Post Summer Sadness: Πώς θα αντιμετωπίσεις τη στεναχώρια μετά τις διακοπές

Γύρισες από τις καλοκαιρινές σου διακοπές και νιώθεις μια μελαγχολία; Δες πώς θα την καταπολεμήσεις.

καλοκαιρινή μελαγχολία iStock

Το έχεις νιώσει κι εσύ τη στιγμή που θα μπεις στο πλοίο της επιστροφής για να γυρίσεις στο σπίτι σου μετά το πέρας των διακοπών σου, να σε καταβάλουν συναισθήματα μελαγχολίας. Πότε ξεκίνησαν, πότε πέρασαν, πότε τέλειωσαν οι διακοπές σου; Δεν χρειάζεται να σε πιάνει πανικός, γιατί έχει συμβεί σε όλους μας, που είχαμε συνηθίσει στην ανεμελιά και τις ηλιόλουστες ημέρες στη θάλασσα.

Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, ωστόσο θα χρειαστεί να βοηθήσεις τον εαυτό σου να προσαρμοστεί ξανά στη ρουτίνα και στις υποχρεώσεις, αφού κατάφερες να αποσυμπιεστείς για λίγες ημέρες, που θα σου κάνει καλό μέσα στη χρονιά, αν και τις πρώτες ώρες της επιστροφής δε θα μπορείς να το συνειδητοποιήσεις.

Πώς θα καταπολεμήσεις τη μελαγχολία της επιστροφής;

1. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να προσαρμοστεί πάλι στην προτεραία κατάσταση. Δεν είναι απαραίτητο να νιώθεις όπως ακριβώς πριν φύγεις, γι' αυτό βάλε διορία τουλάχιστον μία εβδομάδα καιρό και μην πιεστείς για να δώσεις για παράδειγμα το 100% στη δουλειά σου. Πάρ'το χαλαρά για να κάνεις τη μετάβαση πιο ομαλή. 

2. Προσπάθησε να επικεντρωθείς σε κάτι σημαντικό στη ζωή σου ώστε να ξεχαστείς. Είναι μία μετακόμιση, μία καινούρια δουλειά ή απλά χρόνος που θέλεις να αφιερώσεις σε φίλους και συγγενείς; Ό,τι κι αν είναι αυτό, προσπάθησε να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να αποσυμπιεστείς από την μέχρι τώρα πραγματικότητα και να προσαρμοστείς στη νέα καθημερινότητα, χωρίς να αφήνεις το μυαλό σου να "θρηνεί" τις διακοπές σου. Μην ξεχνάς πως υπάρχουν στη ζωή σου κι άλλα συναρπαστικά πράγματα να κάνεις. 

3. Κάνε ένα πρόγραμμα με τις δραστηριότητες που θέλεις να ξεκινήσεις αυτή τη σεζόν και αν σου το επιτρέπει ο χρόνος σου, δώσε τους μία ευκαιρία. Είναι yoga, είναι μαθήματα μαγειρικής, είναι ένα μεταπτυχιακό ή μια καινούρια γλώσσα; Βάλε στη ζωή σου πράγματα που σε ευχαριστούν να κάνεις, ώστε να αισθάνεσαι πως έχεις όρεξη για νέες περιπέτειες, ακόμα κι αν οι διακοπές σου τελείωσαν. 

4. Και αφού δώσεις αυτή τη μεταβατική περίοδο στον εαυτό σου, μπορείς να γυρίσεις πίσω στον χρόνο και να ξαναζήσεις τις όμορφες στιγμές των διακοπών σου, βλέποντας τις φωτογραφίες σου. Μπορείς να φτιάξεις ένα άλμπουμ ή να τις κορνιζάρεις στον χώρο σου, με αποτέλεσμα να είναι μία υπενθύμιση που σου δίνει χαρά, παρά μελαγχολία. 

5. Αν είσαι ανυπόμονη για τις καλοκαιρινές διακοπές - καθώς μην ξεχνάμε πως μόλις γύρισες- μπορείς να προγραμματίσεις το επόμενο ταξίδι σου, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί τον χειμώνα ή το φθινόπωρο, έτσι ώστε να έχεις να περιμένεις κάτι στο κοντινό μέλλον. Βρες τον προορισμό, προετοίμασε το ταξίδι και τις δραστηριότητες και κάνε λίγη υπομονή για την επόμενη φορά που θα ξαναφτιάξεις βαλίτσες. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i