Οι ασκήσεις γιόγκα για τον αυχένα και την πλάτη που προτείνει η yoga expert

Αξιοποίησε τη δύναμη της γιόγκα για να αντιμετωπίσεις έναν από τους συχνότερους πόνους.

Γιόγκα και υγεία iStock

Από την Αριάδνη Οικονομίδη, πανελληνιονίκης στίβου και απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλίας (ΤΕΦΑΑ), yoga instructor (www.ariadnioikonomidi.com, www.yogaforhappykids.gr).

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα παραπονεθούν για πόνο στον αυχένα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το 20% θα εμφανίσει χρόνιο αυχενικό σύνδρομο. Μια μοντέρνα επιδημία που δεν κοιτάζει ηλικία και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά μας, αφού δυστυχώς εκεί συσσωρεύουμε όλη την ένταση και το στρες. Μερικές από τις πιο απλές asanas που μπορούν να μειώσουν την ακαμψία και τον πόνο είναι οι παρακάτω.

Διάβασε επίσης: Οι ασκήσεις γιόγκα για πόνους στη μέση που προτείνει η instructor

Ασκήσεις γιόγκα για τον αυχένα και την πλάτη:

Η Bharadvajasana

Είναι γνωστή ως καθιστή θέση περιστροφής. Αυτή η θέση ανακουφίζει την ένταση στον αυχένα και στους ώμους και μειώνει τον πόνο. Γίνεται σε καθιστή θέση και έχει ηρεμιστικές επιδράσεις στο σώμα, ενώ βοηθά στην ηρεμία του νευρικού συστήματος. 

Η θέση της γάτας - Marjariasana

Η θέση της γάτας θα τεντώσει την σπονδυλική μας στήλη και τους ραχιαίους μύες, θα μας χαρίσει κινητικότητα και θα ανακουφίσει από τον πόνο στον αυχένα και τη ράχη. 

Η θέση του κουταβιού - Uttana Shishosana

Αυτή η θέση επιμηκύνει τη σπονδυλική μας στήλη και αυξάνει τη ροή του αίματος στον αυχένα και το κεφάλι. 

Η θέση της αγελάδας - Gomukhasana

Ανακουφίζει τους πόνους της ράχης και του αυχένα, την ισχιαλγία, τους ρευματισμούς, απομακρύνει την δυσκαμψία από τους ώμους και τον αυχένα, χαλαρώνει από την κόπωση, την ένταση και το άγχος, ενώ διευρύνει την θωρακική περιοχή και ενθαρρύνει την καλύτερη αναπνοή. 

Η θέση της ακρίδας - Locust

Μια από τις πιο ενεργητικές στάσεις που ενδυναμώνει τους μύες της πλάτης. Είναι τέλεια για τη βελτίωση της στάσης του σώματος, ειδικά αν δουλεύουμε σε γραφείο και έχουμε αποδυναμωμένους τους μύες της ράχης.

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Για όλες τις παθήσεις και για όλες τις ασκήσεις είναι απαραίτητο πρώτα να έχουμε συμβουλευτεί και να έχουμε πάρει την άδεια του γιατρού μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της πρακτικής. Όπως και σε κάθε άσκηση yoga, δεν υπερβάλλουμε, δεν πιεζόμαστε και δεν ξεπερνάμε τις αντοχές μας. Κυρίως όμως δεν εμπιστευόμαστε οποιονδήποτε δάσκαλο. Επιλέγουμε έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο δάσκαλο yoga και τον αφήνουμε να μας καθοδηγήσει σωστά και με υπευθυνότητα. Η yoga μπορεί να μας προσφέρει μακρόχρονη ανακούφιση από τον πόνο και το μόνο που μένει είναι να το πιστέψουμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i