Ενυδάτωση: Λάθη που πιθανόν ακολουθείς στην διάρκεια των προπονήσεων

Η άσκηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης εάν δεν αναπληρώνεις τα υγρά που χάνεις με την εφίδρωση.

Ενυδάτωση pexels

Η επαρκής ενυδάτωση του σώματος είναι απαραίτητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα πιο σημαντική δε, είναι όταν γυμνάζεσαι. Εάν δεν εφοδιάζεις τον οργανισμό σου με τα απαραίτητα ενυδατικά καύσιμα πριν, μετά αλλά και κατά την διάρκεια της άσκησης, είναι πολύ πιθανόν το σώμα σου να αφυδατωθεί. Και όταν αφυδατώνεται πολλές λειτουργίες του επηρεάζονται, όπως επίσης και πολλά μέρη του, από τους μύες μέχρι τα κύτταρα.

Οι ειδικοί συμφωνούν ομόφωνα πως η επαρκής ενυδάτωση του σώματος είναι ζωτικής σημασίας και ειδικότερα όταν αυτό χάνει περισσότερα υγρά με τον ιδρώτα. Υπάρχουν τέσσερα συνηθισμένα λάθη ενυδάτωσης που μπορεί να ακολουθείς άθελα σου, τα οποία ωστόσο με τον καιρό μπορούν να σε οδηγήσουν σε επικίνδυνες περιπέτειες. Για να τα αποφύγεις πρέπει πρώτα να τα αναγνωρίσεις:

Δεν πίνεις αρκετό νερό πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της άσκησης

Οι περισσότεροι ειδικοί επί του θέματος συμβουλεύουν το κοινό να πίνει 500ml νερό δύο ώρες πριν την άσκηση και 250ml μίση ώρα πριν ξεκινήσει να αθλείται. Η κατανάλωση νερού είναι επιτρεπτή και κατά την διάρκεια της άσκησης με μέσο όρο τα 200ml. Τέλος για την ασφαλή αποκατάσταση των μυών προσπάθησε να πίνεις τουλάχιστον 350ml νερό. Θυμήσου πως όσο περισσότερο ιδρώνεις τόσο μεγαλύτερη ποσότητα νερού απαιτείται να πίνεις.

Παραλείπεις να ενυδατωθείς

Και όχι μόνο επειδή δεν πίνεις νερό, αλλά και επειδή έχεις ξεχάσει να φέρεις μαζί σου λίγο από αυτό. Βγαίνοντας έξω για ποδήλατο, jogging ή περπάτημα, ξεχνάς το μπουκάλι με το νερό σπίτι, με αποτέλεσμα να ιδρώνεις αλλά να μην έχεις την δυνατότητα να τροφοδοτήσεις και πάλι το σώμα σου με καύσιμα. Αν δεν είναι εφικτό να κουβαλήσεις μερικά λίτρα, ένα μικρό μπουκαλάκι στο χέρι πάντοτε είναι ελαφρύ και γρήγορα προσβάσιμο.

Δεν αναπληρώνεις του χαμένους ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες είναι ουσίες που περιέχουν ελεύθερα ιόντα, βρίσκονται στο σώμα μας αλλά και σε υγρά και μεταφέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Η παρουσία τους στον ανθρώπινο οργανισμό είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς συμβάλλουν στη σύσπαση των μυών, προκειμένου να κινούμαστε φυσιολογικά, στην ισορροπία του pH και την ενυδάτωση του σώματος. Οι κύριοι ηλεκτρολύτες που χρησιμοποιεί το σώμα για να εκτελέσει τις ζωτικές αυτές λειτουργίες είναι το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος και το χλωρίδιο. Επομένως η αναπλήρωση τους όχι μόνο είναι βασική, αλλά και σωτήρια για την υγεία του σώματος σου. Ροφήματα πλούσια σε ηλεκτρολύτες είναι το νερό καρύδας, ο φρέσκος χυμός καρπουζιού, το γάλα αλλά και τα smoothies με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Δεν λαμβάνεις αρκετό μαγνήσιο

Ως βασικός ηλεκτρολύτης, το μαγνήσιο συμβάλει στην ενυδάτωση του σώματος κατά την διάρκεια αποκατάστασης των μυών. Όπως παρατηρούν, ωστόσο, οι ειδικοί πολλοί δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα μαγνησίου η οποία αγγίζει περίπου τα 350 χιλιοστόγραμμα για τους ενήλικες. Πέραν των συμπληρωμάτων διατροφής, μαγνήσιο διαθέτουν τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και σπόροι, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, το γάλα και το γιαούρτι.

Πίνεις αλκοόλ μετά τις προπονήσεις

Εάν το happy hour της ημέρας σου ακολουθείται του γυμναστηρίου, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς. Και αυτό γιατί η κατανάλωση αλκοόλ μετά την προπόνηση δεν αποφέρει κανένα πλεονέκτημα στο σώμα, ούτε φυσικά το ενυδατώνει. Επιπλέον γεμίζεις την σιλουέτα σου με κενές θερμίδες, οι οποίες δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σου.

Διάβασε επίσης: Ανθρακούχο νερό: Προσφέρει την ίδια ενυδάτωση με το μεταλλικό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i