Γιατί οι αδύναμοι γοφοί ενδέχεται να επηρεάσουν την κινητικότητα σου;

Όλα όσα αποδεικνύει νέα έρευνα.

κιλα_γιογκα Istock

Η ενδυνάμωση που προσφέρει στο σώμα η άσκηση γίνεται αισθητή όχι μόνο κατά την περίοδο των εντατικών προπονήσεων αλλά και πολύ αργότερα από την ολοκλήρωση αυτής. Όσο μεγαλώνουμε και συνηθίζουμε σε μια ρουτίνα σωματικής δραστηριότητας, τόσο αυξάνουμε τις πιθανότητες να ευγνωμονούμε τον εαυτό μας μελλοντικά για τα οφέλη που έχουμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε σε μυαλό και σώμα.

Όταν, όμως, η άσκηση λείπει από το πρόγραμμα μας, χρόνιοι πόνοι και κακώσεις κάνουν την εμφάνιση τους. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση των γοφών, οι οποίοι εάν δεν ενδυναμωθούν περιορίζουν σημαντικά την ευελιξία της κίνησης με το πέρασμα των χρόνων. Έρευνα που παρουσιάζεται στο "Archives of Gerontology and Geriatrics" εξηγεί γιατί η ενίσχυση καμπτήρων του ισχίου είναι ζωτικής σημασίας και δεν πρέπει να παραλείπεται.

Η λειτουργία των καμπτήρων ισχίου και ο λόγος εξασθένησής τους

Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη ομάδα μυών που συνδέει το κάτω μέρος της πλάτης με τους μηρούς, τους γοφούς και τη βουβωνική περιοχή, με σκοπό τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Οι καμπτήρες ισχίου εξυπηρετούν τη σωστή στάση και ευθυγράμμιση του σώματος, το περπάτημα και την ισορροπία, επομένως είναι υψίστης σημασίας να φροντίζουμε για την ενδυνάμωση της εν λόγω μυϊκής ομάδας.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, παρόλο που οι καμπτήρες του ισχίου είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν από την υπερβολικά εντατική άσκηση, οι κύριοι ένοχοι ωστόσο που προκαλούν την εξασθένηση τους είναι η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα και σαφώς η πολύωρη καθιστική συνήθεια. "Όταν οι μύες του ισχίου βρίσκονται για πολύ ώρα στην καθιστική θέση "σφίγγονται", περιορίζοντας μελλοντικά το εύρος της κίνησης αλλά και τις σημαντικές λειτουργίες τους" εξηγεί ο Dr. Jared Beckstrand, προσθέτοντας πως τα πιο κοινά συμπτώματα που μαρτυρούν αδυναμία στην περιοχή είναι τα εξής:

  • Πόνος χαμηλά στη μέση
  • Πόνος στα γόνατα ή αδυναμία ισορροπίας
  • Αλλαγές κατά το βάδισμα
  • Δυσκαμψία και σφίξιμο στους γοφούς μετά από ακινησία
  • Περιορισμένη κίνηση, ειδικά κατά το πήδημα ή την κλωτσιά 

Πώς βελτιώνονται οι εξασθενημένοι καμπτήρες ισχίου;

Η σωματική δραστηριότητα είναι η no1 θεραπεία αλλά και πρόληψη για την αδυναμία του ισχίου. Όσο περισσότερες ασκήσεις, χαμηλής έως υψηλής έντασης, εντάξεις στην καθημερινότητά σου, τόσο πιο αποδοτικά θα λειτουργούν τα ισχία σου. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορείς να εφαρμόσεις είτε στο σπίτι, είτε στο γυμναστήριο και αφορούν την ενδυνάμωση της συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι η ταυτόχρονη ανύψωση ποδιών από ξαπλωμένη θέση, η στάση περιστεριού από τη yoga, τα άλματα, τα squats, οι προβολές και η γέφυρα.

Διάβασε επίσης: Κοιλιακοί και κορμός: Είναι το ίδιο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i