Τρέξιμο vs Σχοινάκι: Ποιο σε βοηθάει να χάσεις άμεσα βάρος;

Οι δύο οικονομικότερες και αποτελεσματικές μορφές άσκησης που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

σχοινακι iStock

Όταν στους fitness στόχους σου είναι η απώλεια περιττών κιλών είναι σημαντικό να παραμένεις συνεπής στις προπονήσεις σου. Το είδος άσκησης που θα επιλέξεις στην προσπάθεια σου αυτή εξαρτάται από τις ανάγκες σου αλλά και τον τύπο του σώματος σου. Η αερόβια άσκηση είναι από τις δημοφιλέστερες προπονήσεις που επιλέγονται κυρίως για απώλεια βάρους, καθώς μπορείς να την εφαρμόσεις χωρίς να είναι απαραίτητη η συνδρομή στο γυμναστήριο. Το τρέξιμο και το σχοινάκι είναι από τις πιο οικονομικές και αποτελεσματικές μορφές cardio και ενδείκνυνται για διάφορες ηλικίες.

Τόσο το τρέξιμο, όσο και το σχοινάκι προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην συνολική σωματική υγεία, καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη αντοχής, την ενίσχυση των καρδιακών μυών, στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, όπως επίσης και στην βελτίωση της συνολικής φυσικής κατάστασης. Ποιο είναι όμως ιδανικότερο;

Πώς θα τρέξω 5 χιλιόμετρα; Μάθε τις συμβουλές της running expert

Οφέλη από το σχοινάκι:

Γρηγορότερη απώλεια βάρους

Αν έχεις στόχο να κάψεις πολλές θερμίδες με μια και μόνο προπόνηση, τότε οι αναπηδήσεις με σχοινάκι είναι προτιμότερη μορφή άσκησης από το τρέξιμο. Και αυτό γιατί με μόλις ένα λεπτό συνεχόμενο σχοινάκι, μπορείς να κάψεις 10 με 15 θερμίδες, που σημαίνει αν συνεχίσεις για 30 λεπτά με ενδιάμεσα διαλείμματα, θα φτάσεις σε ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό θερμίδων.

σχοινακι
iStock

Ενισχύει τους μυς στο κάτω μέρος του σώματος

Είναι προφανές πως οι αναπηδήσεις κάνουν πιο δυνατούς τους μύες στα πόδια, γυμνάζοντας αποτελεσματικά γάμπες, μηρούς και γλουτούς. Οι επαναλαμβανόμενες, ελαφριές κινήσεις επιβαρύνουν λιγότερο τα γόνατα, ενώ συμβάλλουν στη σταθερότητα του αστραγάλου.

Βελτιώνει την ευκινησία

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της άσκησης αυτής είναι ότι επιτρέπει στις αρθρώσεις να κινηθούν μέσα από το πλήρες εύρος της κίνησης τους. Είναι μια εξαιρετική άσκηση, η οποία συμβάλει στη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού καθώς απαιτεί το σώμα να κινείται με επαναλαμβανόμενο μοτίβο, κουνώντας τα χέρια και τα πόδια.

Οφέλη από το τρέξιμο:

Εμπλουτίζει το καρδιαγγειακό σύστημα

Το τρέξιμο ενισχύει την υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους. Συμβάλει στην υγιή ροή του αίματος, βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης ενώ διατηρεί χαμηλούς τους παλμούς, οι οποίοι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης ή άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων.

τρεξιμο
iStock

Μειώνει το στρες

Το τρέξιμο σε μέτρια ή έντονη ένταση επιτρέπει στο σώμα να απελευθερώνει ουσίες στον εγκέφαλό όπως ενδορφίνες και σεροτονίνη, οι οποίες είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα του άγχους. Εκτός αυτού, το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους και κυρίως κοντά στη φύση μειώνει σημαντικά τα αρνητικά συναισθήματα και προσφέρει στον οργανισμό ποιοτικότερο ύπνο.

Το μυστικό για να χάσεις βάρος εκτός από την αερόβια προπόνηση

Δυναμώνει τους πνεύμονες

Το τρέξιμο είναι μια καλή επιλογή για τον καθαρισμό των πνευμόνων αφού μέσω αυτής της άσκησης αφαιρούνται ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που περισσεύουν, αποσυμφορείται η βλέννα ακόμη και το φλέγμα. Επιπλέον, το τρέξιμο ενισχύει την ικανότητα αντοχής των αναπνευστικών μυών, επιτρέποντας πιο γεμάτες και αποτελεσματικές αναπνοές, κάτι που συμβάλλει στην πρόληψη του κινδύνου διαταραχών που σχετίζονται με τους πνεύμονες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i