Για τον πόνο μετά την άσκηση δεν ευθύνεται το γαλακτικό οξύ | Μάθε τι συμβαίνει

Τι προκαλεί πόνο 2-3 μέρες μετά την προπόνηση; Η θεωρία καταρρέει όσον αφορά το γαλακτικό οξύ.

πονος_μυες Istock

Επέστρεψες στο γυμναστήριο μετά από αποχή ή δοκίμασες ένα μάθημα boot camp στο γυμναστήριό σου για πρώτη φορά και νιώθεις πόνο;

Ο πόνος που νιώθεις στους μυς 2-3 ημέρες μετά την προπόνηση και δεν μπορείς να κινήσεις το σώμα σου οφείλεται σε ένα φαινόμενο, γνωστό ως καθυστερημένη έναρξη μυϊκού ή σύνδρομο DOMS. Ο καθυστερημένος μυικός πόνος είναι ένα φυσιολογικό περιστατικό και συνήθως υποδεικνύει ότι συμβαίνουν θετικές μυϊκές προσαρμογές στο σώμα σου.

Γιατί ο πόνος δεν οφείλεται στο γαλακτικό οξύ;

Μια κοινή παρεξήγηση είναι ότι αυτό ο πόνος οφείλεται στη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μυς. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι το γαλακτικό οξύ δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Η αλήθεια είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα, αλλά και λίγο πιο περίπλοκη.

Μερικές φορές θα νιώσεις πόνο ή τράβηγμα κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης που σημαίνει ότι πιέζεις το σώμα σου λίγο παραπάνω από όσο αντέχει. Σε αντίθεση με τον οξύ πόνο, ο ετεροχρονισμένος πόνος αρχίζει συνήθως 24 έως 48 ώρες μετά την προπόνηση. Ο καθυστερημένος μυϊκός πόνος σχετίζεται περισσότερο με έκκεντρες ασκήσεις, όπου ασκείς ένταση σε έναν μυ ενώ τον επιμηκύνεις, όπως όταν τεντώνεις το χέρι σου μετά από μια κλασική άσκηση δικεφάλου.

Διάβασε επίσης: Η δημοφιλής άσκηση που υπόσχεται άμεση αποτοξίνωση και υγεία

Όταν ασκείσαι, εμφανίζονται πολλές χημικές αντιδράσεις στα μυϊκά σου κύτταρα. Όλες αυτές οι χημικές αντιδράσεις συσσωρεύουν προϊόντα και υποπροϊόντα που προκαλούν την είσοδο νερού στα κύτταρα. Κατά συνέπεια, προκαλεί την αύξηση της πίεσης μέσα και μεταξύ των μυϊκών κυττάρων.

Αυτή η πίεση, σε συνδυασμό με την κίνηση των μορίων από τα μυϊκά κύτταρα μπορεί να διεγείρει τις νευρικές απολήξεις και να προκαλέσει δυσφορία κατά τη διάρκεια της άσκησης.

πονος_μυες
Istock

Εάν ασκείσαι πέρα ​​από το συνηθισμένο επίπεδο μπορεί να προκαλέσεις μικροσκοπική βλάβη στους μυς σου και στις συνδέσεις τους με τους τένοντες. Τέτοιες βλάβες προκαλούν την απελευθέρωση ιόντων και άλλων μορίων από τους μύες, προκαλώντας τοπικό οίδημα και διέγερση των νευρικών απολήξεων.

Ενώ η ζημιά συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άσκησης, η απόκριση στον τραυματισμό αυξάνεται τις επόμενες μία έως δύο ημέρες. Αυτό μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκολία στην κανονική κίνηση.

Το φαινόμενου του καθυστερημένου πόνου στους μυς είναι διαφορετικό από έναν απλό τραυματισμό που γίνεται αισθητός άμεσα. Είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο γιατί κανείς δεν γνωρίζει την αληθινή απάντηση της πρόκλησής του. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες, όπως μικροτραύμα στους μυς, συσσώρευση γαλακτικού οξέος, απελευθέρωση μυϊκών ενζύμων, μυϊκοί σπασμοί, βλάβη του συνδετικού ιστού ή μυϊκή φλεγμονή.

Πώς να μειώσεις τον μυικό πόνο

Ο μυϊκός πόνος κάνει την άσκηση πολύ δύσκολη για την επόμενη μέρα, γι αυτό:

  • Κατανάλωνε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, υδατανθράκων, υγρών και ηλεκτρολυτών πριν και μετά την προπόνηση.
  • Κάνε μασάζ.
  • Φόρα κάλτσες συμπίεσης.
  • Χρησιμοποίησε την ενεργητική αποκατάσταση. 
  • Πάρε μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  • Κάνε Foam Rolling για να απαλύνεις τον πόνο.
  • Κατανάλωνε μακροθρεπτικά συστατικά και ηλεκτρολύτες. Τα  θρεπτικά συστατικά συμ,βάλλουν σην επούλωση των κατεστραμμένων ιστών ενώ οι ηλεκτρολύτες διευκολύνουν τη μυική αποκατάσταση.

Ο καθυστερημένος μυϊκός πόνος δεν είναι επικίνδυνος και θα πρέπει να υποχωρήσει εντός, το πολύ, μερικών βδομάδων. Σε περίπτωση που διαρκεί περισσότερο θα πρέπει να επισκεφθείς έναν γιατρό.

Διάβασε επίσης: Πόσα λεπτά άσκησης αλλάζουν το DNA των κυττάρων σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i