Μπορείς να γυμνάζεσαι ενώ είσαι άρρωστη;

Μπορεί η άσκηση να βοηθήσει την ανάρρωση ή την εμποδίζει;

γυμναστική και κρυολογημα iStock

Η καλή φυσική κατάσταση καθώς και η πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος κ.α., είναι δύο από τους δημοφιλέστερους λόγους να εντάξει κανείς την άσκηση στην καθημερινότητα του. Ενώ αποδεδειγμένα η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία καθώς συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, πολλοί αναρωτιούνται αν επιτρέπεται να γυμνάζονται όσο είναι άρρωστοι και κατά πόσο μπορεί αυτή να επηρεάσει την ανάρρωση του οργανισμού.

Ποιες ασκήσεις βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης;

Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα δεν είναι μονόπλευρη αλλά ποικίλει, καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που την καθορίζουν. Πολλές φορές, αν και είναι απόλυτα ασφαλές να ακολουθείς τις τακτικές προπονήσεις σου, όταν έχεις ένα απλό κρυολόγημα, άλλες πάλι είναι προτιμότερο να μείνεις σπίτι και να ξεκουραστείς.

Πότε είναι ασφαλές να γυμνάζεσαι ενώ είσαι άρρωστη;

Όταν ακολουθείς με συνέπεια ένα πρόγραμμα γυμναστικής, είναι λογικό να πιστεύεις πως με λίγη άσκηση θα επισπεύσεις την ανάρρωση του οργανισμού σου. Παρόλο που η πεποίθηση αυτή ισχύει σε ένα βαθμό, θα πρέπει ωστόσο να λάβεις υπόψη σου τις υποδείξεις των ειδικών καθώς σε διαφορετική περίπτωση η άσκηση μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η άσκηση σε έναν άρρωστο επιτρέπεται μόνο όταν τα συμπτώματα περιορίζονται από το λαιμό και πάνω.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν αντιμετωπίζεις συμπτώματα όπως βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα, ξηρό λαιμό και πόνο στο αυτί, πιθανότατα είναι εντάξει να γυμναστείς σε ήπια ένταση και μόνο μέχρι εκεί που σου επιτρέπουν οι δυνάμεις σου. Από την άλλη, εάν έχεις συμπτώματα από το λαιμό και κάτω, για παράδειγμα ναυτία, πόνους στο σώμα, πυρετό, διάρροια, παραγωγικό βήχα (με φλέμα) ή συμφόρηση στο στήθος, ίσως είναι καλύτερα να παραλείψεις την προπόνηση και να ξεκουραστείς μέχρι να αναρρώσεις πλήρως.

Ασκήσεις που επιτρέπεται να ακολουθείς ενώ είσαι άρρωστη

Όταν είσαι άρρωστη προφανώς ο οργανισμός σου είναι εξασθενημένος για αυτό και θα πρέπει να τροποποιήσεις τις προπονήσεις σου αν επιλέξεις να γυμναστείς. Είναι σημαντικό να μην ξεπεράσεις τα όρια της αντοχής σου καθώς θα έχεις αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις ένα απλό κρυολόγημα (βουλωμένη μύτη, καταρροή, πονοκέφαλο) και έχεις όρεξη για άσκηση, επίλεξε να γυμναστείς με έναν περίπατο. Το περπάτημα ήπιας έντασης καθώς και μερικές βόλτες με το ποδήλατο, θα ενεργοποιήσουν το σώμα σου χωρίς να το εξαντλήσουν, προσφέροντας στον οργανισμό σου την ενέργεια που του λείπει.

Θυμήσου: Εάν ταυτόχρονα έχεις και πόνο στο αυτί, καλύτερα να αποφύγεις ασκήσεις που θα προκαλέσουν περαιτέρω ένταση στην περιοχή, Απέφυγε επίσης να σκύβεις έντονα, όπως επίσης και να σηκώσεις βάρη.

Γιατί είναι σημαντικό για την υγεία να ξεκινάς την ημέρα σου με έναν περίπατο;


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i