Τι κάνουν οι μύες; Γνώρισε την ανατομία τους και βελτίωσε τη φυσική σου κατάσταση

Όσο καλύτερα γνωρίζεις την ανατομία των μυών, τόσο περισσότερο θα μπορείς να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και να αποφύγεις τους τραυματισμούς.

Τι κάνουν οι μύες

Συνεργάστηκε ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, επιμελητής Γ' Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία», υπεύθυνος ιατρός γυναικείας ομάδας Μπάσκετ Πανιωνίου ΓΣ (brilakisorthopaedics.gr).

Θα μπορούσες να γίνεις μια καλή σπρίντερ ή δρομέας αποστάσεων; Μήπως θα ήσουν εξαιρετική και στα δύο; Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ταχύτερη ή η πιο βραδεία σύσπαση των μυϊκών ινών μπορεί να καθορίσει ποιοι αθλητές έχουν τη στόφα του πρωταθλητή, αλλά και πώς ανταποκρίνονται στην προπόνηση.

Τι είναι οι μυϊκές ίνες;

Οι μυϊκές ίνες είναι τα κύτταρα που συνθέτουν το μυϊκό ιστό και μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριους τύπους: τις μυϊκές ίνες βραδείας σύσπασης (τύπου I) και τις μυϊκές ίνες ταχείας σύσπασης (τύπου ΙΙ). Οι διαφορές μεταξύ αυτών των δύο ομάδων φαίνεται ότι είναι καθοριστικές για τον τρόπο με τον οποίο οι μύες ανταποκρίνονται στην προπόνηση και τη σωματική άσκηση.

Εσύ τι τύπος είσαι;

Οι βραδείας συστολής μυϊκές ίνες –ή τύπος Ι– χρησιμοποιούν το οξυγόνο ως καύσιμο και δίνουν στον αθλούμενο μεγάλη αντοχή. Αργούν να φτάσουν στο pick της απόδοσής

τους και δε χαρίζουν εκρηκτικότητα, αλλά έχουν αποθέματα ενέργειας. Έτσι, το άτομο εμφανίζει αντοχή στην κόπωση και μπορεί να δραστηριοποιηθεί με το άθλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, χάρη σε αυτό τον τύπο μυϊκών ινών, αιματώνονται οι μύες και μαζί αυξάνεται η αντοχή τους. Επομένως, οι άνθρωποι που έχουν πιο δραστήριες μυϊκές ίνες τύπου Ι έχουν μια φυσική κλίση για αθλήματα όπως το τρέξιμο αποστάσεων, η ποδηλασία, η κωπηλασία και το τένις.

Οι ταχείας συστολής μυϊκές ίνες –ή τύπος ΙΙ– είναι εκρηκτικές. Χρησιμοποιούν αναερόβια ενέργεια, η οποία εξαντλείται γρήγορα και χρειάζεται υποχρεωτικά επαναφόρτιση. Παράγουν την ίδια δύναμη με τις ίνες βραχείας συστολής, αλλά αυτή εκδηλώνεται με πολύ διαφορετικό τρόπο, σαν ριπή του ανέμου, γι’ αυτό και είναι πλεονέκτημα για ένα δρομέα μικρών αποστάσεων, ο οποίος καλείται να φτάσει σε σημείο πολύ υψηλής απόδοσης μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Το άθλημα που σου ταιριάζει

Έχεις καταλάβει, επομένως, ότι ο τύπος των ινών που επικρατεί στους μυς σου μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σου στα αθλήματα και να προσδιορίσει το πού θα είσαι καλή. Μάλιστα, οι αθλητές με υψηλούς στόχους φαίνεται ότι έχουν ακολουθήσει την προσωπική τους κλίση επιλέγοντας, τελικά, αθλήματα που ταιριάζουν με το γενετικό τους προφίλ. Οι δρομείς έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν περίπου 80% ταχείας συστολής μυϊκές ίνες, ενώ εκείνοι που διακρίνονται στους μαραθωνίους τείνουν να έχουν 80% βραδείας συστολής μυϊκές ίνες. Οι αρσιβαρίστες έχουν περισσότερο τον τύπο ΙΙ, ενώ οι ποδοσφαιριστές ή οι μπασκετμπολίστες έχουν εξίσου και τους δύο τύπους.

Αρκεί να ξέρεις τον τύπο των μυϊκών ινών σου;

Ο τύπος των ινών που διαθέτει κανείς αποτελεί μέρος της επιτυχίας ενός μεγάλου αθλητή, αλλά από μόνος του είναι ένας κακός προγνωστικός παράγοντας σε ό,τι έχει να κάνει

με την απόδοση. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που καθορίζουν τις αθλητικές μας επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων της πνευματικής ετοιμότητας, της σωστής διατροφής

και ενυδάτωσης, της επαρκούς ανάπαυσης και του κατάλληλου εξοπλισμού και κλιματισμού.

Μπορείς να αλλάξεις τύπο μυϊκών ινών;

Υπάρχουν μερικά στοιχεία που έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος σκελετικός μυς μπορεί να αλλάξει τύπο ινών από «ταχείας» σε «βραδείας» και το αντίθετο με τη συνεχή και συστηματική προπόνηση. Αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό ακόμη και οι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν αυτό το θέμα.

Μάθε το σώμα σου

Η γνώση της ορθής τοποθέτησης του ανθρώπινου σώματος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να βελτιωθεί η τεχνική σου σε όποιο σπορ επιλέξεις και φυσικά θα διαφυλάξει την υγεία σου. Συνεπώς, οι γνώσεις ανατομίας αποτελούν σημαντικό εφόδιο, καθώς επιτυγχάνεται η ορθότερη χρήση του σώματος, η αποφυγή τραυματισμών αλλά και ο σωστός χειρισμός και η αντιμετώπισή τους σε περίπτωση που αυτοί συμβούν.

7 θρεπτικά συστατικά για γραμμωμένους μύες

Αυτά που θέλουν οι μυς του σώματός σου (τα ξέρεις; τα κάνεις;)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i