Γυμνάζεσαι έντονα; Δες από τι κινδυνεύεις

Άσχημα νέα για τις fitness enthusiastic για τον κίνδυνο που κρύβει η υπερβολική και έντονη άσκηση.

run istock

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άσκηση κάνει θαύματα στην υγεία μας, από την ενίσχυση της διάθεσης μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όμως, όπως και σε προηγούμενες μελέτες, η νέα έρευνα εντόπισε πιθανά σημάδια καταστολής του ανοσοποιητικού.

Μελέτη που ανέλυσε πάνω από 4.700 μόρια σωματικών υγρών μετά από άσκηση πυροσβεστών βρήκε τα εξής:

1. Κίνδυνος για ιώσεις

"Τα άτομα που είναι σε καλή φυσική κατάσταση μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε ιογενή αναπνευστική λοίμωξη αμέσως μετά από έντονη άσκηση", αναφέρει ο βιοϊατρικός επιστήμονας του Εθνικού Εργαστηρίου Βορειοδυτικού Ειρηνικού (PNNL) Ernesto Nakayasu. "Η λιγότερη φλεγμονώδης δραστηριότητα για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης θα μπορούσε να είναι μια αιτία".

2. Μειωμένη λειτουργία του ανοσοποητικού

Ενώ υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα μπορεί να ευνοήσει το ανοσοποιητικό σύστημα μακροπρόθεσμα, το τι συμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα αμέσως μετά από έντονη άσκηση είναι αμφιλεγόμενο.

Υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η έντονη άσκηση αυξάνει τον κίνδυνο εποχικών λοιμώξεων, αν και μερικές προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει αυτοαναφερόμενες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού σε αθλητές, σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου, μετά από έντονες δραστηριότητες. Το αν πρόκειται για συσχετίσεις ή αιτίες είναι άγνωστο.

Έτσι, ο Nakayasu και οι συνεργάτες του εξέτασαν το πλάσμα του αίματος, τα ούρα και το σάλιο, από πυροσβέστες πριν και μετά από 45 λεπτά έντονης άσκησης, οι οποίοι μετέφεραν έως και 20 κιλά εξοπλισμό σε ανηφόρα.

Φυσικοί τρόποι για ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου

"Θέλαμε να ρίξουμε μια εις βάθος ματιά στο τι συμβαίνει στο σώμα και να δούμε αν είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε τον κίνδυνο από την εξάντληση στα πρώτα της στάδια", εξηγεί η βιοαναλυτική χημικός του PNNL, Kristin Burnum-Johnson. 

Ανάμεσα στις αναμενόμενες φυσικές αλλαγές που βοηθούν το σώμα μας να διατηρήσει τα υγρά, την ενέργεια και το οξυγόνο που απαιτεί η άσκηση, παρατηρήθηκε μείωση των μορίων που εμπλέκονται στη φλεγμονή. Αυτό συνοδευόταν από αυξημένη οπιορφίνη, έναν διαστολέα των περιφερικών αιμοφόρων αγγείων.

Το τι σημαίνουν τελικά αυτές οι αλλαγές για τη βραχυπρόθεσμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος δεν είναι σαφές, αλλά οι ερευνητές έχουν κάποιες ιδέες.

"Η οπιορφίνη μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στους μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης για να βελτιώσει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών", γράφει η επιστημονική ομάδα στη μελέτη. "Υποθέτουμε ότι η μείωση των φλεγμονωδών μορίων που παρατηρήσαμε στο σάλιο μετά την άσκηση μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν προσαρμοστικό μηχανισμό για τη βελτίωση της ανταλλαγής αερίων ως απόκριση στην υψηλότερη κυτταρική ζήτηση οξυγόνου".

3. Αλλαγή στο στοματικό μικροβίωμα

Υπήρξε αλλαγή και στο στοματικό μικροβίωμα των συμμετεχόντων. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση των αντιμικροβιακών πεπτιδίων που βρέθηκαν στο στόμα των συμμετέχοντων μετά την έντονη δραστηριότητά τους, πιθανώς για να αντισταθμίσουν την καταστολή του ανοσοποιητικού.
"Ωστόσο, αυτή η αύξηση στα αντιμικροβιακά πεπτίδια δεν είχε καμία επίδραση στην αναστολή της ανάπτυξης του E. coli", εξηγούν ο Nakayasu και οι συνεργάτες του, "υποδηλώνοντας περιορισμένη ικανότητα αντιμικροβιακών πεπτιδίων εντός της στοματικής κοιλότητας για προστασία από μολύνσεις από τον ξενιστή".

Λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες μελέτες, "υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν μια σχέση μεταξύ σωματικών απαιτήσεων και υψηλότερης συχνότητας λοιμώξεων του αναπνευστικού", καταλήγουν ο Nakayasu και η ομάδα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Military Medical Research.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i