Βελτίωσε τη λειτουργία του εγκεφάλου σου με αυτήν την άσκηση

Ίσως, το κάθισμα του γραφείου δεν είναι και τόσο κακή ιδέα.

christmas istock

Γνωρίζουμε ότι η καθιστική συμπεριφορά είναι επιβλαβής για την υγεία μας, ειδικά για όσους από εμάς καθόμαστε σε ένα γραφείο όλη μέρα ή μπροστά στην τηλεόραση κάθε βράδυ. Έχει συνδεθεί ακόμη και με ήπια γνωστική εξασθένηση.

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το να κάνετε μόνο ένα λεπτό ασκήσεις οκλαδόν περιοδικά κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων καθίσματος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της γνωστικής και εκτελεστικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Η μελέτη δημοσιεύεται πριν από την εκτύπωση στο Journal of Applied Physiology.

Μια ομάδα νεαρών ενηλίκων εθελοντών συμμετείχε σε δύο συνθήκες της δοκιμής. Σε ένα σενάριο, κάθισαν χωρίς διακοπή για τρεις ώρες ("έλεγχος") και στο δεύτερο, κάθισαν για τρεις ώρες και έκαναν ενός λεπτού ασκήσεις μισού squat κάθε 20 λεπτά ("άσκηση"). Στην ομάδα που είχε δοθεί η άσκηση squat τους ζητήθηκε να εκτελέσουν τα μισά squats με σταυρωμένα τα χέρια στο στήθος τους και λυγισμένα τα γόνατά τους σε 90 μοίρες με ρυθμό μίας επανάληψης κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα.

Και στις δύο συνθήκες της μελέτης, η ερευνητική ομάδα μέτρησε την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων, τη ροή του αίματος μέσω της εσωτερικής καρωτίδας, η οποία αντιπροσωπεύει το 75% της συνολικής ροής αίματος στον εγκέφαλο, και τον καρδιακό ρυθμό μετά από 10 λεπτά, μία ώρα, δύο ώρες και τρεις ώρες. Στο τέλος κάθε δοκιμής, οι εθελοντές ολοκλήρωσαν τρεις δοκιμές.

Διάβασε επίσης: Το μυαλό σου λέει "σταμάτα"; 8 τρόποι να αποκτήσεις ψυχική αντοχή

Βελτίωσε τη λειτουργία του εγκεφάλου με αυτήν την άσκηση

squat_οφελη
Istock

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, εκείνοι που έκαναν squats ανταποκρίθηκαν πιο γρήγορα στα γνωστικά τεστ όσο και στις αντιστοιχίες χρώματος και λέξεων. Ωστόσο, η ακρίβεια στην εκτέλεση κάθε εργασίας παρέμεινε αμετάβλητη μεταξύ των ομάδων. Η ομάδα ελέγχου ανέφερε πιο σημαντικές μειώσεις στη συγκέντρωση και μεγαλύτερες αυξήσεις στην πνευματική κόπωση από ό,τι όταν ασκούνταν.

Όταν οι συμμετέχοντες έμειναν καθιστοί μεταξύ 10 και 180 λεπτών, η ροή αίματος ICA μειώθηκε κατά 3,7%, σε σύγκριση με μια ελαφρά αύξηση (0,3%) όταν ασκούνταν.

"Το σημαντικότερο εύρημα της παρούσας μελέτης είναι ότι ως απόκριση σε 3 ώρες κάθισμα squat θα μπορούσαν να βελτιώσουν ορισμένες πτυχές της εκτελεστικής λειτουργίας", είπαν οι ερευνητές. "Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να εξηγηθεί από τη διατήρηση της ροής του αίματος που μπορεί επίσης να εξηγήσει τη διατήρηση της πνευματικής διέγερσης, τη συγκέντρωση και τα αισθήματα κόπωσης. Αυτά τα δεδομένα προσφέρουν πιθανή εικόνα του τρόπου με τον οποίο διατηρείται η γνώση κατά τη διάρκεια παρατεταμένης καθιστικής θέσης ( squat)".

Διάβασε επίσης: Έτσι θα εκτελείς squats χωρίς να διαλύσεις την μέση σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i