Πώς θα κάνεις ασκήσεις για κοιλιά αν έχεις αυχενικό σύνδρομο; Να πώς θα γυμνάσεις τους κοιλιακούς

Αναρωτιέσαι τι ασκήσεις μπορείς να κάνεις για να δυναμώσεις τους κοιλιακούς σου, χωρίς να καταπονήσεις τη μέση και τον αυχένα σου;

miss-sporty-picture-id605772444 Credit:SrdjanPav

Aπό την Τάνια Γρεβενιώτη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και personal trainer (Instagram: @taniagrevenioti).

Έχεις αυχενικό σύνδρομο; H καλύτερη άσκηση για τέτοιες περιπτώσεις είναι η κολύμβηση (μόνο ύπτιο και ελεύθερο), αφού το σωματικό βάρος αντισταθμίζεται από την άνωση του νερού. Έτσι, οι αρθρώσεις δέχονται σαφώς μικρότερη φόρτιση. Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό να αποφύγεις τις κλασικές ασκήσεις κοιλιακών, αντικαθιστώντας τες με ασκήσεις μικρότερης δυναμικής αλλά και εύρους (μεγέθους) κίνησης.

Πώς θα γυμνάσεις την κοιλιά σου αν έχεις αυχενικό σύνδρομο;

Πώς θα κάνεις ασκήσεις για κοιλιά αν έχεις αυχενικό σύνδρομο; Να πώς θα γυμνάσεις τους κοιλιακούς - εικόνα 1

  • Ξάπλωσε στο πάτωμα σε ύπτια θέση με γόνατα λυγισμένα, πάτα τα πόδια κάτω και έχε τα χέρια δίπλα στη λεκάνη. Καλό είναι να τοποθετήσεις το κεφάλι σε ένα μαξιλάρι ανατομικού τύπου.
  • Χωρίς να σηκώσεις το κεφάλι ή τον κορμό σφίξε τους κοιλιακούς σου, ώστε ολόκληρη η πλάτη, δηλαδή και η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, να ακουμπήσει στο έδαφος.
  • Κράτησε αυτή τη θέση για 10-15 δευτερόλεπτα. Επανάλαβε 10 φορές περίπου (το ίδιο μπορεί να γίνει και καθιστή θέση, πχ. σε καρέκλα).

Πώς θα κάνεις ασκήσεις για κοιλιά αν έχεις αυχενικό σύνδρομο; Να πώς θα γυμνάσεις τους κοιλιακούς - εικόνα 2

  • Από την προηγούμενη αρχική θέση στο έδαφος τοποθέτησε τώρα τα χέρια ενωμένα κάτω από τους γλουτούς. Έτσι, η λεκάνη θα έρθει ψηλότερα και θα αποφορτιστεί η οσφυϊκή μοίρα.
  • Φέρε τα γόνατα προς το στήθος και κράτησε τα, σφίγγοντας τους κοιλιακούς για 10-15 δευτερόλεπτα. Επανάλαβε 8-10 φορές.

Εναλλακτικές

  • Το ίδιο μπορεί να κάνεις και καθιστή σε μία καρέκλα, πιέζοντας τα χερούλια της, και ανεβάζοντας κάθε φορά μόνο το ένα πόδι.
  • Από το μονόζυγο-απλή εξάρτηση, μπορείς να σφίξεις τους κοιλιακούς και τους γλουτούς σου, κρατώντας σταθερό το κεφάλι για 8-10''. Επανάλαβε 3- 4 φορές.
  • Σημαντική βοήθεια παρέχουν, επίσης, οι ειδικές μπάλες γυμναστικής και το μηχάνημα κοιλιακών με υποστήριξη του κεφαλιού.

Διάβασε επίσης: Είσαι στα 40 και θέλεις τέλεια κοιλιά; Μάθε τη διατροφή και άσκηση που πρέπει να ακολουθήσεις!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i