Πώς επηρεάζει ο ποιοτικός ύπνος το σωματικό σου βάρος + tips για να το πετύχεις

Προγραμμάτισε τα ωράρια του ύπνου σου και δες τον αριθμό της ζυγαριάς να πέφτει.

υπνος_απωλεια_βαρους Istock

Ίσως να μην το συνειδητοποιείς καν, αλλά υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ του πόσο καλά κοιμήθηκες χθες το βράδυ και της όρεξής σου για φαγητό σήμερα. Σύμφωνα με μια δοκιμή που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, όταν 80 ενήλικες με συνήθη ύπνο λιγότερες από 6,5 ώρες τη νύχτα επέκτειναν τον ύπνο τους σε 8,5 ώρες ύπνου τη νύχτα, τα επίπεδα ενέργειάς τους βελτιώθηκαν και επομένως το σώμα τους χρειαζόταν λιγότερη τροφή για να τους κρατήσει ενεργούς όλη την ημέρα.

Ομοίως, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity και παρακολουθούσε τις συνήθειες ύπνου και το βάρος 125 ενηλίκων κατά τη διάρκεια ενός έτους διαπίστωσε ότι όσο πιο ποιοτικός ύπνος κάθε βράδυ, τόσο πιο υγιές βάρος και ποσοστό σωματικού λίπους συνολικά. Όλα εξαρτώνται από τον κιρκάδιο ρυθμό σου και πώς ένας κακός κύκλος ύπνου μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις ορμόνες της πείνας σου. Ο κιρκάδιος ρυθμός σου όχι μόνο καθορίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης αλλά ρυθμίζει και άλλες βιολογικές λειτουργίες, όπως τη θερμοκρασία του σώματός, τα επίπεδα ενέργειας και τις ώρες των γευμάτων.

Διάβασε επίσης:  Ύπνος με ανεμιστήρα: Είναι μια ασφαλής συνήθεια για τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια;

υπνος_διατροφη
Istock

Ο επαρκής ποιοτικός ύπνος θα προσφέρει περισσότερη ενέργεια και υγιή όρεξη, ενώ η έλλειψη ύπνου μεταφράζεται σε έλλειψη ενέργειας. Όσο πιο ξεκούραστη νιώθεις, τόσο λιγότερο διατεθειμένη είσαι να αναζητήσεις γεύματα και σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά κατά την διάρκεια της ημέρας.

Οι συζητήσεις γύρω από την απώλεια κιλών και τη διατήρηση ενός ισορροπημένου σωματικού βάρους έχουν επικεντρωθεί μόνο ανάμεσα στη σχέση διατροφής και άσκησης. Αδιαμφισβήτητα, το τι και πόσο τρώει ένα άτομο, καθώς και η ρουτίνα προπόνησής του, συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του τύπου στόχου, υπάρχει όμως ένας άλλος βασικός παράγοντας που παραβλέπεται εδώ: ο συνεπής και καλός ύπνος που μπορεί επίσης να συμβάλει σε ένα υγιές βάρος.

Δύο έξυπνα tips για ποιοτικό ύπνο

Να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα

Η δημιουργία και η τήρηση ενός προγράμματος είναι ένα από τa πιο έξυπνα και χρήσιμα tips που μπορείς να ακολουθήσεις. Όταν ρυθμίζεις τον κιρκάδιο ρυθμό σου, ο οποίος, με τη σειρά του, θα ρυθμίσει την όρεξή σου θα δεις εκπληκτικά αποτελέσματα και στη διατροφή σου. Αφού καταλάβεις πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το σώμα σου κάθε βράδυ για να λειτουργεί σωστά κάθε μέρα, και συνεπώς τις ιδανικές ώρες ύπνου και αφύπνισης, τήρησέ τις ευλαβικά.

Τι να αποφεύγεις 

Για να ετοιμαστείς για ύπνο, πρέπει να κάνεις παύση σε δραστηριότητες που πιθανότατα θα σε κρατήσουν ξύπνια (μη βάζεις βράδυ το πλυντήριο ρούχων). Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση οποιασδήποτε απαιτητικής εργασίας 90 λεπτά πριν τον ύπνο για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις του στρες στο σώμα σου.

Διάβασε επίσης: Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να χάσεις βάρος μια για πάντα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i