Πώς το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τις αθλητικές σου επιδόσεις

Ίσως τελικά το ένα ποτηράκι παραπάνω να δημιουργεί εμπόδια στους fitness στόχους σου.

αθλητικές επιδόσεις iStock

Πολλές φορές ένα ποτήρι κρασί ή το αγαπημένο cocktail την happy hour της ημέρας, μοιάζει εντελώς αθώο και σχεδόν ακίνδυνο, αφού το μόνο που σου προσφέρει είναι λίγη παραπάνω χαλάρωση, έπειτα από μια φορτωμένη με υποχρεώσεις καθημερινότητα. Βέβαια, αυτή είναι και η παγίδα στην ομαλή επίτευξη των fitness στόχων σου. Και αυτό γιατί, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά όχι μόνο την σιλουέτα σου, επιβαρύνοντας την με έξτρα θερμίδες αλλά και τις αθλητικές σου επιδόσεις καθώς γυμνάζεσαι.

Οι επιπτώσεις των αλκοολούχων ποτών στον οργανισμό – δυστυχώς – δεν είναι πάντα εμφανείς και δεν σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με τις εθιστικές τους ιδιότητες. Ένας αθλητικής, ανεξάρτητα από το επίπεδο που βρίσκεται, θα πρέπει να διατηρεί μια ισορροπία σε σχέση με το αλκοόλ καθώς μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για την φυσική του κατάσταση με τους εξής τρόπους:

Αυξάνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης

Όπως πιθανότατα γνωρίζεις ήδη, το αλκοόλ λειτουργεί ως διουρητικό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ενώ πίνεις υγρά, ο οργανισμό σου σύντομα θα απαλλαγεί από τις αποθήκες υγρών που έχει δημιουργήσει. Επομένως, εάν έχει καταναλώσει αλκοόλ την ημέρα πριν την προπόνηση και δεν έχεις φροντίσει να ενυδατώσεις καλά τον οργανισμό σου μετά, μπορεί να έρθεις αντιμέτωπη με προβλήματα αφυδάτωσης καθώς γυμνάζεσαι.

Αλλάζει ο μεταβολισμό

Το μόνο σίγουρο είναι πως για να επεξεργαστεί ο οργανισμός τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνεις, χρειάζεται να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια. Το συκώτι είναι το κύριο όργανο που εμπλέκεται στον μεταβολισμό του αλκοόλ. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια τοξίνη, το συκώτι πρέπει να "δουλέψει" σκληρά, ώστε να εξουδετερώσει το αλκοόλ, κάτι που επηρεάζει ολόκληρη την διαδικασία του μεταβολικού συστήματος. Επιπλέον, το συγκεκριμένο όργανο είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση υδατανθράκων, που θα χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο ενέργειας. Έτσι, όταν το συκώτι ασχολείται με τον μεταβολισμό του αλκοόλ, παραμελεί την αποθήκευση υδατανθράκων, για αυτό και παρατηρείς μειωμένη αντοχή και ενέργεια στην διάρκεια των προπονήσεων σου.

Παρεμποδίζεται η φυσική αποκατάσταση των μυών

Μια ακόμα αρνητική επίδραση του αλκοόλ στις αθλητικές επιδώσεις σου είναι η παράταση του χρόνου αποθεραπείας που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου. Η αφυδάτωση που προκαλεί η εν λόγω τοξίνη, μεγιστοποιεί τον πόνο με αποτέλεσμα να παρατείνεται ο χρόνος αποκατάστασης μεταξύ των προπονήσεων. Ο προβλεπόμενος χρόνος αποθεραπείας είναι 1 με 2 ημέρες, ανάλογα με την ένταση των ασκήσεων, ενώ θα πρέπει να τον ακολουθείς με συνέπεια προκειμένου να αποφύγεις οποιοδήποτε σωματική βλάβη και τραυματισμό.

Να γυμναστώ χωρίς να έχω φάει ή αν έχω φάει πολύ;

Τρέχεις ή κάνεις περπάτημα μασώντας τσίχλα; Ποιες οι επιδράσεις της στην άσκηση;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i