Γιατί είναι πιο αποτελεσματικές οι προπονήσεις μικρής διάρκειας;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως το μυστικό για άμεση μυική ενδυνάμωση βρίσκεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των ασκήσεων.

ασκήσεις με αλτήρες iStock

Οι fitness στόχοι που έχεις θέσει για την νέα σεζόν ενδεχομένως διαφοροποιούνται από εκείνες της κολλητής ή του συντρόφου σου. Ο κάθε άνθρωπος εξάλλου έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες ανάλογα με το σώμα και τον οργανισμό του, για αυτό και είναι σημαντικό να γυμνάζεται πάντοτε βασιζόμενος σε αυτές. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το μέσο για να φτάσει κανείς στην μυική ενδυνάμωση είναι η τακτική σωματική δραστηριότητα, η οποία συνήθως περιλαμβάνει μια ποικιλία ασκήσεων διάφορων ειδών. Εκτός από την ένταση, ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται επίσης αν και η διάρκεια της προπόνησης παίζει τον ρόλο της στην αμεσότητα του αποτελέσματος, με τους ειδικούς να αποκαλύπτουν πως το μυστικό για την άμεση ενδυνάμωση των μυών βρίσκεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των ασκήσεων.

Είναι τελικά πιο αποτελεσματικές οι μικρότερης διάρκειας προπονήσεις;

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Niigata και το Πανεπιστήμιο Nishi Kyushu στην Ιαπωνία είναι πολύ πιο ωφέλιμο για το κεφάλαιο "γράμμωση" να ασκείται κανείς με μικρότερες προπονήσεις ανά ημέρα, παρά να ακολουθεί προγράμματα μεγάλης διάρκειας διάσπαρτα μέσα στην εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, κατά την διάρκεια της μελέτης, παρατήρησαν, μέτρησαν και συνέκριναν αλλαγές στο πάχος και την δύναμη των μυών σε τρεις διαφορετικές ομάδες συμμετεχόντων, οι οποίοι εκτελούσαν μια συγκεκριμένη άσκηση αντίστασης για τα χέρια. Η τελευταία είναι η λεγόμενη ‘’εκκεντρική άσκηση’’, όπου κρατώντας στα χέρια έναν αλτήρα γίνεται σύσπαση και επέκταση του δικεφάλου.

Από τα αποτελέσματα που προέκυψαν, η πρώτη ομάδα κλήθηκε να πραγματοποιήσει 30 συσπάσεις σε διάρκεια μιας εβδομάδας (έξι κάθε ημέρα). Στο τέλος της δοκιμής, η μυική μάζα των συμμετεχόντων παρατηρήθηκε ότι αυξήθηκε κατά 10%, με 5.8% αύξηση στο πάχος του μυός. Η δεύτερη ομάδα εκτέλεσε και τις 30 επαναλήψεις της άσκησης μέσα σε μια ημέρα, ακολουθώντας την τακτική αυτή για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί αύξηση στην μυική μάζα, παρά μόνο στο πάχος των μυών κατά 5%. Όσο για την τρίτη και τελευταία ομάδα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκτελούν έξι συσπάσεις μόνο μια φορά την εβδομάδα για διάστημα ενός μήνα. Στην περίπτωση αυτή, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή ούτε ως προς την αύξηση της μυικής μάζας, ούτε ως προς το πάχος των μυών.

Όπως επισημαίνει ο Ken Nosaka, καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας, η άσκηση που εκτελείται σε τακτικό χρονικό διάστημα και μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας είναι ασφαλώς πιο αποτελεσματικά από μακρές χρονικά προπονήσεις ή εξαντλητικές δυναμικές ασκήσεις, που απαιτούν ημέρες ανάπαυσης ενδιάμεσα. "Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις μια μεγάλη προπόνηση αντίστασης για να βελτιώσεις την μυική δύναμη σου. Αρκούν μόλις έξι επαναλήψεις καθημερινά για να δεις το σώμα σου να αλλάζει φυσιολογικά και βάση των αναγκών σου" επισημαίνει.

Διάβασε επίσης: Τρέξιμο vs Σχοινάκι: Ποιο σε βοηθάει να χάσεις άμεσα βάρος;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i