίας της ζέστης και της υγρασίας. Εάν την επιλέξεις, φρόντισε να ενυδατώνεσαι επαρκώς πριν και μετά το πρόγραμμα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης που δημιουργεί με τη σειρά του μια σειρά άλλων προβλημάτων

ΗΙΙΤ ή διαλειμματική προπόνηση

Γνωρίζεις ότι η άσκηση ωφελεί την υγεία, αλλά δεν έχεις χρόνο. Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή να δοκιμάσεις ΗΙΙΤ (High- Intensity Interval Training). Πρόκειται για μια εκρηκτική προπόνηση που διαρκεί μέχρι 30 λεπτά. Περιλαμβάνει σύντομα διαστήματα έντονης άσκησης που εναλλάσσονται με περιόδους άσκησης ήπιας έντασης. Θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική και προσφέρεται για εσένα που δεν μπορείς να αφιερώσεις πολύ χρόνο. ▪ Σε ποιους ταιριάζει; Το ΗΙΙΤ προσφέρει όλα τα οφέλη της άσκησης σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Έτσι, θα σε βοηθήσει να μειώσεις το σωματικό λίπος στο μισό χρόνο από άλλο είδος άσκησης, θα βελτιώσεις τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Μελέτη του 2008 κατέδειξε ότι μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 και για καρδιαγγειακά σε υπέρβαρα άτομα, αφού σε άτομα που ασκούνταν τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα με HIIT παρουσιάστηκε μείωση του σακχάρου στο αίμα και βελτιώθηκε η ευαισθησία στην ινσουλίνη. ▪ Πότε αντενδείκνυται: Δεν είναι κατάλληλη άσκηση για αρχάριους, καθώς, λόγω της έντασης και της ταχύτητας, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς ή να σε απογοητεύσει. Επίσης, άτομα παχύσαρκα ή με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας πρέπει, προτού ξεκινήσουν, να μιλήσουν με το γιατρό τους και στη συνέχεια με τον προπονητή τους για διαμόρφωση ειδικών προγραμμάτων.

Functional training

Σύμφωνα με τον γκουρού του functional training Εverett Harman, πρόκειται για ένα πρόγραμμα γυμναστικής σχεδιασμένο για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, που πρέπει να στοχεύει τόσο στη βελτίωση της απόδοσης όσο και στην ελαχιστοποίηση των τραυματισμών. ▪ Σε ποιους ταιριάζει: Πρόκειται για μορφή άσκησης που χρησιμοποίησαν πρώτοι οι φυσικοθεραπευτές για την εκπαίδευση και την αποκατάσταση ασθενών με κινητικές δυσκολίες, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμούς κ.λπ. Επομένως, είναι ό,τι καλύτερο αν θέλεις να αποκτήσεις δύναμη, ταχύτητα, καρδιοαναπνευστική αντοχή, ευλυγισία, συντονισμό και ισορροπία. ▪ Πότε αντενδείκνυται: Αν είσαι αρχάρια ή προπονείσαι αραιά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχεις ενεργοποιήσει τα σημεία που θα "πρωταγωνιστήσουν" στη διάρκεια του προγράμματος. Από την άλλη, αν δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, οπότε θα χρειαστεί πρώτα να συμβουλευτείς το γιατρό σου, τότε είναι ιδανική άσκηση για όλους. Αν σκεφτείς ότι επιλέγεται από τους φυσικοθεραπευτές, μπορείς να καταλάβεις πόσο θα σε βοηθήσει σε τυχόν προβλήματα του μυοσκελετικού, πέρα από όλα τα υπόλοιπα. Το σώμα μετά τα 50: Πώς θα βελτιώσεις το σώμα αλλά και τη ψυχολογία σου Πώς αλλάζει ο τρόπος που χάνεις βάρος στα 20, στα 30 και στα 40 Γυμνάζομαι πολύ αλλά δεν αδυνατίζω, κάνω κοιλιακούς αλλά δεν έχω φλατ κοιλιά και άλλες απορίες βρίσκουν απάντηση Τι προπόνηση να κάνουμε σε κάθε δεκαετία και τι πρέπει να περιέχει το νεσεσέρ μας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i